BATMAN - Batman Sosyal Güvenlik İl Müdürü Sefa Tatlısu, daha önce çalışan emeklilerin, Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarına Hükümetin çıkarmış olduğu yasayla kolaylık getirildiğini söyledi. Tatlısu, emeklilerin 1 Şubattan başlamak suretiyle 4 ay içerisinde SGK`ya başvurmaları halinde gecikme zamlarının silineceğini ve sadece anaparalarının alınacağını belirtti.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapan 6385 sayılı Kanun 19 Ocak 2013 tarihinde ve 28533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
TBMM Genel Kurulu`nda, sigortalı lehine düzenlemeler içeren ve 4,5 milyon vatandaşı ilgilendiren tasarının kabul edilmesi ve resmi gazetede yayınlanması üzerine Batman SGK İl Müdürü Sefa Tatlısu, değerlendirmelerde bulundu.
Tatlısu yaptığı açıklamada, emekli olduktan sonra 5335 sayılı Kanun kapsamında yeniden çalışmaya başlayanların, çalışmalarının sona ermesi halinde aylıklarının çalışmalarının sona erdiği tarih itibariyle yeniden başlatıldığını ve mükerrer ödendiğinden tahsil işlemi başlatılan borçlarına yapılandırma imkânının getirildiğini söyledi.
Sigortalıların hak sahibi çocuklarının sağlık yardımlarından yararlanma süresinin 18 yaşını doldurduklarında, lise ve dengi öğretim görmesi halinde 20 yaşında, yüksek öğrenim görmesi halinde ise 25 yaşında sona erdiğini belirtti.
Tatlısu, "Yapılan düzenleme ile lise ve dengi öğretim gören çocukların 20 yaşını doldurmamaları kaydıyla bu öğrenimlerinin sona erdiği günden itibaren 120 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanması imkânı getirilmiş" dedi.
Yüzde 1 ile 6,5 arasında iş riskine göre değişkenlik gösteren kısa vadeli sigorta prim oranının yüzde 2 olarak belirlendiğini vurgulayan Tatlısu, "Kendi çalışmasından dolayı sağlık sigortası kapsamına girmekle beraber hak sahibi sıfatıyla eş ve çocuklarından dolayı sağlık sigortası haklarından yararlanmalarından dolayı 31.01.2012 tarihine kadar geçen süre için tahakkuk ettirilen yersiz ödenen sağlık sigortası giderleri borcu, sigortalılarımızın açmış oldukları davalardan vazgeçmeleri halinde bu borçlarının tahsil işleminden vazgeçilecek" ifadelerini kullandı.
Tatlısu sözlerini şöyle sürdürdü: "Emekli olduktan sonra işyeri açarak çalışanların sosyal güvenlik destek primi ödemesi mevzuat gereği zorunludur. Bu kapsama giren emekli sigortalılarımızın birikmiş sosyal güvenlik destek primi borçlarına 1 Şubat tarihinden başlamak üzere 4 ay içinde başvurmaları halinde, gecikme zamları silinerek ana prim borçlarına yapılandırma imkânı getirilmiş" dedi.
Gazeteciler ve TBMM üyelerine yıpranma ve hizmet zammı
Yönetmelikte Gazeteciler ve TBMM üyelerine de kolaylığın sağlandığını dile getiren Tatlısu, Hükümetin kendilerine yıpranma ve hizmet zammı verdiğini söyledi.
Yönetmelikte Gazeteciler ve TBMM üyelerine de kolaylığın sağlandığını dile getiren Tatlısu, Hükümetin kendilerine yıpranma ve hizmet zammı verdiğini söyledi.
Tatlısu, "Basın ve Gazetecilik mesleğinden dolayı Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar ile TBMM üyelerine, 1.10.2008 tarihinden geçerli olmak üzere 360 gün için 90 gün yıpranma ve fiili hizmet zammı verilmesi imkânı getirilmiştir. Ayrıca, bu haktan yararlanan kişileri çalıştıran işyerleri, yasanın yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren Şubatta başlayıp 3 ay içinde 5510 sayılı Kanunun 86`ncı maddesi gereği vermesi gereken ek prim belgelerinin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne verilmesi halinde idari para cezası uygulanmayacak" dedi.
Tatlısu son olarak şunları söyledi: "Yine, tahakkuk edecek fiili hizmet süresi zammına ilişkin prim tutarının 6 aylık süre içinde ödenmesi halinde de, gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanmayacağı, imkânı getirilmiştir. Bu kanunla sağlanan haklardan yararlanacak sigortalı ve işverenlerimizin Şubat ayından itibaren süresi içinde İl Müdürlüğümüze yazılı başvuruda bulunmaları gerekmektedir." (M. Fatih Akgül - İLKHA)