Vatandaşların işsiz kalmasından dolayı en çok merak ettikleri sorulardan bir tanesi de işsizlik ödeneği nasıl alınıyor? Nasıl hesaplanmaktadır? Şartları nelerdir gibi sorularına yanıt aramaya başlamışlardır. 2020 de en düşük ve en yüksek işsizlik maaşları ne kadar olacak?

Ülkemizde yaşanan korona virüs salgını nedeni ile vatandaşların işsiz kalmasından dolayı en çok merak ettikleri sorulardan bir tanesi de İşsizlik ödeneği nasıl alınıyor? Nasıl hesaplanmaktadır? İşsizlik maaşı şartları nelerdir gibi sorularına yanıt aramaya başlamışlardır. 2020 de en düşük ve en yüksek işsizlik maaşları ne kadar olacak sizler için araştırdık ve sorularınızı yanıtladık.

Çalışma hayatına son verilen işçilerin, işsizlikleri boyunca İŞKUR tarafından ödenen maaşa işsizlik maaşı denmektedir. İşsizlik maaşı alabilmek için İŞKUR üzerinden başvurular gerçekleştiriliyor. Bu maaştan yararlanabilmek için belirli şartlara uygunluk göstermek gerekmektedir.

İşsizlik Maaşı İçin Hangi Şartlar Gerekli

- İşten kendi rızanızın dışında çıkartılmış olmak yani kusur belirtmeksizin çıkartılmış olmak.

- İşten kendi rızanız olmadan ayrılmadan önce son 4 ayda yani 120 günü prim eksiksiz yatmış olması

- Son 3 yıl içinde 600 günlük sigorta priminin ödenmiş olması iş yerinde sigortalı olarak çalıştıysanız priminizde yatmıştır.

Bu şartlara da sahip olsanız bile işe son verildikten 30 gün içinde başvurmaz iseniz işsizlik maaşından yararlanamıyorsunuz. Başvurular şahsen veya e-devlet üzerinden elektronik olarak yapılmaktadır. İşsizlik almaya hak kazanan kişiler Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden de faydalanabilirler. Kişilerin sağlık primleri İŞKUR tarafından ödenir. Bu ödemeler emeklilik için prim günü olarak kabul görmemektedir. İşsizlik maaşı başvurusu ve işsizlik maaş sorgulamalarını e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.

İşsizlik Maaşları 2020 de Ne Oldu

2020 işsizlik maaşları belli oldu. Brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan işsizlik maaşı 2020 de en düşük 1,177 lira, en yüksek ise 2,354 lira olarak uygulanmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, asgari ücretin 01.01.2020 tarihinden itibaren brüt 2,943 lira, net 2,324 lira 70 kuruş olacağını açıkladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’un açıklamasıyla birlikte 2020 işsizlik maaşları belli oldu. İşsizlik maaşlarının sınırları geçerli asgari ücrete göre belirlenmektedir. İşsizlik maaşının en düşüğü brüt % 40’ı, en yükseği ise %80’i oranında olmaktadır. İşsizlik maaşından sadece damga vergisi kesilmektedir. Damga vergisi kesilmeden önce işsizlik maaşı en düşük 1,177 lira, en yüksek 2,354 lira olarak uygulanmaktadır.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Devam Etmektedir

İŞKUR’un resmi internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre işsizlik maaşının süreleri şu şekildedir.

-600 gün sigortalı olarak çalışmış olup işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

-900 gün sigortalı olarak çalışmış olup işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

-1080 gün sigortalı olarak çalışmış olup işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, olarak belirlenmiştir.

İşsizlik Maaşı Hangi Koşullarda Kesilir

İşsizlik maaşınızın kesintiye uğramasını istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getirmeyenler yapılmış olan fazla ödemeleri yasal faizle birlikte İŞKUR’a geri ödemek zorunda kalırlar.

-ikamet değişikliği halinde

-emekli maaşı bağlanması halinde

-sağlık kuruluşunda raporlu olması halinde

-askerlik durumu olması halinde

-mahkeme kararı ile işe iade edilmesi halinde

-yeni bir işe başlama halinde

Eğer bunlardan bir tanesini barındırıyor iseniz işsizlik maaşı ödeneğinden yararlanamazsınız. Bu gibi durumlar oluştuğunda 15 gün içinde İŞKUR’a bildirimde bulunmanız gerekmektedir.

İşsizlik maaşı hesaplamaları yaparken ilk olarak sigorta hizmet dökümüne göz atmaları gerekmektedir. İşsizlik maaşı işsiz kalmadan son 4 aydaki ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. İşsizlik maaşının çalışırken alınan brüt tutarının %80’inin geçmemesi gerektiğini unutmayınız.

Kaynak: Haberzamani.net