"Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas" projesi kapsamında Tozanlı Vadisi'nde faaliyet gösteren arıcılara 3 bin kovan ve 2 bin 900 kilogram da temel petek dağıtımı yapıldı.
Tozanlı Vadisi'nin bozulmamış önemli bir yer olduğunu söyleyen Vali Salih Ayhan, "Endemik bitkisiyle güzel bir yer. Coronavirus'ten sonra insanların yaşam tarzı değişecek. Doğaya olan tutkumuz daha da artacak. Bu bölgenin bakirliğini, güzelliğini muhafaza edeceğiz. Bu bölgenin en büyük potansiyeli organik bal. Hem DAP hem İl Özel İdaresi hem de Kalkınma Ajansımız ile birlikte bu bölgeyi güçlendireceğiz. Bu bölgede arıcılık yapanlara en büyük maliyet olan kovan ve kovan malzemeleri desteğini sağlayacağız." dedi.
"Pazarlama sorununu gidereceğiz"
Bölgede yerleşime çok fazla izin vermeyeceklerini kaydeden Vali Ayhan, "Tarım ve hayvancılıkta çok yoğun çalışmamız var. ‘Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas’ dedik. Coronavirus ile mücadele 4 kavrama çok fazla önem verdik. Bunlar; sağlık, tarım, gıda ve kamu düzeni. Sağlıkla ilgili ilimizde tedbirler alıyoruz. Sosyal izolasyon sağlıyoruz. Tarımı da gündemden düşürmemeye çalışıyoruz. Doğada ürettiğimiz organik ürünleri Sivas ve farklı yerlerde en güzel şekilde pazarlayacak bir market çalışmamamız var. Maksadımız örgütlü bir yapı olsun. Çiftçimize destek olalım. Onların ürünlerini alarak en büyük sorunları olan pazarlamayı gidererek onların yüzünün gülmesini sağlayacağız. Üretmeye ve emek vermeye devam edeceğiz." diye konuştu.
"Bal üretiminde Türkiye'de dördüncü sıradayız"
İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ise Sivas’ın arıcılık işletme sayısı bakımından Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını belirterek, "Bal üretiminde Türkiye'de dördüncü sırada yer alıyoruz. Bu projelerimizle daha üst seviyelere çıkmayı hedefliyoruz. Sivas, arıcılar için cazibe merkezi. Kaliteli meralarımız ve zengin bitki örtümüzle özel bir bölgeyiz. Bu proje kapsamında orta ölçekli 30 arıcı ile organik arıcılığa geçiş sağlanacak, organik üretimde ihtiyaçları olan malzemeler karşılanacaktır. Bu kapsamda 3 bin kovan ve ilk yıl için 2 bin 900 kilogram temel petek dağıtımı yapılacaktır. Projede, 3 bin kovanın 2 bin 352 adedi yüzde 75 hibe ile DAP idaresi tarafından karşılanacaktır. Kalan 648 kovan ve 2 bin 900 kilogram temel petek ise yüzde 75 hibe ile Sivas İl Özel İdaresi tarafından finanse edilecektir. Organik arıcılık için gerekli olan sertifikasyon ücretlerinin tamamı ise ORAN kalkınma ajansı tarafından desteklenecektir." şeklinde konuştu.(İLKHA)