İSTANBUL - Diyanet İşleri Başkanlığınca Kovid-19 önlemleri kapsamında 16 Mart'ta camilerde toplu ibadet ve faaliyetlere ara verilmesiyle cami ve mescitler tarihi bir sessizliğe büründü. Yaklaşık 2,5 ay boyunca cemaatinden uzak kalan camiler, gün içinde münferit olarak ibadetlerini yerine getirmek isteyen az sayıda vatandaşa ev sahipliği yaptı. Ayrıca, bu süreçte cuma günleri ve kandillerde camiler kapalı tutuldu. Cami hoparlöründen vakitlerde ezanın yanı sıra salgın hastalığın defedilmesi için sela ve dua sesi yükseldi; hayatını kaybedenlere rahmet, hastalara şifa temennisinde bulunuldu. Camiler, Miraç ve Beraat kandillerinin ardından "onbir ayın sultanı" ramazan ayını ve "bin aydan daha hayırlı" olarak nitelendirilen Kadir Gecesi'ni de cemaatsiz geçirmenin burukluğunu yaşadı. Bayram sabahları cemaatin hıncahınç doldurduğu camiler, Ramazan Bayramı'na da sesiz girdi. Bayram namazının kılınamadığı camilerde, cemaatin birbirleriyle bayramlaştığı, lokum ve şekerlerin ikram edildiği avlularda mahzunluk hakimdi.

TEMİZLİK VE DEZENFEKTE İŞLEMİ YAPILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mayıs'ta düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından camilerde öğle ve ikindi vakitleri ile cuma namazlarının cemaatle kılınacağını açıklamasının ardından, İçişleri Bakanlığı "Cami ve Mescitlerde Cemaatle İbadet Edilmesi" hakkında 81 il valiliğine genelge gönderdi.

CAMİLERE KORONAVİRÜSLE İLGİLİ UYARICI AFİŞLER ASILDI

Diyanet İşleri Başkanlığının, Kovid-19 ile mücadele sürecinde bugün yeterli bahçesi, avlusu ve açık alanı bulunan camilerde kılınmaya başlanacak cuma namazı için alınması gereken tedbirlere ilişkin yayınladığı afiş de camilere asıldı. Başkanlığın internet sitesinden yayınlanan "Camilerimiz Cemaatine Kavuşuyor" başlıklı afişte, camilerin abdesthane ve tuvaletlerinin kapalı olacağı için abdestin ev ve iş yerlerinde alınması uyarısı yapıldı. Camide bulunulduğu süre içerisinde maskenin çıkarılmaması ve kişisel seccadeyle gelinmesi gerektiği vurgulanan afişte, namazın işaretle belirtilen yerlerde kılınması, camiye giriş-çıkışlarda ve içeride güvenli mesafenin ihmal edilmemesi, namaz öncesi ve sonrasında fiziksel temas ile musafahadan kaçınılması gerektiği belirtildi. Ayrıca afişte, hastalık belirtisi taşıyanlara namazı evde kılmaları tavsiyesinde bulunuldu.

CUMA NAMAZLARI CAMİ İÇİNDE KILINMAYACAK

İçişleri Bakanlığının "cami ve mescit" genelgesine göre, öncelik cami bahçesi, avlusu, açık alanlar olmak üzere meteorolojik ve mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek. Cuma namazları ise cami içerisinde kılınamayacak. Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecek. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması için gerekli tedbirler alınacak.

Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak. Diyanet İşleri Başkanlığınca gönderilecek hutbeler hiçbir ilave ve çıkartma yapılmadan okunacak. Namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacak. Cami ve mescitlerde salgını artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği gibi malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecek.