Dış Haberler Servisi
ABD’nin Minneapolis kentinde polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybeden siyahi George Floyd için ülke geneline yayılan protestolar, hız kesmeden devam ediyor.
Ülkedeki birçok şehirde on binlerce protestocu sokaklara inerek, ırkçılığa ve polis şiddetine karşı “Siyahilerin hayatı önemli”, “Nefes Alamıyorum” yazılı pankart ve sloganlarla tepkilerini dile getirdi.
Washington DC, Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles, Seattle ve San Francisco gibi büyük kentler dahil en az 40 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, pazar günkü protestolar için 15 eyalette Ulusal Muhafız birliklerinin yine destek için göreve çağrıldığı kaydedildi.
Minnesota Valisi Tim Walz, Minneapolis’teki protestolarla mücadelede polisin yetersiz kalması üzerine 28 Mayıs'ta eyalet genelinde acil durum ilan etmiş ve eyaletin Ulusal Muhafız Birliğini aktive ettiğini duyurmuştu.
Minneapolis'te protestocular, Floyd'un ölümüne sebep olan polislerin görev yaptığı polis merkezini ateşe vermişti. Polisler, binlerce göstericinin bulunduğu kalabalığa göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etmeye çalışmıştı.
Floyd için ülke genelinde düzenlenen gösteriler cumartesi ve pazar günü de devam etti. Pazar günü Washington, New York, Philadelphia, Chicago, Boston ve Los Angeles gibi kentlerde on binlerce gösterici eylem düzenledi.
TRUMP OLAYLARDAN ANTIFA'YI SORUMLU TUTTU
ABD Başkanı Donald Trump, pazar günü Floyd’un ölümü üzerine başlayan protestoları şiddete dönüştürmekle suçladığı Antifa grubunu "terör örgütü" olarak tanıyacaklarını duyurdu. Medyayı gösterilerde öfke ve anarşiyi köpürtmekle suçlayan Trump, söz konusu olayların sona ermesi için ilgili tüm eyalet yöneticilerini göreve davet etti ve gerekirse ordunun hazır olduğunu belirtti.
Adalet Bakanı William Barr, Floyd protestolarını "şiddet eylemlerine dönüştüren ANTIFA da dahil provokatörlerin" yakalanması için federal güvenlik güçlerine talimat verildiğini açıkladı.
Kamuya açık kaynaklarda, "Anti-faşizm" kelimesinin kısaltılmışı olarak kullanılan ve Almanya’da yükselen Nazizme karşı ortaya çıkan aşırı sol grup ANTIFA, Amerika’da 1980’lerden sonra ortaya çıktı. Uzlaşıdan ziyade siyasi hedeflerine doğrudan eylemler yaparak ulaşma yolunu seçen aşırıcılar olarak bilinen grup, fiziksel şiddet eylemleri ve mala zarar verme gibi protesto taktikleri kullanmasıyla öne çıkıyor.
HÜDA PAR’DAN ÇAĞRI: ABD’YE KARŞI DÜNYANIN SESİ DAHA GÜR ÇIKMALIDIR
ABD’de siyahilere yönelik şiddet, HÜDA PAR’ın da gündemindeydi. Partinin gündem değerlendirmesinde olaylara ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Dünyanın farklı birçok bölgesinde milyonlarca insanı öldürme hakkını kendinde gören ABD, kendi vatandaşı olan siyahileri de katletmeye devam etmektedir. Polislerin 2019 yılında 1000’in üzerinde kişiyi vurarak öldürdüğü ABD’de özellikle siyahiler hedef alınmaktadır. ABD güvenlik güçlerinin siyahilere yönelik katliamlarına rağmen güvenlik politikasında reforma gidilmemesi ırkçı politikaların yönetim tarafından desteklendiğini ortaya koymaktadır. Barbarlığı ve katliamları düstur edinen ABD’ye karşı insanlığın ve dünyanın sesi daha gür çıkmalıdır.”
“NEFES ALAMIYORUM”
George Floyd, geçen hafta salı günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken bir polisin uzun süre diziyle boynuna basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı. Floyd, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.
Çevredekilerin cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada büyük tepki topladı, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirdi ve gösteriler Minneapolis başta olmak üzere birçok kente sıçradı.
Floyd'u gözaltına alırken boynuna dizini basarak ölümüne sebep olan polis memuru Derek Chauvin'in üçüncü derece cinayet ve ikinci derece taksirle adam öldürmekten yargılanacağı açıklanmıştı.