DIŞ HABERLER SERVİSİ – Trablus Havaalanının ardından Terhune vilayetini de darbeci Hafter milislerinden temizleyerek kontrol altına alan Libya ordusu, sahil kenti Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri kurtarmak için "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekat başlattı.  Darbeci Hafter'in macerasının resmen sona erdiğini belirten Libya'nın Birleşmiş Milletler nezdindeki Daimi Temsilcisi Tahir es-Sünni, Hafter'e bağlı milislerden kurtarılan Terhune kentinde bir hastanede bulunan aralarında kadın ve çocukların da olduğu 106 cesede ilişkin BM'den soruşturma talep etti. Öte yandan Libya Başbakan Yardımcısı Muaytik, "Türkiye stratejik ortaktır, alanda da bizim ortağımızdır ve öyle olmaya devam edecektir. Hatta kuruluş, kalkınma ve devlet kurumlarında devam edecektir" dedi. Savunma Bakanlığına bağlı Petrol Tesisleri Muhafız Kurumu Yetkilisi Ali el-Zib ise, Libya'nın güneyindeki Şerare ve el-Fil petrol sahalarının yeniden faaliyete geçeceğini belirtti.

LİBYA ORDUSU 'ZAFER YOLLARI' İSİMLİ YENİ BİR HAREKAT BAŞLATTI

Libya ordusuna bağlı Sirte-Cufra Ortak Operasyon Dairesi basın biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, başkentin yaklaşık 450 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte, buranın güneyindeki Vişke bölgesi, ülkenin ortasındaki Cufra Askeri Hava Üssü ve çevre bölgelerini Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için ‘Zafer Yolları’ isimli yeni bir harekat başlatıldı.

Libya Ordusu Resmi Sözcüsü Albay Muhammed Kununu da yaptığı yazılı açıklamada, orduya bağlı hava unsurlarının, Sirte çevresindeki Hafter milislerine yönelik 5 hava harekatı gerçekleştirdiğini duyurdu. Kununu, Hafter milislerine, silah bırakma ve adalete teslim olma çağrısı yaparak, Sirte'nin önde gelenlerine de "şehrin savaş felaketiyle yüzleşmemesi" çağrısını yinelediklerini vurguladı.

Libya ordusuna bağlı birliklere, Sirte'yi milislerden temizlemeleri yönünde talimat verildiğini aktaran Kununu, "kentte devlet otoritesini tahkim etmekte tereddüt etmeyeceklerini" kaydetti.

PARALI ASKERLERİN SİRTE'DEN "KAÇTIĞI" BELİRTİLMİŞTİ

Libya Ordusu dün yaptığı yazılı açıklamada, Sirte'deki "milis ve paralı askerlerin büyük bir panik içinde kentten kaçışının gözlendiğini" paylaşarak, kentin ileri gelenlerinin "Sirte'yi barışçıl yollarla Libya hükümetine teslim etmeyi önerdiğini" aktarmıştı.

LİBYA'NIN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ: HAFTER'İN MACERASI RESMEN SONA ERDİ

Libya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Tahir es-Sünni, Libya ordusunun başkent Trablus ve Terhune'deki başarılarının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün zaferimizi kutluyoruz. Bugün Terhune özgürlüğüne kavuştu, iktidar hırslısının (Hafter'in) macerası resmen sona erdi. Trablus'un dik duruşu ve kahramanların fedakarlıklarıyla, bölgedeki karşı devrim ve militarizasyon projesi sona erdi" ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda geçmiş defterlerin kapatılacağını belirten Sünni, şunları kaydetti: "Yakında doğu, batı, kuzey, güney hep birlikte oturacağız, diyalog kuracağız, uzlaşacağız, hoşgörülü olacağız. Herkesi -özellikle de gençleri- geçmişten ders almaya ve siyasi iradeleri üzerinde hakimiyet kurmak isteyenlere ya da savaş tüccarlarına izin vermemeye çağırıyorum."

Libya hükümetinin savaş çığırtkanı olmadığını, ülkedeki krizin çözümü için barış ve diyalog istediğini vurgulayan Sünni, "Barış ve diyalog; ama mağlup olmuş, vadesi dolmuş bir katille değil" ifadelerine yer verdi. Sünni, ayrıca Libya devletinin temellerini atmanın vaktinin geldiğine dikkati çekti.

TERHUNE'DE BULUNAN 106 CESET İÇİN SORUŞTURMA TALEBİ

Öte yandan Tahir es-Sünni, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreterinin Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirtti. Sünni, görüşmede darbeci lider Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarılan Terhune vilayetindeki bir hastanede "aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı bazıları başlarından vurularak infaz edilmiş 106 cesede" ilişkin BM Libya Destek Misyonu'nun acil bir soruşturma başlatmasını talep ettiklerini duyurdu.

Libya Sağlık Bakanlığı Basın Müsteşarı Emin el-Haşimi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu cesetlerin çoğunda işkence izlerine rastlandığını belirtmişti.

MUAYTİK: TÜRKİYE İLE STRATEJİK ORTAKLIK LİBYA'NIN İNŞASI İÇİN SÜRECEK

Libya'da February özel televizyon kanalına konuşan Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik, "Milli bir programımız vardı, bunun için çalıştık ve Türkiye hükümetiyle gerçek bir stratejik ortaklık kurduk, bunda da başarılı olduk ve bu saldırganlığı geri püskürttük." diyerek, yakın zamanda tüm Libya topraklarının Libya hükümetinin kontrolü altına gireceğini dile getirdi.

Libya hükümetinin yürüttüğü diplomasi ve siyaset konusunda şüphe duyanlara açık mesaj vermek istediğini belirten Muaytik, ülkedeki diplomasiyi ve siyaseti yürütenin Libya hükümeti olduğunu, Türkiye ile anlaşmaya imza atanın da aynı hükümet olduğunu kaydetti. Muaytik, "Türkiye stratejik ortaktır, alanda da bizim ortağımızdır ve öyle olmaya devam edecektir. Hatta kuruluş, kalkınma ve devlet kurumlarında da devam edecektir." dedi.

Muaytik, vatan inşa etmek istediklerini, kimseyle siyasi çekişmelere girmek istemediklerini vurguladı. Darbeci Hafter'e ilişkin Muaytik, "Başbakan Fayiz es-Serrac, Hafter ile defalarca görüştü, ancak bir sonuç elde edemedi. Bu şahıs, devlet kurumlarının oluşturulmasında, barışın inşasında kesinlikle bir ortak olmayacaktır" ifadesini kullandı.

LİBYA'DA PETROL ÜRETİM SAHALARI YENİDEN AÇILACAK

Savunma Bakanlığına bağlı Petrol Tesisleri Muhafız Kurumu Yetkilisi Ali el-Zib, el-Ahrar televizyon kanalına yaptığı açıklamada, güneydeki Şerare ve el-Fil petrol sahalarının yakında yeniden açılacağını duyurdu. Zib, uzun süredir kapalı tutulan petrol sahalarının açılacağı tarih hakkında bilgi vermedi. Libya Ulusal Petrol Kurumundan konuya ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Bu yılın başından beri üretiminin durdurulduğu Libya'nın toplam petrol üretiminin üçte birini sağlayan Şerare petrol sahasında günlük 315 bin varil ham petrol üretimi yapılıyordu. Şerare ve Fil petrol sahaları hala ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin kontrolünde bulunuyor. Petrol gelirlerinden istifade edilmediğini ileri süren Hafter tarafı, bu yılın başında güneydeki petrol sahaları ve Akdeniz'deki bazı petrol ihraç limanlarını işgal ederek üretimi durdurmuştu.

Libya’da kaybetmeye başlayan Hafter milislerinin, başkent Trablus'un güneydoğusundaki Beni Velid kentini de terk ettiği belirtildi. Beni Velid Belediye Başkanı Salim Nevir yaptığı açıklamada, Hafter milislerinin şehri terk ettiğini ve Libya hükümetine bağlı yerel güçlerin şehrin havalimanına girdiğini söyledi. Öte yandan, Libya Ordusu Genelkurmay Başkanı Muhammed eş-Şerif, yerel basına yaptığı açıklamada, Hafter milislerinin ülkenin merkezi konumundaki Cufra yönüne çekildiğini paylaştı.

BAE'NİN YÜZ MİLYONLARCA DOLAR HARCADIĞI SİLAHLAR LİBYA ORDUSUNUN ELİNE GEÇTİ

Libya ordusu bir yandan Hafter’in elindeki toprakları ele geçirirken diğer yandan da bu bölgelerden kaçan milislerin ellerindeki silahlara el koyuyor. Ele geçirilen bölgelerde, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) gönderdiği ve Hafter milislerinin silah depolarından çıkan silahların değerinin yüz milyonlarca dolar olduğu belirtiliyor.

Hafter milislerine sağlanan çok sayıda havan topu, çekili obüs, roket, uçaksavar ve top bataryaları dikkati çekti. Ayrıca, Libya ordusunun Hafter milislerinden kurtardığı bir helikopter pistinde Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi döneminden kalma çok sayıda helikopteri milislerden geri aldığı dikkati çekti. Libya hükümet kaynakları, Libya ordusunun milislerden arındırdığı Terhune vilayetinde, ilk belirlemelere göre onlarca tank, zırhlı araç ve silah depolarına el koyduğu belirtildi.