Ticaret Bakanlığı sitesinden yapılan açıklamada, "Dijital Tarım Pazarı"nın tanıtım toplantısının Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirildiği bildirildi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, toplantıda yaptığı konuşmada, ''Dijital Tarım Pazarı'' uygulamasıyla daha planlı ve öngörülebilir bir üretim yapısının oluşacağını ve küçük üreticilerin de pazara erişiminin kolaylaşacağına dikkat çekti.
Gıda arz güvenliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlık ile refah açısından önem taşıdığını hatırlatan Bakan Pekcan, tarımsal üretimdeki altyapının güçlendirilmesi, ülkemizin tarım ürünleri ihtiyacının karşılanmasının yanında tarımsal ihracatının artırılmasına da katkı sağlayacağını belirtti.
"E-Ticaret Olarak KOBİ'lerin Yanındayız' kampanyasını başlattık"
Salgın nedeniyle sağlıklı ve güvenilir tarım ürünlerine ulaşımın ve tarımda kendi kendine yeter bir ülke olmanın önemine değinen Pekcan, bu nedenle "Dijital Tarım Pazarı" gibi bir uygulamayı hayata geçirdiklerini ifade etti.
Dijital Tarım Pazarı konusunda ciddi çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Bakan Pekcan; "E-Ticaret alanında KOBİ'leri ve girişimcileri bilinçlendiren projeler uygulamaktayız. KOBİ'lerimizin e-ticaretten daha fazla faydalanmasına yönelik 'e-Ticaret Olarak KOBİ'lerin Yanındayız' kampanyasını başlattık. Kampanya çerçevesinde belli platformlar KOBİ'lere vadelerinde ve komisyonlarında indirim sağlayacaklar. e-Ticarette güven damgası gibi mekanizmalarla bu uygulamaların güvenilir bir biçimde gelişmesine yönelik altyapı faaliyetlerini yürütmekteyiz." dedi.
"Ticaretle ilgili istatistikleri açıklamak için Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ni kurduk"
Türkiye'de e-ticaret istatistiklerinin paylaşılması ve kayıt altına alınması hususunda e-Ticaret Bilgi Sistemi'ni kurduklarını hatırlatan Pekcan, Elektronik ticaretle ilgili istatistikleri açıklamak için çalışmalarının son aşamaya geldiğini ve en kısa zamanda onları da paylaşacaklarını söyledi.
"Dijital Tarım Pazarı Türkiye'de sözleşmeli tarımın önünü açacak"
Dijital Tarım Pazarı'nın Türkiye'de sözleşmeli tarımın önünü açacağını belirten Bakan Pekcan, "Bu uygulamayla birlikte daha planlı ve öngörülebilir bir üretim yapısı oluşacak, küçük üreticilerin pazara girmesi kolaylaşacak. Portala alıcı taraf olarak kaydolmak isteyen kişilerin Hal Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olup olmadığı, ticari unvanı, ürünlerin Hal Kayıt Sistemi'nde oluşan günlük fiyatları gibi önemli bilgiler Bakanlığımızca Tarım ve Orman Bakanlığı ile paylaşılacaktır. Ayrıca MERSİS üzerinden ticaret siciline kayıtlı şirketlerin ve işletmelerin unvanı ve MERSİS numarası gibi temel bilgiler Tarım ve Orman Bakanlığına aktarılacaktır." (İLKHA)