Haber Merkezi

Uzmanlar psikolojik sağlamlık açısından empati ve yardımlaşmanın önemine işaret ederek “Başkalarının yardıma ihtiyacı olduğu dönemde onlara yardım etmek her iki tarafa da çok iyi gelecektir” tavsiyesinde bulundu. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi AMATEM Koordinatörü ve Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, küresel salgın Kovid-19 salgınıyla ortaya çıkan “koronafobi” kavramına dikkat çekti. Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Koronafobi, virüs ve salgınının gerektiğinden daha tehlikeli ve tehdit edici olarak algılayarak kişinin yaşamının ve işlevselliğinin çok belirgin düzeyde etkilenmesidir” dedi.

SALGINDA GENELLİKLE BU TEPKİLER VERİLİYOR

Salgınlarda genel olarak insanların stresli ve kaygılı olduklarını belirten Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, salgından doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen kişilerin yaygın olarak şu tepkileri verdiklerini söyledi:

1-Hastalanma ve ölme korkusu

2-Sevdiklerini koruyamama ve virüs yüzünden sevdiklerini kaybetme korkusu

3-Geçim kaynaklarını kaybetme, tecrit halinde iken çalışamama, isten çıkarılma korkusu

4-Evde kaldıkları süre içinde çaresizlik, sıkıntı, yalnızlık ve depresif hissetme

Acil durumların her zaman daha da fazla stres yarattığını, belirsizliğin en büyük kaygı nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, genel toplum için tavsiyelerini şöyle sıraladı:

EMPATİ KURULMALI

ÇOCUKLAR İÇİN BU TAVSİYELERE KULAK VERİN

GENÇLER İÇİN TAVSİYELER

Gençlerle spor, müzik, arkadaşları ve selebritiler gibi onların sevdiği konuları konuşmak, sevdikleri yemekleri birlikte yapmak, favori müzikleri ile egzersiz yapmak streslerini azaltabilir. Arkadaşları ile elektronik ortamda birlikte olma seçeneklerini deneyebilirler.

65 YAŞ ÜZERİ İÇİN TAVSİYELER