Dünya Sağlık Örgütü tarafından 31 Mayıs'ın "Dünya sigara içmeme günü" ilan edilmesinden dolayı İlke Haber Ajansına (İLKHA) açıklamalarda bulunan Öger, sigara kullanımından dolayı her 3 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Dünya genelinde bir yılda sigaradan kaynaklı ölenlerin sayısının 7 milyona yakın olduğunu ifade eden Öger, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından 31 Mayıs 1987 yılında 'Dünya sigara içmeme günü' ilan edilmişti. Bu anlamda hem sigara kullanıcılarının dikkatini çekmek hem de dünyada 24 saat dahi olsa tütünden uzak durmalarını sağlamak amacıyla böyle bir çalışmanın yapılmasında fayda var. DSÖ'nün açıkladığı verilere baktığımızda, maalesef yılda ortalama 7 milyona yakın insan, sigara kaynaklı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Bu da dünya genelinde sigara kullanımından dolayı her 3 saniyede bir kişinin hayatını kaybetmesi anlamına geliyor." dedi.

 

"Türkiye'de sigara içenlerin sayısının azalması Covid-19'a karşı alınan tedbirler sayesindedir"

Türkiye'de Covid-19'a yakalananların yüzde 14'ünün sigara içenler olduğunun açıklanmasından dolayı sigara içenlerin sayısının azaldığını belirten Öger, "Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinden yayılarak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19'dan dolayı 364 bin kişi hayatını kaybetti. 6 milyona yakın Coronavirus vakası var. Covid-19 ölümlerini sigara içenlerin ölümüyle kıyasladığımızda, sigaradan bir ay içerisinde ölenlerin sayısı Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısından daha fazladır. Dünyada ve Türkiye'de son 15-20 yılda ciddi manada çalışmalar var. Hükümetin, sigaranın kullanılması ile alakalı aldığı bazı yasaklar var. 18 yaş altı çocuklara sigaranın satılmaması, kapalı ortamlarda içilmemesi gibi koyduğu kurallar var. Türkiye'de Covid-19'a yakalananların yüzde 14'ünün sigarayı içenler olduğunun açıklanmasının ardından kafelerin, lokantaların kıraathanelerin ve toplu alanların da kapalı olmasından dolayı sigara kullanımı çok ciddi manada azaldı." ifadelerini kullandı.   

"Vatandaş ayda 600- 700 TL civarında parayı sigaraya veriyor."

Sigaranın sadece sağlık açısından zararlı olmadığını belirten Öger, ekonomik anlamda da içen kişiye zarar verdiğine dikkat çekti.

Öger, "Bir günde sigara paketine 15- 20 TL veren bir vatandaş, ayda ortalama 600- 700 TL civarında harcama yapmış oluyor. Bu da asgari ücretin üçte birine tekabül ediyor ve az bir para da değildir.  Dolayısıyla, bireysel anlamda ekonomiye zarar verdiği gibi toplumsal anlamda da zarar veriyor.  Bireysel anlamda ayda 600-700 TL veren biri, çocuğunun ve ailesinin hakkına giriyor, bu da israf demektir.  Sigara içmenin israf olduğunu, israfın da haram olduğunu Diyanet İşleri Başkanı, alimler ve ilahiyatçılar dahil herkes söylüyor. Sigara içenlerin sayısı fazlalaştığında yerlere, sokaklara atılması çevre kirliğine sebep oluyor ve sigara yaprağından kaynaklı ağaçların kesilmesi de doğaya, ekonomiye zarar veriyor. " şeklînde konuştu.

Sigara içmenin psikolojik anlamda sıkıntılara çare olmadığını ifade eden Öger, "Sigara içmek psikolojik anlamda insanın dertlerini, sıkıntılarını, problemlerini çözmez, örtbas eder. Alkolde de bu, böyledir. Alkol kullanan bir kişi, problemlerini anlık olarak unutmuş olabilir ama kendine geldiği vakit o problemi kat kat artıyor." diye konuştu.

"Diyarbakır'da genç kesimde sigara içme oranı çok yükselmeye başladı"

Asya ve Ortadoğu'da, Amerika ve Avrupa'ya göre sigara bağımlılığının çok fazla olduğunu söyleyen Öger, Türkiye'de ise Diyarbakır'da sigara bağımlılığının daha fazla olduğunu belirterek şöyle konuştu:

Dünya Sağlık Örgütünün verileri doğrultusunda, kıtalararası bir kıyaslama yaptığımızda, Asya'da, Ortadoğu'da sigara kullanımında çok fazla artış var. Avrupa'da ve Amerika'da bu oran çok daha düşük. Türkiye geneline baktığımızda yüzde 30-35 civarında bir kullanıcı var. Diyarbakır'da genç kesimde sigara içme oranı çok yükselmeye başladı. Sokağa çıkıldığında her 5 insandan 3'ünün neredeyse sigara kullandığına şahit olabiliyoruz. Diyarbakır ağırlıklı olmak üzere kadın nüfusun da sigara kullanmaya başladığına şahit olabiliyoruz. Ne yaparsanız yapın, problemleriniz, sıkıntınız ne olursa olsun, kullandığınız sigara problemlerinizi bertaraf etmez. Türkiye'de sigara bağımlılığı oranı yüzde 30-35 ise Diyarbakır'da bu oran yüzde 50'den aşağı değildir.

"Anne ve babasına sigara alan çocuk bir sonraki aşamada kendisi için de alacaktır"

Ebeveynlere çocuklarına sigara aldırmamaları konusunda uyarılarda bulunan Öger, "Ebeveynler çocuklarına sigara aldırmasınlar çünkü çocuklara sigara aldırdığınızda, ekmek ve yiyecek kadar kutsallık atfediyorsunuz. Çocuk anne ve babasına sigara aldığında kesinlikle bir sonraki aşamada kendisi için de alır. Esnaf da çocuklara sigara satmasın çünkü bir toplumun gençliğini ve ailesini yok etme noktasına getirecektir." dedi.

Sigarayı bırakmak için irade olmasının önemli olduğunu söyleyen Öger, madde bağımlısı olanlara tavsiyelerde bulundu.

Öger, "Malum Ramazan ayını geçirdik. Ramazan'da dostlarımız, arkadaşlarımız bu anlamda iradesine sahip çıktı. İradesine sahip çıkarak bunun devamını getirme noktasında, ciddi manada gayret sarf edilmelidir. Sağlık Bakanlığı 171 Sigara Bırakma Hattı'ndan destek alabilirler. Sağlık müdürlüklerine bağlı polikliniklerden destek alabilirler. Biz dernek olarak onlara şunu söylüyoruz; irade gösterirseniz 171'e, sağlık müdürlüklerine, ilaç tedavisine ihtiyaç kalmadan uzak kalabilirsiniz. Eğer kişi ciddi manada bir psikolojik problem yaşıyorsa problemi, sıkıntısı varsa hakikaten uzman bir psikologdan destek almasını tavsiye ederiz. Sigara bırakma programları, videoları var. Bu videoları izleyip faydalanabilirler. Sigara veya diğer bağımlılık yapan maddelerin kullanılması, emanetin sahibine de ihanettir. Kişinin bağımlılıklarından, alışkanlıklarından vazgeçmesi zordur ama imkânsız değildir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)