EKONOMİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üyeleriyle video konferans yöntemiyle bir araya gelerek ,Covid-19 salgınının otomotiv sektörüne etkilerini ele aldı.

İKİ SENARYOYA DA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Salgının küresel ekonomiye olan etkilerine değinen Varank, üreticilerin, sanayicilerin nabzını yakından tuttuklarını ve yol haritasını buna göre şekillendirdiklerini ifade etti. Varank, yaşanılan şokun etkilerinin daha ne kadar süreceğini hiç kimsenin öngöremediğine işaret ederek, “Belki toparlanma çok kısa sürecek ve eski düzenimize hemen geri döneceğiz. Belki de dünya daha uzun vadeli, yıllarca sürecek bir küresel krizle boğuşmaya davam edecek. Her iki senaryoya da hazırlıklı olmak, riskleri minimize ederken, muhtemel fırsatları da en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor.” diye konuştu.

BAŞARILI SINAV VERDİK

Türkiye’nin virüsün ekonomik etkilerini nisandan itibaren yoğun bir şekilde hissetmeye başladığını belirten Varank, Avrupa Birliği başta olmak üzere neredeyse tüm büyük pazarlarda üretim kayıplarının derinleştiğini ifade etti. Varank, “Doğal olarak bu gidişat bizi de etkiledi. Türkiye, bu küresel krizde başarılı bir sınav veriyor, inşallah vermeye de devam edecek.” dedi.

SAĞLAM ÜRETİM ALTYAPISI

Türkiye’nin sağlam bir üretim altyapısına sahip olduğunu kaydeden Varank, ‘Bu dönemde arz sıkıntısıyla karşılaşmadığımız gibi tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu yoğun bakım solunum cihazı gibi kritik bir ürünü rekor sürede üretebildik. Elbette bu durum tesadüf değil. 18 senede; sıfırdan bir Ar-Ge ekosistemi inşa ettik, sanayi altyapımızı güçlendirdik ve yetişmiş iş gücüne yatırım yaptık. Gönlünüz müsterih olsun. Türk sanayisinin zayıflamasına müsaade etmeyeceğiz. Üretimi ayakta tutacak ve rekabet gücümüzü daha da artıracak politikaları tereddütsüz uygulayacağız.” açıklamasında bulundu.

PASTA YENİDEN BÖLÜŞÜLECEK

Varank, yaşanan salgının, aslında farklı fırsatları da beraberinde getirdiğini anlatarak, “Küresel şirketler üretim merkezlerini taşıma hususunu dillendiriyorlar. Önümüzdeki dönemde ekonomide, özellikle üretimde, tek kutuplu dünya düzeninden, çok kutuplu dünya düzenine doğru geçiş olacak. Ekonomik faaliyetlerin ağırlık merkezi, dünya geneline daha dengeli yayılacak. Yeni merkezler ortaya çıkacak, güç dengeleri değişecek. Yani küresel pasta yeniden ve umuyorum ki daha adil bir şekilde bölüşülecek. Bu bölüşümden payımızı en iyi şekilde almalıyız. Sanayicinin yanındayız.” diye konuştu.

TEDARİK ZİNCİRİ DE TOPARLANACAK

Otomotiv sektöründeki gelişmelere işaret eden Varank, “Yurt dışı piyasalar yeniden açılmaya başladı. 11 Mayıs itibarıyla, ülkemizdeki otomobil ana sanayi fabrikalarının da tamamı faaliyetlerine başlamış olacak. Ana sanayi güçlenmeye başladıkça, tedarik zinciri de toparlanacak. Salgının hızına bağlı olmakla birlikte, Haziran ortasından itibaren otomotiv sektöründe bir canlanma bekleyebiliriz.” dedi.

TSE REHBER HAZIRLIĞINDA

Varank, sektöre dönük 5 temel tavsiyesi bulunduğunu ifade ederek, “Birincisi ve en önemlisi çalışanlarınızın sağlığını güvence altına almanız. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) aracılığıyla sanayi işletmelerinde alınması gereken önlemlere ilişkin bir rehber doküman hazırlamaya başladık. Bu kılavuzda; hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrol mekanizmalarıyla ilgili atılması gereken adımlara yer vereceğiz. Hazırlık aşamasında; Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Hıfzıssıhha Doktorları ve sektör temsilcilerinin görüşlerinden faydalandık. Çalışmayı en kısa sürede tamamlayıp, sizlerin hizmetine sunacağız.” diye konuştu.

DİNAMİK OLUN

Varank, ikinci beklentinin, ‘dinamik olmak’ olduğunu kaydederek, “Talepteki canlanmayla birlikte, tedarik kanadının sorunsuz işlemesi gerekiyor. Ana sanayi ile birlikte sizlere de rekabet avantajı sağlayacak adımları birlikte planlayalım. Üçüncü olarak, siz de kendi tedarikçilerinize sahip çıkın. Birlikte çalıştığınız KOBİ’lere destek olun. Talep canlandığında, onların yetkinliği size güç katacak. Tedarikçilerinize ödemelerini zamanında yapmaya dikkat edin.” dedi.