Toplantıda bir takvime bağlı olarak takip edilen tarımsal ve hayvansal üretim, gıda sanayi, tarım işçileri ve diğer konular başlıklar halinde ele alınarak değerlendirmelerde bulunuldu.

5 yılda 500 bin koyun projesi kapsamında bu yıl 100 bin koyunun çiftçiye ulaşmaya başladığını belirten Vali Dr. Ozan Balcı, “Geliştirdiğimiz proje ile 5 yılda 500 bin koyunu meralarla ve yaylalarla buluşturmayı, çiftçimizi ve üreticimizi zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Projenin ilk ayağı bu yıl 100 bin koyun çiftçilerimize ulaşmaya başladı. Tarıma hayvancılığa dostuz. Tokat hayvancılığın merkezidir. Tokat’ta da küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için Valiliğimiz koordinesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü ile yoğun bir şekilde çalıştık. Bir sistem kurduk. Koyunlar çiftçilerime ulaşmaya başladı ve ulaşmaya devam ediyor. 130 çiftçimizle sözleşme imzalandı. Yaklaşık bin 300 çiftçimizin projesinin incelemesi devam ediyor.” dedi.

Projede çiftçiler için çok önemli kazanımların mevcut olduğuna işaret eden Balcı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Çiftçilerimizin müracaatlarını aldık. Şu ana kadar yaklaşık bin 400 kadar müracaat gerçekleştir. Komisyonlarımız müracaatları değerlendiriyorlar. İnşallah en kısa zamanda çiftçilerimiz koyunlarına kavuşacaklar. Irk ıslahı ile ilimiz öncelikle Karadeniz Bölgesi olmak üzere ilerleyen yıllarda Ülkemizde Akkaraman, Karayaka ırkında ve kıl keçisinde gen merkezi haline gelecek, mera ıslah çalışmaları ile kapasite de artırılacak. Sürü ortalamasının 100 baş ve üzeri olması ile Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği alan çiftçi sayısı artacak. Sürdürülebilir hayvancılık için önemli bir adım atılmış olacak."

Gerçekleştirilen toplantıda ilde arıcılığın geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını ifade eden Balcı, “Tokat’taki arı varlığını da önemli ölçüde artırmayı hedefliyoruz. Bizler kapasite artırılması ve arıcılarıma arazi sağlanması hususunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca arıcılarımıza kovan desteği verilmesi noktasında çalışmalarımız var. İl Özel İdaresi, TKDK ve DOKAP kaynaklı projeler başta olmak üzere arıcılığın gelişmesini için çalışmalarımızı yürüteceğiz. 50 köye örnek arı dağıtımına başlandı. Hedefimiz ilimizde var olan kovan sayısını ve arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımızın kapasitelerini artırmak. Bunun için yol haritasını çıkardık sıkı bir şekilde çalışıyoruz.” dedi.

Tokat genelinde 3 bin çiftçinin yararlandığı 15 bin 287 alanda 244 bin 590 ceviz dikildiğini aktaran Balcı, Tokat’ın mevcut ceviz üretiminin iki katına çıkarıldığını, çiftçiye önemli katkı sağlandığını dile getirdi. 

Bu yıl bin dönüm olmak üzere 5 yılda 5 bin dönüm sera yapmayı hedeflediklerini ifade eden Balcı, “Tokat sera memleketi. Vereceğimiz destek ve sağlayacağımız kaynakla seracılığı geliştirmek için çalışıyoruz. Amacımız Tokatlı çiftçimizin üreticimizin zenginleşmesine ve tarımsal üretime katkı sağlamak. Şu anda çiftçilerimizden müracaatlar alınmaya başlandı. Seracılık alanında ilimizde kapasite artırmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bir sistem kuruyoruz. Kuracağımız sistemle elimiz daima çiftçimizin üzerinde olacak.” diye konuştu.

Başçiftlik’te bin 500 dönüm alanda geç turfanda meyve bahçesi kurulma çalışmalarının da değerlendirildiği toplantıda çalışmaların devam ettiğini belirten Balcı, “Başçiftlik’te geç turfanda meyve bahçesi kuruyoruz. Böylece her yerin meyvesi bittiğinde buradaki başta kiraz olmak üzere elma, erik, armut gibi meyvelerden oluşan geç turfanda meyveleri yetişmiş olacak. Erbaa’yı çiçek üretim merkezi haline getireceğiz. Çiçek üretimi için Erbaa ilçemizin iklimi çok müsait.” dedi.

Turhal’ın fidan üretimi merkezi olacağını vurgulayan Vali Balcı, “Üretilen fidanları Tokatlı çiftçilerimizle ve Tokat’ın toprakları buluşturacağız. Tokat sadece bir fidan üretim merkezi değil, meyve üretim merkezi olacak. Aynı zamanda Türkiye’nin de fidan üretim ihtiyacı ile meyve ihtiyacını karşılamak bizim hedefimiz. Türkiye’nin en kaliteli fidanları Tokat’ta üretilecek. Niksar Sarıyazı Jeotermal sahasında Fide Üretim Tesisi kurulmasını hedefliyoruz." şeklinde konuştu.(İLKHA)