Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin talimatları doğrultusunda, ülke genelinde hem Coronavirus tedbirleri hem de Ramazan ayı dolayısıyla başlatılan denetimler hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda başta Ankara, İstanbul, Gaziantep ve İzmir olmak üzere Türkiye'nin 81 ilinde başlatılan denetimlerde birçok iş yeri denetlenmeye devam ediyor.

Denetimler çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri birçok iş yerinde kapalı ürünlerde etiket ve ambalaj kontrolü yaparken, et ve süt ürünlerinden numuneler alarak Türkiye Gıda Kodeksi'ne uygunluğunu kontrol etmek için ürünleri laboratuvara gönderdi.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, Çin'in Vuhan kentinde orta çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) salgınının yayılımını engellemek için alınan tedbirler ile Ramazan ayının gelmesi dolayısıyla gıda denetimlerini artırdı.

Denetimler kapsamında markette bulunan şarküteri, meyve ve sebze, kapalı ambalajlı ürünler ile unlu mamuller denetlendi. İlaç miktarını kontrol etmek için sebzelerden, Türkiye Gıda Kodeksi uygunluğu kontrolü için de et ve süt ürünlerinden numuneler alan ekipler, reyonlarda kapalı olarak bulunan ürünlerin etiket ve ambalajlarını kontrol etti.

Ankara’da bin 400 işletmede olumsuzluk tespit edildi

Ankara gerçekleştirilen denetimlerde 200 gıda denetim personeliyle birlikte 2020 yılının başından itibaren 4 aylık süreçte yaklaşık 25 bin işletmede denetim gerçekleştirildi. Yapılan denetimlerde bin 400 işletmede olumsuzluk tespit edildi. Olumsuzluk tespit edilen işletmelerin bir kısmına yaklaşık 1 milyon 800 bin liralık para cezası uygulandı bir kısmına da eksiklerin giderilmesi için süreler verildi.

İstanbul’da 9 milyon lira idari ceza

İstanbul'da bu yılın ilk 4 ayı itibarıyla şu ana kadar 60 bin 500 civarında denetim yapıldı. Uygunsuz olan işletmeler hakkında yaklaşık olarak 9 milyon TL idari para cezası uygulandı. İstanbul'daki denetimlerde Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinden 750 denetçi 39 ilçede 7 gün 24 saat esasına göre çalışmalarına devam ediyor.

İzmir'deki denetimler çerçevesinde ambalajlı gıdaların son tüketim tarihine bakıldı. Ramazan ayı dolayısıyla satışa sunulan kolilerin içindeki ambalajlı gıdalar da kontrol edildi. Ayrıca, personelin Coronavirus tedbirlerine uyup uymadığının kontrol edildiği denetimlerde, olumsuzluğa rastlanılmadı.

Gaziantep'te gerçekleştirilen denetimlerde Tarım ve Orman Bakanlığı Gaziantep Tarım ve Orman Müdürlüğü, 70 personel ile kent merkezindeki fırın ve marketlerde incelemelerde bulundu. Denetimlerde iş yerlerinin temizliği, ekmeklerin gramajları, raf düzeni ve özellikle ambalajlı ürünlerin son kullanma tarihleri kontrol edildi. Denetimlerde 148 işletme denetlendi. Bu işletmelerden 2'si ile ilgili toplam 47 bin 500 liralık para cezası uygulandı. (İLKHA)