Altının gram fiyatı 400 TL’ye yaklaşırken, aynı şekilde dolar ve Euro’da da artış hızla devam ediyor. Altın ve döviz kurundaki artış piyasalarda ciddi bir endişeye neden olurken, Ramazan Bayramı’ndan sonra başlayacak düğün sezonu için kuyumcular ise hazırlıklara başladı.

 

Altın fiyatının her geçen gün yükselmesi evlenmek isteyen gençler ve düğün sezonunu bekleyen kuyumcu esnafı için ciddi bir sıkıntı haline geldi. Altın fiyatının son yılların en yüksek seviyesinde olduğunu ifade eden kuyumcular, altın fiyatlarındaki artışın, vatandaşı da kuyumcuyu da olumsuz etkilediğini söyledi.

Her geçen gün yükselen altın fiyatlarının kuyumcu esnafının çok zor günler yaşamasına ve altın alacak olan vatandaşların da altın alamamasına neden olduğuna dikkat çeken Gaziantep’teki kuyumcular, bu durumun devam etmesi durumunda düğünlerin erteleneceğini belirtti.

Altında yaşanan bu artışın kuyumcu esnafı başta olmak üzere özellikle düğün yapacak vatandaşları ve altın sektörü ile uğraşan esnafı ciddi anlamda olumsuz etkilediğine dikkat çeken kuyumcular, Covid-19 salgını devam ettikçe altın fiyatlarının yükseleceğini ön gördüklerini ifade etti.

Altın fiyatlarının çok yüksek, satışlarının çok düşük olduğunu belirten Burak Babaoğlu, altın fiyatlarının yüksekliğinden dolayı vatandaşların özellikle de evlenecek gençlerin altın alamadığına dikkat çekti.

“Altındaki yükselişi Covid-19'un etkisine bağlıyoruz”

Altın fiyatlarındaki yükselişin kuyumcu sektörünü ciddi anlamda olumsuz etkilediğini ve vatandaşların altın alamaz hale geldiğini ifade eden Babaoğlu, “Altındaki yükselişi Covid-19'un etkilerine bağlıyoruz. Geçtiğimiz yılın kasım ayında 275 TL olan altın şu an 385 TL'den işlem görüyor. Piyasada çok ciddi bir sakinlik var. Vatandaş altın alım-satımı yapmıyor. Çünkü vatandaş tedirgin, ne olacağını bilmiyor. Altın fiyatlarının çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Ama ilerleyen günlerde ise 350 TL'ye kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Bunun akabinde de altın tekrar bir yükselişe geçecektir. Altın fiyatının yüksek olması satışlarımızı çok olumsuz etkiliyor. Ciddi anlamda satışlarda düşüş ve piyasada bir belirsizlik var.” dedi.

“Ciddi anlamda altına yönelme var”

Artan altın fiyatlarının vatandaşı olduğu kadar kuyumcu esnafını da olumsuz etkilediğini dile getiren Hasan Elmas, “Coronavirus tüm dünyayı olumsuz etkiledi. Ama güvenli liman olan altına yönelimi artırdı. Şu anda uluslararası şirketler ve devletler altına yöneldi. Ciddi anlamda altına yönelme var, altına yatırım yapılıyor. Durum böyle olunca da altın fiyatları hep yükselişe geçiyor. Altındaki yükseliş devam eder. Çünkü şu anda dünyadaki ekonomik büyük bir darboğaza girdi. Şu anda tünelin sonu hiç görünmüyor. Bundan dolayı ekonomistlerin de tahminleri altının yükseleceği yönünde olmaktadır ve altın fiyatlarının bu şekilde yükselmesinden kuyumcular olarak olumsuz etkilendik. Şu anda bir sezon başlangıcına doğru ilerliyoruz. Yaz sezonu kuyumcu sektöründe hareketli olur. Bu aylarda bir hazırlık dönemiydi. Ama şu anda esnafımızda ne yapacağını bilmiyor. Şu anda ciddi bir belirsizlik var bizlerde bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Altına yönelik talebin fazla olmasından dolayı fiyatı yükseliyor”

Altının gramının 385 TL'ye ulaşmasındaki en büyük etkenin Çin'den tüm dünyaya yayılan Coronavirus salgını olduğuna dikkat çeken Cihan Cesur ise şunları söyledi:

“Altın fiyatlarının yükselmesi iyi bir sonuç değil. Biz, bu durumdan memnun değiliz. Şu an Coronavirus’ten dolayı dünya genelinde bir belirsizlik var. Güvenli liman olan altına yönelik talebin fazla olmasından dolayı altın her geçen gün yükseliyor. Virüsten ve bu belirsizlikten kurtulduğumuz zaman herkes işine dönerse bir şekilde yeniden altın fiyatlarının yine düşeceğini tahmin ediyorum. Altın fiyatının yüksek olması bizi olumsuz etkiliyor. Çünkü vatandaş da alım gücü zorlaştığından dolayı altın alamıyor, bu da bize olumsuz yansıyor. Altın fiyatının yükselmesi bizim yararımıza değil, zararımızadır.”(İLKHA)