Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, OSB’de yer alan tüm işletmelerde Covid-19 salgınına yönelik gerekli önlemlerin alındığını belirterek günde 120 tesisin Gaziantep Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve OSB yetkilileri tarafından sıkı bir şekilde denetlendiğini ifade etti.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin 180 bin çalışanı ve aileleriyle yaklaşık bir milyon nüfuslu bir aile olduğunu belirten Şimşek, “OSB’de faaliyet gösteren tesislerde çalışan işçilerimizin gerek sağlıkları gerekse can güvenlikleri için olağan üstü önlemler alınmış olup, söz konusu çalışanlar günün 8 saatini çalıştıkları tesislerde, geriye kalan 16 saati aileleriyle ve çevreleriyle geçirmektedir.” dedi.

Bütün tesislerde Covid-19 salgınına yönelik alınan önlemlerin üst düzeyde olduğunu belirten Şimşek, “Çalışanların günlük sağlık kontrolleri, sosyal mesafe kurallarına uyumları, tesislerin sürekli dezenfekte edilişi, yemekhane kurallarının uygulamalara göre düzenlenmesi, işçi servislerinin dezenfekte edilmesi ve kurallara uygun olarak işçilerin servislerde oturmaları gerek işletme görevlileri tarafından gerekse Gaziantep Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve OSB yetkilileri tarafından denetlenmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep’te son zamanlarda vaka sayısının artışı dikkat çekicidir”

“Tesislerde ortaya çıktığı iddia edilen vakaların bulunması, bu işçilerin söz konusu rahatsızlığa işletmelerde yakalandığın anlamını taşımaz” diyen Şimşek, şunları söyledi:

“Unutulmaması gerek ki işçiler iş yerlerinde günde 8 saat çalışmakta ve olağan üstü tedbirler altında çalıştırılmaktadır. Elbette Gaziantep’te son zamanlarda vaka sayısının artışı dikkat çekicidir. El ele vererek bu süreci birlikte atlatacağız. Vatandaşlarımızdan bu süreçte daha dikkatli olmalarını bekliyoruz.”

“Bütün işletmeler Coronavirus’e karşı önlemlerini almaktadır”

Gaziantep’in Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Sahip olduğu sanayi çeşitliliği dikkat çekmektedir. Bugün gıda sektörlerimiz Türkiye’nin bütün gıda ihtiyacını karşılamak amacı ile çalışırken, vatandaşlarımızın maske ihtiyacı için dokumasız kumaş üreten tesislerimiz Türkiye’nin maske ve tulum ihtiyacını karşılamak için bu zorlu süreçte ülkesinin ve milletinin yanındadır. Yaptığımız denetimler ve eğitimlerde görüyoruz ki en küçük işletmeden en büyük işletmeye kadar bütün işletmeler Coronavirus’e karşı önlemleri belirlenen kurallara göre, hatta daha fazlasını alarak uygulamaktadır.” diye konuştu.

“Çalışanlarımızı en iyi şekilde korurken, üretimimizi sürdürmeye devam edeceğiz”

Türkiye’nin ve Gaziantep’ in bu süreci daha iyi aşabilmesi için herkesin elinden geleni yapması gerektiğinin altını çizen Şimşek, bu salgını yenmenin tek yolu kurallara uymak ve birlikte hareket etmek olduğunu söyledi.

Şimşek, “Biz sanayiciler üzerimize düşenleri yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın da bu süreci doğru yönetmesi ve kurallara uyması gerekmektedir. Çalışanlarımızı en iyi şekilde korurken, üretimimizi sürdürmeye, tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini sağlamaya ve ülkemizin, vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu temel gıda ürünlerinin yanı sıra sağlık sektörünün en büyük ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğiz.” dedi.

“Covid-19 vakası görülen tesisler denetlendi”

Covid-19 vakası görülen bütün tesislerde gerekli denetimlerin büyük bir titizlikle yapıldığına da belirten Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler gerekli önlemlerimizi alarak uygulamalarımızı başarıyla sürdürüyoruz. Bu sorunun yerelde ve ulusalda çözümünün en önemli aktörleri arasında yer alıyoruz. Bundan sonraki süreçte de yine Gaziantep Valiliğimiz, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve OSB’de ki yetkililerimiz gerekli denetimi yapacak, eksiklerin giderilmesi için çalışacak ve tesislerimizin en iyi şekilde üretime devam etmesi için gerekli sağlık ortamlarının oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.”

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de Coronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla yaşanan zorlu süreçte Gaziantep sanayisinin öneminin bir kez daha anlaşıldığını belirtti.

Ünverdi, “Bu dönemde en temel ihtiyaç olan gıda ve hijyene dayalı koruyucu kumaş üretiminin büyük kısmı Gaziantep’ten karşılanmaktadır. Bu sebeple Gaziantep hem Türkiye hem de dünya için üretmek zorundadır.” dedi.

“Dünyada en çok gıda ve sağlık ürünlerine ihtiyaç duyulmaktadır”

Dünyada ve Türkiye’de Coronavirus salgını ile birlikte sağlık ve gıda üretiminin çok daha stratejik hale geldiğini belirten Ünverdi, şunları dile getirdi:

“Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip kentimizde binin üzerinde işletme faaliyet göstermekte ve 180 bin kişi istihdam edilmektedir. Gaziantep bu gücüyle kriz dönemlerinde de her zaman ülkemizin itekleyici gücü, sorumluluk alan ve çözüm üreten şehri olmuştur. Bugün de yaşanan salgınla birlikte dünyada en çok gıda ve sağlık ürünlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Covid-19 salgını ile çok daha önemli hale gelen gıda ürünleri ile koruyucu maske ve tulum yapımında kullanılan kumaşların büyük bölümünün üretimi şehrimizde yapılmaktadır. Şehrimiz ‘nonwoven’ üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer almakta olup, koruyucu amaçlı maske, tulum ve benzeri ürünlerde kullanılan dokusuz, örgüsüz kumaşların yüzde 85‘i Gaziantep’te üretilmektedir. Bununla birlikte bu kumaşların konfeksiyon işlemleri de ilimizde yapılmaktadır.”

“İnsanımızın temel ihtiyaçlarının karşılanmasında Gaziantep merkez üs görevi üstlendi”

Tekstilden sonra Gaziantep’te ikinci sırada gıda sektörünün geldiğini belirten Ünverdi, “Türkiye makarna üretiminin yüzde 55’i, irmiğin yüzde 63’ü, rafine Ayçiçek yağının yüzde 24’ünü gerçekleştiren şehrimiz bu sektörlerde ülkemizde en fazla üretim yapan il konumundadır. İlimiz buğday ve un üretiminde de üçüncü sırada yer almaktadır. Gaziantep aynı zamanda makarna üretiminde Avrupa ikincisidir ve gıdaya bağlı ambalaj sanayinde önemli bir yere sahiptir. Bu veriler ışığında salgın sürecinde insanımızın temel ihtiyaçlarının karşılanmasında Gaziantep merkez üs görevi üstlenmiştir. Böylesi kritik bir süreçte işletmelerimizin üretimine devam etmesi yaşamsal ihtiyaçların karşılanması noktasında da çok önemlidir.” diye konuştu.

Coronavirus salgını ile mücadelenin toplumun tüm kesimleri ile birlikte yürütülen bir seferberlik olduğunu belirten Ünverdi, sanayi işletmelerinin Covid-19 salgının Türkiye’de görülmesi ile birlikte tedbirlerini en üst seviyede aldığını ifade etti.

Bu çerçevede organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmalarda Covid-19 testlerinin yakın zamanda başlayacağı bilgisini veren Ünverdi, testlerin başlamasıyla olası vakaların hızlı bir şekilde tespit edileceğini sözlerine ekledi. (İLKHA)