Covid-19 sürecinde kan bağışında görülen düşüşün temel sebebinin vatandaşların hastalığın kendilerine bulaşma tedirginliğin olduğunu vurgulayan Yılmaz, aksine Coronavirüsün kan yoluyla bulaşmadığına dikkat çekti.
Kan vermenin sağlık açısından önemine değinen Yılmaz, her verilen kanın aynı zamanda can kurtardığına dikkat çekerek Kızılay'a yapılan kan bağışının sağlık ve güvenlik açısından birçok aşamadan geçtiğini vurguladı.
Vatandaşların tedirginliğe kapılmasına gerek olmadığını belirten Yılmaz, kan bağışı araçlarında sosyal mesafe kuralına uyularak her türlü hijyen şartlarına uyulduğunu söyledi.
Yılmaz, Güney Anadolu Bölge Kan Merkezi olarak bölgede 46 hastaneye kan sevk ettiklerini vurgulayarak bundan dolayı vatandaşların kan vermeleri için kurulan noktalara gitmeleri için çağrıda bulundu.
"Kan bağışı, insanın kendi sağlığını etkilemeyecek şekilde başkasına ulaştırma işlemidir"
Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları protokol ile Güneydoğu Anadolu da kan bağışı işini yürüttüklerini belirten Yılmaz; "Kan bağışı; bir insandan kendi sağlığını etkimeyecek bir şekilde ihtiyaç üzeri farklı bir insana bilimsel yollarla steril ve hijyenik bir şekilde kanın alınıp diğer hastaya ulaştırılması işlemidir. Bizler de Kızılay olarak Türkiye'de Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız protokol gereği bu işlemi yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.
Kan alma noktalarında vatandaşlardan kan alınırken hijyen kuralına çok önem verdiklerini belirten Yılmaz, "Kan alma merkezlerimizde ve araçlarımızda vatandaşlarımızdan steril bir şekilde ve hijyen şartları içerisinde kanları alınmaktadır. Vatandaşlardan alınan kanlar sonradan ilgili bölge merkezlerinde toplanmaktadır. Böylece kanların laboratuvar süreci başlatılmaktadır. Laboratuvar ortamında ilgili hastalık ve bulaşıcı hastalık noktasında bütün işlemleri yerine getirilmektedir. Kanların güvenilirliği, herhangi bir hastalığı taşımadığı ve diğer bireylere iletilmesi noktasında herhangi bir problemin olmadığı sonucu laboratuvar ortamında tespiti yapılıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Vatandaşlarımızdan alınan kanlarımızın izlediği süreç genel olarak bu şekildedir." şeklinde konuştu.
"Covid-19 virüsü kan yoluyla bulaşan bir hastalık değildir"
Covid-19 virüsünün kan yolu ile bulaşmadığını belirten Yılmaz, vatandaşların bu konuda bir endişeye kapılmasına gerek olmadığını söyledi.
Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Öncelikle şunu belirtmek istiyorum: Covid-19 virüsü kan yoluyla bulaşan bir hastalık değildir. Vatandaşlarımız bu konuda müsterih olsun. Yaptıkları tüm kan bağışları laboratuvar ortamında tüm tahlilleri yapıldıktan sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Kızılay kurumumuz da sağlıklı kanları ulaştırma adına her türlü teknik donanım ve yeterliliğe sahip durumdadır." ifadelerini kullandı.
Covid-19 salgını sürecinde kan bağışı oranında ciddi bir azalmanın yaşandığını belirten Yılmaz, "Covid-19 salgını gerçekten de batığımızda tüm dünyayı etkisi altına alan, insanların psikolojisini etkileyen, davranışlarını ve alışkanlıklarını değiştiren bir musibet oldu. Vatandaşlarımızın bu duruma bağlı yaşadığı tedirginlikten dolayı kan bağışı sayımızda çok ciddi anlamda düşüş meydana geldi. Türk Kızılay'ı olarak Covid-19 salgınına ve sokağa çıkma yasağına rağmen sahadayız. Halkımızın kan ihtiyacını karşılamak için her türlü faaliyetimize devam etmekteyiz. Ancak Covid-19 salgını tedirginliğinden dolayı kan stoklarımızda ciddi azalmalar yaşanıyor. Buna rağmen bu stoklarımızı karşılamak için çalışmalarımızı devam ettireceğiz." dedi.
"Vatandaşlarımızın aklında 'oraya giderek virüs bize bulaşır endişesi' kesinlikle olmasın"
Kan alma noktalarında her türlü hijyen ve temizliğe önem verdiklerini belirten Yılmaz, bundan dolayı vatandaşların herhangi bir endişeye kapılıp kan bağışı işleminden uzak durmamaları gerektiğini söyledi.
Yılmaz, "Son olarak vatandaşlarımıza çağrımız şudur: Covid-19 salgını sürecinde araçlarımızda ve kan alma noktalarımızda her türlü tedbiri almış durumdayız. Her türlü koruyucu ekipmanlarımız var. Araçlarımız ve kullandığımız tüm araç-gereçler sürekli dezenfekte edilmektedir. Sosyal mesafe kuralı, temas ve maske gibi koruyucu ekipmanlarına sürekli dikkat etmekteyiz. Bu anlamda vatandaşlarımızın aklına gelen 'oraya gidip de hasta oluruz veya bize virüs bulaşır endişesi' kesinlikle olmasın. Çünkü biz Türk Kızılay'ı olarak bulaşıcı hastalık veya Covid-19 virüsü gibi hastalıkların bulaşmaması adına her türlü tedbiri almış durumdayız. Bundan dolayı vatandaşlarımızın içleri müsterih olsun herhangi bir sıkıntı ile inşallah karşılaşmayacaklardır. Ayrıca biz Güney Anadolu Türk Kızılay'ı olarak bölgede 46 hastanenin kan ihtiyacını karşılamaktayız. Hastanelerde yatan hastalarımız sürekli bizlerden kan talebinde bulunuyorlar." ifadelerini kullandı. (İLKHA)