Radikal`de yer alan habere göre; Anayasa Mahkemesi raportörünün, kamuoyunda MİT Müsteşarı Hakan Fidan düzenlemesi olarak bilinen yasanın iptali için açılan davada, "yasanın iptal isteminin reddi" yönünde görüş bildirdiği öğrenildi. CHP, söz konusu yasanın kişiye özel yapıldığı gerekçesiyle iptalini talep etmişti. Yüksek Mahkemenin vereceği karar, İmralı ile devam eden görüşmeleri yakından etkileyecek.

Kürt sorununun çözümü için PKK yöneticileri ile MİT görevlileri arasında Oslo`da yapılan görüşmelere, o dönemde Hakan Fidan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak katılmıştı. Fidan daha sonra MİT Müsteşarı olarak atanmıştı. Bu görüşmeleri yapan MİT görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyeti Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. KCK soruşturmasını sürdüren Cumhuriyet Savcısı Sadettin Sarıkaya, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT müsteşarı Emre Taner ve Yardımcısı Afet Güneş ile İstanbul MİT Bölge Başkan Yardımcıları Yaşar Yıldırım ve Hüseyin Kuzuoğlu`nun şüpheli sıfatıyla ifade çağırmıştı.

JET HIZIYLA DEĞİŞİKLİK

Savcılığın bu girişimi üzerine harekete geçen hükümet MİT yasasında değişikliğe gitmişti. MİT yasasında "soruşturma izni" başlığını taşıyan maddesinde yapılan değişiklikle Hakan Fidan`ı işaret ederek, "belirli bir görevi ifade etmek üzere kamu görevliler arasında Başbakan tarafından görevlendirilen" kişilerde hakkında soruşturma açılabilmesi de Başbakan`ın iznine bağlanmıştı.

CHP DAVA AÇMIŞTI

CHP, söz konusu düzenlemenin kişiye özel yapıldığı gerekçesiyle maddede yer alan "... veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin ..." ibaresi ile "... ya da 5271 sayılı CMK`nun 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla ..." ibarelerinin iptalini istedi. Anayasa Mahkemesi bu yasaya ilişkin iptal talebini 17 Ocak Perşembe günü yapacağı toplantının gündemine alarak esastan görüşmeye başlayacak.

150 SAYFALIK

Davayla ilgili görevlendirilen raportör, raporunu hazırlayarak mahkeme başkanlığına sundu. Heyette yer alan üyelere dağıtılan 150 sayfalık raporda, raportörün "CHP`nin iptal isteminin reddi" yönünde görüş bildirdiği öğrenildi. Raportörün raporunun heyette yer alan üyeler açısından bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Mahkemenin vereceği karar devam eden İmralı sürecini yakından etkileneceği belirtiliyor.