DOĞRUHABER

Çin'den bu kez güzel haber var. Bilim adamları ilaç çalışmalarına devam ederken önemli bir keşfe imza attı. Meyan kökü üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda koronovirüse karşı iyi geldiği ortaya çıktı.

MAYMUNLARDA İLK DENEYLER BAŞARILI OLDU

Haberi TRT Haber muhabiri Musab Eryiğit duyurdu. Canlı yayında Çin'in koronavirüs mücadelesini anlatan Eryiğit önemli bir bilgi verdi. Eryiğit'in açıklamasına göre Çinli Bilim adamları ilaç çalışmalarını yaparken önemli bir keşfe imza attı. Bilim adamları, meyan kökünde koronavirüse karşı etkili olan bir madde olduğunu tespit etti. Maymunlarda yapılan ilk deneylerde ise büyük ölçüde başarı kaydedildiği bildirildi.

MEYAN KÖKÜNÜN FAYDALARI

Bu bitki binlerce yıldır insanlar tarafından kullanılıyor. Gerek ilaçlarda gerek de içeceklerde meyan kökü insanların hizmetine sunuluyor. Daha çok şekerleme ve şeker tatlandırması amacıyla kullanılan bu bitkinin tıbbi özellikleri de vardır. Yatıştırıcı özelliğinin yanı sıra meyan kökünün kök kısmı boğaz ağrılarına, öksürüğe, mide ekşimesine ve gastrite iyi gelir. Meyan kökünden elde edilen kalın zamk dokular için bir örtü görevi görür. Hazımsızlık, astım ve aft tedavileri için bazı ilaç bileşimlerini araştıran birkaç çalışma yapılmıştır. Meyan kökünde bulunan bir bileşen grubu olan triterpene saponinler bitkinin hoş tadından ve büyük olasılıkla antiviral etkisinden ve ülseri iyileştirmedeki başarısından sorumludur.

MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

Aktarlarda satılan ve açılmış bir miktar meyan kökü bir kaba alınır. Daha sonra üzerine buz koyulur. Buzların erimesi beklenir. Elde edilen koyu renkli şerbet ince bir tülbent yardımıyla süzülür. Ardından eğer istenirse soğuk su eklenir. Meyan Kökü şerbeti soğuk içilir.