Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın 2003`te Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) başvurusu üzerine, Uzan Grubu`na ait Çukurova (ÇEAŞ) ile Kepez elektrik şirketlerine el konulmasından kaynaklanan ve Güney Kıbrıslı Libananco Holdings Co. Ltd. şirketinin, ÇEAŞ ve Kepez`e ortak olduğunu ve el koyma kararıyla mağdur edildiğini iddia ederek, 2006`da Türkiye aleyhine Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi`ne (ICSID) başvurmasıyla başlayan dava, geçen yıl Türkiye`nin lehine sonuçlanmıştı.


Libananco Holding`in kararı temyize taşıması üzerine, neredeyse 1 yıldır devam eden sürecin son duruşması ABD`nin başkenti Washington`da yapıldı.

Davada Türkiye`yi İsviçreli Lalive Hukuk Bürosu savunurken, süreci baştan sona takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ve avukatları da duruşmada hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı bulunan Cem Uzan`ın yine Paris`ten video bağlantısıyla duruşmaya canlı katıldığı ama konuşma yapmadığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, bu oturumda da taraflar ana iddia ve savunmalarını tekrarladı.
Uzanların avukatları yine dava sürecine "siyasetin dahil olduğunu" iddia ederken, Türkiye`nin avukatları da burada bir yolsuzluk yapıldığını, bunun bir suç örgütü olduğunu, Uzanların yolsuzluklarıyla ilgili sadece Türkiye`de değil, ABD ve İngiltere mahkemelerinde de kararlar olduğunu kaydetti. Türkiye`nin avukatları, Türkiye`nin hukukun üstünlüğüne saygı duyduğunu da belirtti.


Mahkeme Türkiye lehine karar verirse, Libananco davası tamamen kapanmış olacak. Heyetin davanın bozulması yönünde karar vermesi halinde ise, Libananco davası yeniden görülmeye başlayacak.
Mahkemenin kararını 4 ila 8 ay içinde açıklaması bekleniyor.