Doğruhaber-Dış Haberler Servisi-Riyad Makaev

Türkmenistan - Bu yılın başında, Türkmenistan ifade özgürlüğü alanında önemli bir adım attı. 3 Ocak 2013`te Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov vatandaşlarına yabancı medya ücretsiz erişim sağlamayı garanti eden bir kararnameyi imzaladı. Devlet yetkililerine medya sansürünü ve gazetecilerin çalışmalarına muhalefeti ve müdaheleyi yasaklandı.

Yeni "Medya” yasaya göre, artık medya kerulması hakkı sadece hükümette değil, aynı zamanda tüzel kişilere, kamu kuruluşlara ve 18 yaşı dolduran vatandaşlara da tanınıyor. Oysa bugüne kadar Türkmenistan`da gazetelerin kurucusu bizzatihi Türkmenistan Devlet Başkanı oluyordu.

Olumlu Gelişmeler

Türkmenistan dünyanın en kapalı ülkelerden biridir. 20 yıldan fazla Devletin başında bir diktatörlük rejimi bulunmaktadır. Daha yakın zamanlarda, Cumhurbaşkanı Niyazov yönetimi sırasında, ülkede sadece Aşkabat`ta bir internet kafe bulunmaktaydı.

Son zamanlarda, bir hafif pozitif bir eğilim var. Özellikle, bazı siteler açılmış. Ancak, bunların seviyesi (örneğin, TurkmenMedia) çok düşüktür.

Çoğu Türkmen siteleri - ya resmi devlet siteleri veya hükümet yanlısı haber portallarıdır. Muhaleflerin websiteleri rusça faaliyet yapmakta ve çok küçük bir kitleyi kapsıyor ve bu sitelerin çalışanları bilgiye erişimde zorluklar çekiyor.
Bu nedenle, bağımsız medya ve dış erişim gelişimi, Türkmen halkının en önemli ve acil sorunlarından bir tanesi olması nedeniyle önemlidir. Ancak, hükümetin yeni adımın nihai sonuç daha sonra belli olacak.