Normalleşme süreci kapsamında atılan yeni adımlara ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı son kararlara göre şehirlerarası seyahat kısıtlamaları kalktı, restoran ve kafeler açıldı. Sokağa çıkma kısıtlamaları ise bir süre daha uygulanmaya devam edecek.
Peki, esnaf alınan yeni kararlar hakkında ne düşünüyor? Van esnafı, yaklaşık 3 aydır kapalı olduklarını belirterek normalleşme süreciyle beraber tekrar kepenk açtıklarını, bundan da memnun olduklarını belirttiler. Esnafın kimisi ise adımların erken atıldığı görüşünde...
Covid 19 salgını süresince iş yerlerinin kapalı olduğunu söyleyen kahvehane işletmecisi Yunus Emre Kocaman, “Kapalı olduğumuz süre boyunca müşterilerimiz bizi sürekli aradı. Ama tedbir amacıyla kapalı durmamız gerekiyordu. Normalleşme süreci bana göre erken başladı. Salgın devam ederken normalleşme sürecine girildi. Onun için atılan adımın riskli olduğunu düşünüyorum. Allah'tan hayırlısını diliyoruz.” dedi.
38 yıldır kahvehane işlettiğini ve işlettikleri kahvenin 78 yıllık bir kahvehane olduğuna değinen Dolayı Öztürk, “Burası Van'ın en eski kahvehanesidir. Tarih kokan bir mekân burası, il dışından gelen çoğu misafirimizi burada ağırlıyoruz.” dedi.
Öztürk, “Allah’u Teala bu virüsü öncelikle Müslümanların daha sonra bütün dünyanın üzerinden def etsin. Eski günlerimize kavuşmayı nasip etsin. 3 aya yakındır kapalı durumdayız. Hiç bu kadar uzun bir tatil yapmamıştık. Bu süreç bizim için bir tatil oldu. Bu süreçte sıkıntılar yaşadık. Ama bu sıkıntıların üstesinden elbirliği ile geldik. Hiçbir arkadaşımızı, çalışanımızı mağdur etmedik. Devletten herhangi bir destek almadık ama kredilere başvurduk. Bankalardan kredi aldık. Bu krediler olmasaydı sıkıntılarımızın üstesinden gelemezdik.” ifadelerini kullandı.
“Müşterilerimiz tarafından sürekli olarak aranıyorduk”
Kapalı oldukları süre boyunca müşteri tarafından sürekli olarak arandıklarını belirten Öztürk, “Kahve ne zaman açılacak? Biz kahveyi çok özledik. Ortamı özledik.” gibi mesajlarla muhatap olduklarını ifade ederek, “Müşterilerimizin bize geri dönüşleri çok oldu. Bizi bu süreçte hiç yalnız bırakmadılar. İhtiyaçlarımızı karşılamak isteyen müşterilerimiz de oldu.” şeklinde konuştu.
“Normalleşme sürecine erken geçtiğimizi düşünmüyorum”
Yeni normalleşme sürecine erken geçilmediğini düşündüklerini söyleyen Öztürk, “Bu süreçten sonra alınabilecek tedbirleri kendimiz almalıyız. Maskemize ve sosyal mesafemize de dikkat etmeliyiz. Çalışma sürecinin normalleşme sürecine bir an önce geçmesi gerekiyordu. Bu çarkın dönmesi gerekiyordu. 3 aydan sonra insanlar ekonomik yönden sıkıntı çekmeye başladılar. Artık bir normalleşme süreci gerekiyordu. İnsanların sağlıklarına dikkat etmeleri gerekiyor. Yapılan uyarılara uymaları gerekiyor. Bu uyarılara dikkat edersek, Allah'ın izniyle bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatırız.” diye konuştu.
“Van turizminin temel taşı olarak hizmet veriyoruz”
Yaklaşık 3 kuşaktan beridir kahvaltı salonu işlettiklerini belirten Kenan Coşkun, “Bu işimizi severek aşkla ve şevkle yapıyoruz. Yıllardır turizmin temel taşı olarak hizmetlerimizi sürdürüyoruz. İl dışından ve yurt dışından gelen misafirlerimiz ilk olarak kahvaltıcılar sokağında bizi ve diğer arkadaşlarımızı ziyaret ederler. Aynı zamanda Van kahvaltısını yurt içi ve yurt dışında çeşitli fuarlarda tanıttık. Gelen misafirlerimize karşı gösterdiğimiz sıcak ilgi ve misafirperverliğinizden dolayı insanların bölgemizle ilgili olan önyargılarının kırılmasına da vesile oluyoruz. Müşterilerimiz de göstermiş olduğunuz bu ilgiden dolayı memnun olduklarını dile getiriyorlar.” dedi.
“Bugün sabah namazından sonra işyerimizi açtık”
Coronavirus’ün dünyayı etkilediği gibi kendilerini de etkilediğini hatırlatan Coşkun, “70 güne yakındır dükkânımız kapalıydı. Bugün itibariyle sabah namazından sonra dükkânımızı açtık. Rızkımızın peşindeyiz. Sosyal mesafe kuralına uyarak gelen misafirleri oturuyoruz. Uyulması gereken kurallara da dikkat ederek yine eskisi gibi kaliteli hizmet sunmaya devam ediyoruz. İlk gün olmasına rağmen ilgi ve alakadan memnunuz. İnşallah daha iyi olacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Bu süreçten etkilenmeyen sektör kalmadı”
Devlet yetkililerinin bu süreçte çok iyi çalıştığını kaydeden Coşkun, “Biz bu süreçten esnaf olarak etkilendik. Ama Türk milleti olarak birlik beraberlik içerisinde bu süreci aştık Allah'ın izniyle. Birçok zorluğu ve sıkıntılı günler gördük. Ülke olarak ayağa kalkıp ileriye dönük hizmetlerimize devam edeceğiz.” sözlerini kullandı.
“Esnaf ve tüccar bir ülkenin bel kemiğidir”
Esnaf ve tüccarlar ve işverenlerin ülkenin bel kemiği mesabesinde olduklarına işaret eden Coşkun, “Ekonomi ciddi manada sıkıntıya girmişti. Bizler de gerekli tedbirlerimizi alıyoruz. Maske ve eldivenle çalışıyoruz. Hijyen kurallarına uyuyoruz. Sosyal mesafemizi koruyoruz. Gerekli tedbirler alındıktan sonra normalleşmeye de geçirmesi gerekiyor. Buna ihtiyacımız var. Çünkü virüsün tamamen ne zaman biteceği belli değil.” şeklinde konuştu.
“Pandemi süreci hem bizim için hem de çalışanlarımız için çok zor geçti”
Pandemi süreci ile beraber dünya genelinde sıkıntılar yaşandığını dile getiren Van’ın tanınan kahvaltı salonlarından birinin işletmecisi Faris Gül, “Resmi kapanma kararı alınmadan 2 gün öncesinde kapatma kararı alıp iş yerimizi kapattık. Müşterilerimizin sağlığı açısından iş yerini açmanın riskli olduğunun farkındaydık. Dolayısıyla 19 Mart itibariyle işyerimizi kapattık. Bizden 2 gün sonra da resmî açıklamalar yapıldı. Kapalı olduğumuz süreçte sıkıntılar yaşadık. Hem bizim için hem çalışanlar için bu süreç zorlu geçti. Bugün geldiğimiz noktada ise bir Haziran itibariyle işyerinden açılabileceği açıklaması yapıldı. Biz daha öncesinden hazırlıklarımızı yapmıştık. Tedbirlerimizi almaya başlamıştık. Dezenfekte çalışmaları hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yarından itibaren de müşterilerimizi kabul etmeye başlayacağız.” dedi.
“Kurallara uyulduğunda herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını gördük”
Gerekli kurallara ve yapılan uyarılara dikkat edilmesi şartı ile sıkıntıların yaşanmayacağını ifade eden Gül, şöyle konuştu:
“Kurallara uyulduğu sürece herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını bu süreçte gördük. Uyulmadığında ise sıkıntıların nerelere vardığını da gördük. Özellikle kendi ilimizde buna şahit olduğumuz taziye olayları yaşandı. Sağlık her şeyden önce gelir. Ekonomi ve eğlenceden önce de sağlık gelir. Sağlığınız yoksa hiçbir şeyiniz yok demektir. Ama kurallara uyarak çalışmaya da başlamanız gerekiyor. Çünkü dışarıdan göründüğü gibi değil bazı şeyler. Ekonomik faaliyetlerin bir şekilde başlaması lazım... İşletme olarak çalıştırdığımız personellerimiz var. Bunların da bakmakla yükümlü oldukları aileleri var. Bizim de ödemeniz gereken ödemelerimiz var. Bu ödemelerin bazıları bekletilemeyecek durumda olan ödemelerdir. Bu çarkın bir şekilde dönmesi gerekiyordu. Ben normalleşme sürecine erken başlandığını düşünmüyorum. Hatta biraz daha erken dahil başlanabilirdi.” (İLKHA)