MERSİN- CHP`li Mersin milletvekili İsa Gök, Türkiye sınırına yerleştirecek olan petriot füze sistemini Türkiye`ye gönderen ülkelerin kendi meclislerinde füze sistemi için onay aldıklarını fakat Türkiye hükümetinin onay almadığını söyledi. Gök, Petriot füze sistemi ile alakalı olarak Başbakan Erdoğan`ın cevaplaması için TBMM`ye soru önergesi verdi.
Gök, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: Almanya Sosyal Demokrat Ana Muhalefet Partisi, Federal Meclis`in onayı alınmadan Türkiye`ye asker ve silah gönderilemeyeceği tezini savunmuştur. Hatta daha da ileri giderek `Federal Meclis onayı olmadan Alman Hükümeti Türkiye`nin Suriye sınırında Alman silah ve askerini görevlendirmeyi düşünemez bile` dediler. Almanya`da güvenlik politikaları ile ilgili her konunun açıkça tartışmaya açılması ve bunun yerinin de Federal Meclis olması gerektiğini vurguladılar. Sonunda Federal Hükümet de iç politik tartışma yaratmamak için Türkiye`nin talebinin Meclis`e sunulacağını duyurdu.
Aynı şekilde Hollanda da, Parlamentosunun alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisinden Türkiye`nin, Suriye sınırına yerleştirmek üzere NATO`dan talep ettiği Patriot savunma sistemlerinin gönderilmesi için onay almak zorunluluğunu görmüştür\"
Almanya ve Hollanda`da bu konuyla ilgili yaşanan süreçte, bu ülkelerde askerî amaçlı kararların Meclis onayı alınmadan uygulamaya geçilmediğini savunan Gök, TBMM`ye sunduğu ve Başbakan Erdoğan`ın yazılı olarak cevaplaması istediği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
Almanya ve Hollanda Patriot füze savunma sistemleri ile birlikte askerlerinin ülkemize gönderilmesi için kendi ülkelerinin Meclislerinden onay almayı bir zorunluluk olarak görmüş iken, Hükümetiniz kendi ülkemizin sınırlarına yerleştirilecek bu sistemler ve yabancı askerler için TBMM onayına başvurmaktan neden ısrarla kaçınmıştır?
NATO anlaşmalarına göre, \"savunma amaçlı yardımlarda Kuzey Atlantik İttifakı Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı`nın vereceği kararın hükümet tarafından onaylanması yeter\" şeklindeki ifadeyi birer NATO ülkesi olan Almanya ve Hollanda yeterli görmemiş ve Meclislerinin onayına başvurmuş iken Hükümetiniz neden bu maddeye hemen teslim olmuş ve konuyu Parlamentomuza getirmemiştir?
Anayasanın 92. maddesinde istisnai durum olarak yazılan, uluslararası anlaşmaların gereği olarak yabancı askerlerin kabulünde Meclisin onayına ihtiyaç duyulmayacağı kuralı NATO tatbikatları gibi durumlar için öngörülmüş iken ve daha önce Kosova ve Afganistan`daki NATO misyonlarına asker göndermek için dahi Türkiye, Meclisten yetki almış iken bu kez TBMM onayına neden gerek duyulmamıştır?
Yabancı ülke askerlerinin görevlendirilmesi bir tatbikat için olmadığına göre, neden sadece işgal edilen ülkelerde gördüğümüz şekilde Meclisten onaya dahi gerek duyulmamış ve üstelik de bunun için çeşitli gerekçeler üretilmeye çalışılmıştır? (Osman Öksüz-İLKHA)