Bakan Pakdemirli'nin mesajında, "İçinde bulunduğumuz Covid-19 süreci hepimizin bildiği ancak gözden kaçırabildiği gerçekleri bize tekrar hatırlattı. Pek çok ihtiyacımız, alışkanlığımız ertelenebilir, değiştirilebilir, yok sayılabilir ancak her ne şart altında olursa olsun gıda ihtiyacımız her zaman öncelikli olacaktır. Birçok defa ifade ettiğimiz gibi tarımın, milli savunma sanayi kadar stratejik bir konumunda olduğunu bugün çok daha iyi anlıyoruz. Öncelikli ihtiyacımız olan gıda, kadim kültürümüzde ihtiyacın da ötesine geçmiş, yaşamımızın tam kalbine yerleşmiştir. Düğünlerimizde, bayramlarımızda, iftarlarımızda yemekler yenir; cenazelerimizde, taziyelerimizde yemekler dağıtır hayır duaları okuruz, bir kahveyle, bir çayla gönül bağları kurarız. Hayatımızın merkezinde bu kadar önemli bir yer tutan gıda, insanlığın ortak kaderi ve geleceği haline gelmiştir." dedi.
Bugün Dünya Gıda Güvenilirliği Günü'nün ikinci yılını idrak ettiklerini belirten Pakdemirli, şöyle devam etti:
Bu yılki etkinliklerin ana teması, FAO ve WHO tarafından geçen yıl olduğu gibi 'gıda güvenilirliği, herkesin sorumluluğu' olarak belirlendi. Bizler biliyoruz ki gıda güvenilir olduğu sürece istediğimiz faydayı sağlayabilir, güvenilir olduğu sürece de tüketime uygundur. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya erişimini temin etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Tarladan sofraya kadar gıdanın her adımını kontrol altında tutmanın, güvenilir gıdayı vatandaşımıza sunmanın gayreti içerisindeyiz. Bu anlayışla 2002 yılında bin 500 olan denetçi sayımızı bu yıl itibariyle 7 bin 4'e, denetim sayısını ise yıllık 39 binden bir milyonun üzerine yükselttik. Geçtiğimiz yıl toplam bir milyon 215 bin 996 denetim gerçekleştirdik. 2009 yılında faaliyete geçirdiğimiz, tüketicilerimizin gıda ile ilgili ihbar ve şikâyetlerinin değerlendirildiği ALO 174 Gıda Hattı bugüne kadar 2 milyonun üzerinde tüketicimiz tarafından arandı. Ayrıca WhatsApp İhbar Hattımız (0 501 174 0 174) da, 8 Mart tarihinden itibaren hizmet vermeye başladı.
Mesajının devamında Bakan Pakdemirli, "Son tüketiciye ulaşan gıdalara yönelik denetimlerimizin yanı sıra gıda zincirinin birinci aşamasına yönelik denetimler de gerçekleştiriyoruz. Gıda güvenilirliğini sağlamada kullandığımız risk analizi yaklaşımının doğal bir sonucu olarak, gıdamızın taşıyabileceği riskleri biliyor, bunları en iyi şekilde yönetebilmek için bilim insanlarından oluşturduğumuz bilimsel komisyonlar ile çalışıyoruz. Oluşturduğumuz bilimsel komisyonlarda yer alan bilim insanlarımız, bizim için sağlam temeller inşa etmektedir. Son teknolojiyle güçlendirilmiş gıda kontrol laboratuvarlarımız, AB ve diğer uluslararası kuruluşlardan aldığı eğitimlerle güçlenen, donanımlı denetçi kadromuz, yılda bir milyonu aşan sayıda gerçekleştirdiğimiz denetimlerimiz, üreticiler ve işletmeciler için düzenlediğimiz eğitimlerimiz vatandaşlarımızın tabağındaki güvenilir gıdanın teminatı olmaktadır. Ancak gıda güvenilirliğinin herkesin sorumluluğu olduğunu da bir kez daha vurgulamak isterim." diye konuştu.(İLKHA)