Söz konusu teknolojinin gözlük formunu kazanıp, taşınabilir hale gelmesinin koronavirüse yakalanmış kişileri saptamayı kolaylaştırıp hızlandırarak yaygınlaştırabileceği düşünülüyor. Ayrıca yeni normal olarak adlandırılan düzene geçişte bu türden tespit teknolojileri okul, fabrika gibi alanlarda çok sayıda kişiyi hızla tarayarak hastalığın yayılmasının önüne geçmekte büyük fark yaratabilir.

15 GÜNDE GELİŞTİRİLDİ

Koronavirüs pandemisi sürerken en önemli tedbir şüphesiz evde kalmak. Öte yandan hayati sektörlerde görevli ve sokağa çıkması, çalışması kaçınılmaz olan çok sayıda insan var. Onların hastalıktan korunması için alınacak tedbirler büyük önem taşıyor. Enfekte kişileri tespit edebilmek ve topluma karışıp, virüsü bulaştırmalarının önüne geçmek için atılan her adım mühim.

Çin'de faaliyet gösteren Rokid, koronavirüse yakalanmış kişileri tespit etmek için kullanılan vücut sıcaklığının ölçülmesi tekniğini daha kolay kullanılabilecek hale getirmeyi düşündü ve vücut sıcaklığını ölçen T1 termal gözlüğü üretti. Kızılötesi taramayı portatif hale getiren bu ürünün geliştirilmesi 15 gün kadar sürmüş ve yapılan testlerde başarılı olduğu görülmüş.

2 DAKİKADA 200 KİŞİ

İki dakikadan kısa bir süre içinde 200 kişinin vücut ısısını tarayabildiği açıklanan T1'e yönelik en büyük eleştiri ise koronavirüsün doğasından kaynaklanıyor. Uzmanlar, Çin'de tespit edilen vakaların önemli bir bölümünde yüksek ateşe rastlanmadığını, bu nedenle termal gözlüğün virüs tespitinde bir kurtarıcı olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor.

SİPARİŞLER BAŞLADI

Termal gözlük, 12 megapiksel çözünürlüğünde bir kamera, kızılötesi sensör ve Qualcomm'un işlemcisinden oluşuyor. Gözlüğün bu ilk modelinden, çeşitli devlet kurumları, şirketler ve okullar tarafından şimdiden 1000 tane sipariş edilmiş.

Kaynak, İTO