İspanyol La Vanguardia’nın haberine göre, Navarra Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, ‘ultra’ denilen yüksek seviyede işlenmiş gıdaların kromozomların uçlarındaki telomerleri kısalttığını tespit etti.
Fırın ürünleri ve atıştırmalıklar, gazlı içecekler, çeşitli tatlılar, şekerli mısır gevreği, yarı mamul ürünler ve yapısı geri kazandırılmış et ürünleri ultra işlenmiş gıda sayılıyor. Bu tür gıda büyük miktarda koruyucu ve boya, şeker, yağ ve tuz içeriyor, ancak vitamin ve lif bakımından fakir.
Araştırmada, yaş ilerledikçe telomerlerin organizmadaki doğal süreç sonucu kısalmaya başladığı ifade edilirken ultra işlenmiş gıdanın bu süreci hızlandırdığı kaydedildi.
Bilim insanları, yaşları 57 ilâ 91 arasında 886 kişinin katılımıyla bir deney gerçekleştirdi. Araştırmacılar, gönüllülerin yedikleri ve içtikleri ile telomerlerin uzunluğu arasındaki bağı analiz etti.
Yemeye hazır veya çok az ısıtılarak hazırlık istemeden tüketilebilen gıdalara ultra işlenmiş gıdalar denmektedir.
Bu gruptaki gıdalar sıklıkla "hızlı" veya “kolay tüketilebilir” gıdalar olarak adlandırılır.
"uzun raf ömrü" mantığında formüle edilmişlerdir
Ultra işlenmiş ürünler kendi aralarında iki gruba ayrılır
Hazır atıştırmalıklar veya benzeri ürünler ile önceden hazırlanmış ısıtılarak tüketilebilen ürünlerdir.
Atıştırmalık ve şekerli ürünler ile bu ürünleri grubu olarak ekmek, tahıl bar, bisküvi, cips, kek ve hamur işleri, dondurma ve içecekler bu gruptadır.
Isıtmaya hazır gıdaların alt grup, dondurulmuş unlu mamuller, makarnalar, sucuk, sosis, salam gibi et ürünleri ile işlenmiş tavuk ve balık ürünleri, konserve veya hazır çorbalar, anne sütü yerine kullanılan veya hazır mamalar, süt ürünleri bu gruba giren diğer ürünlerdir.
Her iki alt gruptaki gıdalar sadece süpermarketlerde değil, birçok perakende satış mağazasında ve ayrıca “Fast food” zincirlerinde satışı yapılmaktadır.