DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hamas, artık eskisi gibi Filistin’e destek vermeyen Arap ülkelerine, işgal rejiminin yeni toprakları ilhak etmesine karşı harekete geçme çağrısında bulundu.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yaptığı yazılı açıklamada, "Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın, israilin ilhak kararını reddeden açıklamasını takdir ediyoruz. Arap ülkelerini de israilin kararına karşı koymak için fiili tutum sergilemeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kasım, Arap ülkelerinin ortak tutum sergilemesi ve sahada yeni adımlar atmasının, ilhak kararına karşı koymasında Filistin halkına destek oluşturacağını kaydetti.

Hamas Sözcüsü ayrıca Filistin davasının, israilin ilhak politikasını reddeden bölgesel ve uluslararası tutumdan faydalanabilmesi için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Filistin toplumunun talep ettiği kararları almaya davet etti.

ÜRDÜN KRALI İLHAK PLANINA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Alman Der Spiegel dergisine verdiği röportajda, "israil, temmuz ayında Ürdün Vadisi'ni gerçekten ilhak ederse bu Ürdün Haşimi Krallığı ile büyük bir ihtilafa yol açar." ifadesini kullanmıştı.

Abdullah, "israil ile barış sözleşmesini mi iptal edersiniz?" şeklindeki soruya da "Tehdit etmek veya kavga ortamı yaratmak istemiyorum, ancak tüm seçenekleri hesaba katıyoruz. Avrupa’daki pek çok ülkeyle ve uluslararası toplumla, güçlünün haklı olmaması gerektiği konusunda hemfikiriz." cevabını vermişti.

FİLİSTİNLİ GRUPLARDAN İİŞGAL ÇETESİNE İLHAK UYARISI

Filistinli gruplar, hafta başında yaptıkları açıklamada, işgal rejimini ilhak konusunda uyarmıştı.

Gazze'de düzenlenen bir konferansta Filistinli gruplar adına konuşan Hamas'a bağlı Toplu Eylem Birimi Başkanı Eşref Ebu Zayid, "Batı Şeria topraklarını ilhak etme kararının neden olacağı büyük zararlara karşı uyarıyoruz. Bu adım, işgalcilerin kontrol edemeyeceği tepkilere yol açacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

Ebu Zayid de Araplara Filistin davasını savunmak için sorumluluk alma çağrısında bulunmuştu.

BERGUSİ DE İLHAK HAKKINDA SİYONİSTLERİ UYARMIŞTI

Ulusal Girişim Hareketi'nin Genel Sekreteri Mustafa Bergusi de geçen hafta yaptığı açıklamada, ilhak konusunda Siyonistleri uyarmıştı. Bergusi, ilhak kararının tehlikesine işaret ederek böyle bir şeyin bağımsız Filistin devleti fikrinin üstünün çizilmesi olacağını belirtmişti.

ARAP ÜLKELERİ SESSİZ

Ancak işgal rejiminin kararına en başta tepki vermesi gereken Arap ülkeleri, ilhak kararı karşısında adeta üç maymunu oynuyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” adlı işgal projesine tam destek veren ve projenin maddi külfetini üstlenen körfez ülkelerinden ilhak kararına ilişkin hiçbir açıklama yapılmadı. Aksine Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn başta olmak üzere bazı ülkeler, işgal rejimiyle eskiden beri sürdürdükleri gizli ilişkileri artık açık bir şekilde gerçekleştiriyor.

SUUDİ REJİMİ İŞGALCİNİN YANINDA!

Suudi Arabistan ise son dönemlerde sergilediği politikalarla Filistin meselesindeki konumunu gözler önüne serdi. Suudi rejimi bir yandan ülkede yaşayan onlarca Hamaslı yetkiliyi tutuklarken bir yandan da yayımladığı dizilerle, Filistin’in karşısında ve işgal rejimi israilin yanında olduğunu gösteriyor.

Ramazan ayında Suudi’deki MBC televizyon kanalında yayınlanmaya başlayan "Mahrec 7" ve "Um Harun" isimli dizilerde Arap ülkeleriyle işgal rejimi arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini teşvik eden, Filistin halkına hakaret içeren sahnelere yer verildi.

"Mahrec 7" adlı dizinin bir bölümünde Siyonistlerle olan ilişkiler konu ediliyor. israil ile ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinin teşvik edildiği söz konusu bölümde Filistin halkı kötülenerek "düşman" olarak nitelendiriliyor.

Aynı televizyon kanalında yayınlanan, 1940'lı yıllarda bir Körfez ülkesinde yaşayan Yahudi bir kadın doktor ve ailesinin karşılaştığı zorlukların konu edildiği "Um Harun" dizisinde ise israilin kurulduğu dönem tarihi gerçeklerden uzak ve çarpıtılarak aktarılıyor.

ABD, İLHAKI DESTEKLİYOR

ABD Başkanı Trump'ın işgal rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "israilin toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyor.

İNGİLTERE KARARA KARŞI

Kararı, ABD ve birkaç körfez ülkesinden başka destekleyen ülke neredeyse yok. Öyle ki; İngiltere bile karara karşı olduğunu açıkladı. ​İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı James Cleverly, İngiltere'nin Siyonist işgal rejiminin Batı Yaka'nın bazı bölgelerini ilhak etmesini desteklemediklerini söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin açıklama yapan Cleverly, "Batı Yaka'dan bazı bölgelerin ilhakını desteklemiyoruz ve bu yönde uzun zamandır sergilediğimiz duruşumuz devam ediyor. İlhakın olması durumunda Filistinliler ve israilliler arasında iki devletli çözümün gerçekleşmesi çok daha zor bir hale gelecektir." dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ: ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ OLUR

Siyonistlerin ilhak planına, Avrupa Birliği de tepki göstermişti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell geçen ay yaptığı açıklamada, işgal rejiminin Batı Şeria'nın bazı bölgelerini ilhak etmesi halinde, bunun "uluslararası hukukun ağır bir ihlali" olacağı uyarısında bulunmuş, Avrupa Birliği'nin durumu "dikkatle izlemeyi sürdüreceği ve gereken adımları atacağı" mesajını vermişti.

NETANYAHU’NUN SİNSİ PLANI

Netanyahu da 2 Mart'ta yapılan erken seçim öncesi Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi'ni "ilhak" vaadinde bulunmuştu.

ABD'li ve Siyonist yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, işgal rejimi Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya Meclisin onayına sunabilecek.