MUŞ - Muş`ta hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan köylüler zor günler geçiriyor. Muş`un Arpayazı ve Güzeltepe köyünde hayvancılıkla uğraşan Ömer Uslu ile Muzaffer Aydemir, içinde bulundukları durumu anlatırken Muş`ta hayvancılığın artık yapılamadığını ve hayvancılık yapmanın son aşamasına gelindiğini de gözler önüne serdi.

 

Aylık masrafım 30 bin TL
Muş`un Arpayazı köyünde ikamet eden Muzaffer Aydemir içinde bulunduğu durumu şöyle anlattı: \"Benim yüz tane büyükbaş hayvanım var. Bu hayvanlara her gün 1 ton saman ve 100 kg. yem veriyorum. Yani anlayacağınız bana günlük olarak bin TL, aylık ise toplamda 30 bin TL`ye mal oluyor. Devlet bize yardım etmiyor. İşte bizim durumumuz budur. Her kim bu şartlar altında hayvancılık yapabiliyorsa gelsin yapsın. Tarım Bakanlığı dışarıdan hayvan ithal ediyor. Bu da bizi ayrıca bir sıkıntıya sokuyor\" dedi.

 

Devletin bu politikasının yanlış olduğunu ifade eden Aydemir, bir hayvan yetiştiricisi olarak kendilerinin bu şartlarda hayvancılık yapamadıklarını belirtti.

 

Çok zor günler geçirdiklerini belirten Aydemir, sözlerine şöyle devam etti: \"Toprak Mahsulleri Ofisi arpa satıyor, hem de peşin satıyor. Bizim arpayı peşin alabilme imkânımız olsa zaten kendimiz gidip peşin alırız. Arpanın tonunu yedi yüz TL`den satıyor. Bir hayvanımız bin TL. Paramız olmadığı için, 1 ton arpa alabilmek için bir hayvanımızı satmak zorunda kalıyoruz\" dedi.

 

Hayvanları arabaya yükleyip Tarım Müdürlüğünün önüne boşaltırım
Muzaffer Aydemir şu an ellerinde mevcut olan samanının en fazla Şubat ayının onbeşine kadar kendilerini idare edebileceğini belirterek, yetkililerden ihtiyaçları olan arpanın, en azından beşaltı aylık bir süreyle kendilerine vadeli verilmesini istedi. Aydemir, aksi halde saman bittiği an, hayvanlarını bir kamyonete yükleyip Tarım İl Müdürlüğünün önüne boşaltacağını bunun dışında başka bir çarelerinin olmadığını söyledi.

 

Buğday samanının tonunu yedi yüz TL`den alıyoruz
Muş`un Güzeltepe köyünde hayvancılık yapan bir başka hayvan yetiştiricisi olan Ömer Uslu ise içinde bulunduğu zor durumu şu sözlerle anlattı: \"Ancak iki aya yetebilecek samanımız var. Samanımız da buğday samanıdır. Biz bu samanı Diyarbakır`dan aldık. Zaten saman çok kötü olduğundan üstüne yem serpiştirmeden de hayvanlar yemiyor. Bu samanın tonunu 7,00 TL den aldık.\"

 

Saman alabilmek için hayvanlarımızı zararına satmak zorunda kalıyoruz
Ellerindeki saman bittiği taktirde yeniden saman alabilecek imkanlarının olmadığını söyleyen Uslu; Saman alabilmemiz için hayvanlarımızı satmak zorunda kalıyoruz. Hayvanları zararına satıyoruz. Bunun dışında başka bir imkanımız yoktur. Hayvan da para etmiyor. Geçen yıl çiftini bin 500 TL`ye sattığımız gebe olan koyunlarımızın çiftini, kuzuları ile beraber bu sene ancak altı yüz -yedi yüz TL`ye satabiliyoruz.\" dedi.

 

Yem ve arpanın pahalı olmasından dolayı hayvanlarına veremediklerini söyleyen Uslu; samanın kötü olması nedeniyle hayvanlarının zayıfladığını ve hastalandığını söyledi.

 

Uslu son olarak, hayvanlarını bahara kadar besleyebilmesi için yetkililerden arpa ve yem yardımı talebinde bulundu. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)