Öncelikle iso ve iso 9001 arasındaki fark iso bildiğimiz kalite standartlarını hazırlayan uluslararası organizasyonun adıdır. Burada iso 9001 ise kalite olgusuna esas teşkil eden kalite yönetim sistemi standartı olmaktadır. Kalite genel olarak ıso 9001 ile çoğu kez karıştırılmakla birlikte buradaki iso nedir sorusunun yanıtı uluslararası standardlar örgütüdür. Tekrar belirtmek gerekir ki fotoğrafçılıkta kullanılan ıso kavramı ile burada açıklamaya gayret gösterdiğimiz iso, aynı sözcükler olup farklı anlamlar ifade etmektedirler. Burada iso açılımı uluslararası standartlar kurumudur. Bunu bir nevi uluslararası kamu kuruluşu gibi tahayyül de edebilirsiniz anlamak maksadıyla.
ISO 9001 kalite yönetim sistemi veya farklı bir yönetim sistemine uyulmak suretiyle dokümanlar yazmak hazırlamak sonunda genel olarak iso belgesi adı verilen (çoğu zaman iso 9001 belgesi olmaktadır) sertifika ile neticelenir. Kalite yönetim sistemini anlamak için sırayla ilerliyoruz. Önce ıso nedir adımıyla ana kavrama, yani bu standartları geliştiren kuruma değindik. Şimdi sırada kalite nedir sorusu yer alıyor.
ISO 9001 Nedir?
Kalite müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin, ürün ve hizmetler ile eşleştirilmesi ve müşteri isteklerinin karşılanma yüzdesi demektir. Pahalı her hizmet veya ürün kaliteli demek değildir. Bununla birlikte ıso 9001 nedir demiştik? Kalite yönetim sistemi ancak bu kalite yönetime değil kalite takip sistemine sahip firmalar gerçekten kalitelidir diyebiliriz.
Bugün bir kuruluşun müşterileri tarafından beğenilmesinin temelinde iso 9001:2015 sisteminin uygulanıyor olması ve bu amaçla kalifiye personel istihdam ederek prosedürlerin yazılmış olması gerekir. Tabi şimdi iki yeni sorumuz daha oldu; birincisi prosedür ne demek ve ikinci sorumuz ise kalifiye ne demek? Prosedür, özel veya kamu kurum ve şirketlerinde bulunan biliyorsunuz departmanlar vardır. İşte bu bölümlerin (örneğin insan kaynakları, üretim, satın alma, pazarlama satış vb gibi) nasıl işlediğini, sorumlulukları, makine ve ekipmanların dağılım ve kullanımlarını açıklayan yazılı kayıtlara prosedür denir.
Kalifiye ne demek sorusunu ise kısaca, iş süreçlerinin sağlıklı sürdürülebilmesi amacıyla yeterli olgunluk ve tecrübedeki personele kalifiye personel denilmektedir. Kalifiye olmayan çalışanlara kuruluşlar sürekli eğitimler aldırmak suretiyle kişisel yetkinlik yani kalifiye personel yetkinliğine ulaşılmasını hedeflemektedirler.
ISO Dosyası Nedir?
ISO tüm dünyada ilk olarak 1947'de sektörel standardizasyon nedir sorusunu uygulamaya geçirmek, bunu sağlamak amacıyla kurulmuştur. İlk kuruluşta çeşitli mühendislerin katıldığı teknik komiteler ile 1947'de resmen ıso kurulmuştur. Kalite kavramı o yıllardan bugüne aslında İngilizcesi quality olan kelimeden kalite olarak Türkçeleşmiştir. Standardizasyonu sağlamak amacıyla çeşitli endüstrilerin ihtiyaçlarını inceleyen teknik komite ekipleri, iso dosyası nedir nasıl olmalı diyerek çıktıkları bu kalite (quality) yolculuğunda standart nedir kavramını üretmişler. Standard çeşitli sektörler için temel işleyişi açıklayan kılavuzlardır. Bu rehberler iso dosyalarının nasıl hazırlanması gerektiğine dair kuralları içermektedirler.
Tabi bu standartlar bir kez yazılıp bırakılmaz. Ortalama 5 yılda bir revize nedir sorusunu açıklayacak şekilde revize edilirler. Bu revizyonlar sonucunda revize edilen yeni standartlar bazı beta deneme sürümleri ve test aşamaları tamamlandığında tüm dünyada satışa sunulmaktadırlar. Tıpkı otomotivde olduğu gibi standartlarda 3 yılda bir ara revize, 5 yılda bir kez ise köklü revizyonlara tabi tutulurlar. Bunlar zamanın getirdiği ihtiyaçlara göre şekillenmektedir.
Örneğin ıso 9001, 2015 yılında iso 9001:2015 olarak revize edilmiştir. Tam adı iso 9001 kalite yönetim sistemi olan standart, kurumsal kalite sistemi için kalite yönetim sistemi nedir sorusunu açıklar. Bugün bu sisteme uyarak gelişen ve büyümekte olan firmalar kalite yönetim sistemi nedir gayet iyi ve yaşayarak öğrenmektedirler. Tabi burada çalışanların da bu soruların cevaplarını öğrendikleri düşünüldüğünde gerçekten iso 9001 nedir anlamak kurumsal zekayı da geliştirmekte ve toplumsa farkındalığa da katkıda bulunmaktadır.
TSE ISO 9001
Ülkemizde iso 9001 logo temsilcisi tse'dir. Burada hemen tse ne demek kısaca yazalım. TSE, Türk Standartları Enstitüsü anlamına gelir. Ülkemizde iso standartlarını satmaya yetkili tek uluslararası kurum tse'dir. Kalite standartları sadece tse tarafından temin edilmekte ve online olarak tse'nin web sitesinde satılmaktadır. Ancak burada tse iso belgelendirme kurumu gibi düşünülmemelidir. Elbette her ne kadar kamu seviyesinde tek iso belgelendirme yapan kurum TSE olmakla birlikte, çok sayıda uluslararası iso 9001 belgelendirme firması da Adlbelge.com firması gibi ıso 9001 belgelendirme sektöründe Türkiye'de faaliyet göstermektedir. Bugün manisa iso 9001 belgesinden tutun, istanbul iso 9001 belgesi, ankara iso 9001 belgesi Türkiye'nin her ilinde iso 9001 belgesi nasıl alınır talebine yanıt veren çok sayıda standardizasyon ne demek uygunluğunda firma bulunmaktadır. TSE ISO 9001 tse.org.tr belgesinin nasıl alındığıyla iso 9001 belgesinin fiyatı ve alınması farklı şeylerdir. TSE belgesi ürünlere verilmekte olan standardizasyona tabi ürünler için minimum şartları belirleyen bir belgedir.
9001 belgesi ise kalitesini ispat etmek üzere üretim ve hizmetler için kalitede nelerin geliştirilmesi gerektiğini gösteren kuralların uygulanması ve iso 9001 pdf dokümanlarının denetimi sonrası başarılı kuruluşlara verilen sertifikanın (9001) standart kodudur. Kalitesiyle fark oluşturan şirketlerin belgelendirme denetimlerinde ıso 9001:2015 kalite el kitabı örneğine sahip olmaları gerekir. Bu amaçla en çok tercih edilen ıso 9000 standard ailesidir. Son revize ile birlikte iso 9001 version 2015 pdf türkçe olarak TSE tarafında çevirisi yapılmıştır. ISO standartlarına uyum gösteren kuruluşlar iso 9001 görev tanımlarını hazırlamış, kalifiye elemanlar için eğitimlerini düzenlemiş ve planlamış, müşterilerine kalite güvence sistemi sunabilen firmalardır.
Bu doküman yapılarının tamamı kalite güvence için olup ürünlere göre kalite sistem laboratuvarlarında su kalite sistemi ölçümleri bile yaptırılabilmektedir. Yaptırılan tüm bu analizler kayıt altına alınarak izleme, ölçme ve değerlendirme prosedürüyle ele alınarak iç tetkik prosedürü ve ygg prosedürleriyle işlemler sonuçlandırılır.