Coronavirus (Covid-19) ile mücadelede normalleşme sürecinin tamamıyla geride kalmadığını ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'nin ilk safhayı çok büyük bir başarıyla atlattığını ancak köprünün henüz ortasında olunduğunu belirtti.
Erken seçim tartışmalarına ilişkin soruyu yanıtlayan Kurtulmuş, “Çok açık net bir şekilde ifade etmek isterim erken seçimin konuşulmasını muhalefet isteyebilir ama erken seçimin konulabilmesi için rasyonel şartların olabilmesi gerekir. Erken seçime götürecek şartların olması gerekir. Türkiye bugün itibarıyla hiçbir şekilde erken seçime götürecek şartlara sahip değildir. Erken seçimin konuşulmasının rasyonalitesi yoktur. Türkiye'de erken seçim olmayacaktır, çok net bir şekilde söylüyoruz. 2023'ün haziran ayında milletimiz inşallah sandık başına gidecek ve orada yeni milletvekilleri seçecek. Yeni cumhurbaşkanı adayları önüne çıkacak ve ona göre kararını verecekler.” değerlendirmesinde bulundu.
Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanunu'na ilişkin yapılması planlanan değişikliğe de değinen Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Türkiye Büyük Millet Meclisinde hangi partilerin temsil edileceğini belirlemek sadece milletin işidir. Millet seçime gidersiniz size not verir, aranızdan ilgili milletvekilleri seçer ve parlamentoya gönderir. Dolayısıyla milletin iradesinin parlamentoda oluşturduğu siyasi partiler konfigürasyonun birtakım yan yollarla değiştirilmesinin Türkiye demokrasisine en ufak katkısı olmamıştır. Şimdi bir de şu tarafından bakmak lazım Türkiye'de yeni bir sistem var, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi. Bu sistemin doğası gereği de Türkiye'de ittifaklar var, işte son seçimde Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı olarak girildi. Şu anda parlamentoda ona yakın siyasi parti temsil ediliyor. Bu partilerin bir kısmı zaten normal yollarla seçime girmiş olsalardı baraja takılacakları için meclise giremeyeceklerdi ama şu ya da bu ittifakla bir şekilde meclise girmiş oldular. Pratik olarak da farklı partilerin mecliste girmesini sağlayacak imkanlar var. Buna rağmen bu daha da zenginleştirilebilir birtakım yeni çalışmalar yapılabilir. Örneğin bir zamanlar çok konuşuldu, Türkiye milletvekilliği gibi bir konu gündeme getirilir. Diyelim 600 milletvekilinden 100 tanesi buna ayrılır, her parti aldığı oy oranında parlamentoda ilave milletvekili koyabilir.” (İLKHA)