DIŞ HABERLER SERVİSİ - Irkçı Çin Hükumeti 2016’dan bu yana Doğu Türkistan'daki İslami sembolleri yıkım işlemlerini arttırmışken Budist Myanmar ordusu da Mazlum Arakanlıların evlerini yakarak göçe zorluyor.
ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ İSLAMIN ŞİARLARINA SALDIRIYOR
2016 yılında hızlanan ve günümüzde doruğa ulaşan yıkım kampanyası süresince bölge kaynaklarına göre 10 ile 15 bin arasında cami, türbe ve diğer İslami merkez tahrip edildi. Kimi camiler tamamen yıkılırken, kimisinin ise kubbeleri ve minareleri kaldırıldı.
6 ASIRLIK TARİHİ SEMBOLİK IYDGAH CAMİİ TAHRİB EDİLDİ
Yıkımın uğradığı son cami ise, Doğu Türkistan'ın tarihi sembollerinden olan, Kaşgar şehrindeki Iydgah Camii. Yaklaşık 6 asırlık bir geçmişe sahip olan caminin kubbesi, minaresi ve bunun yanı sıra camideki tarihi levhalar yok edilmiş durumda. Caminin uğradığı tahribat, bölge aktivistlerince sosyal medyada da paylaşıldı.
Doğu Türkistan konusunda faaliyet yürüten Uygur aktivist Abdulgani Sabit Twitter üzerinden paylaştığı bir videoda, Iydgah Camii'nin girişindeki tarihi levhanın, caminin kubbelerinin ve aleminin yerinde olmadığına dikkat çekti.
Çin, milyonlarca Müslüman Uygur'u toplama kamplarına kapatmış ve bölgede dini pratikleri tamamen yasaklamış durumda.
Buna rağmen Çin yönetimi, dünyaya Doğu Türkistan'da dini özgürlüklerin var olduğuna dair propaganda faaliyetlerinde bulunuyor. Bölge kaynakları ise Çin'in bu propagandasının gerçeği yansıtmadığı ve dünyanın gözünü boyamayı amaçladığı konusunda hemfikir.
UYDU GÖRÜNTÜLERİ, ARAKAN'DA EVLERİN YAKILDIĞINI GÖSTERİYOR
İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) yayınladığı uydu görüntüleri, Arakan'ın Mrauk-U ilçesinin Let Kar köyünde en az 200 yapının Myanmar ordusu tarafından ateşe verildiğini gösteriyor.
Let Kar'ın 16 Mayıs sabahındaki uydu görüntülerinde herhangi bir zarar görülmediğini belirten HRW, öğleden sonraki görüntülerde büyük çaplı yangın görüldüğünü ifade etti.
HRW, Myanmar ordusunun 2012, 2016 ve 2017'de Arakan'daki Müslümanların yaşadığı köyleri ateşe verdiği ve kundakçılık görüntüleriyle benzerlik taşıdığına dikkati çekti. Let Karlıların büyük bir kısmının köydeki şiddet olayları nedeniyle bölgeyi geçen yıl terk ettiğini aktaran HRW, olayın sorumlularının tespiti için acil olarak soruşturma açılması çağrısında bulundu.
Mrauk-U'da çalışan bir yardım görevlisi, HRW'ye yaptığı açıklamada, 16 Mayıs'ta Let Kar'daki dumanların kilometrelerce uzaktan görüldüğünü söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:
"Geçen yılki çatışmalardan sonra halk kaçtığı için orada (Let Kar) kimse yaşamıyordu ama yaşlıların gerçekten gidecek yeri yok. Tein Myo ve Bu Ywat Ma Nyo köylerinde bulunan ve ülke içinde yerinden edilenlerin kaldığı kamplarda kalıyorlardı. En azından bazen evlerine gidip, eşyalarını alabiliyor veya evlerini kontrol edebiliyorlardı. Şimdi hiçbir şeyleri yok, bu çok üzücü."