Ramazan ayının önemi, mahiyeti ve bu aya has ibadetlerin nasıl yapılması gerektiğine dair İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Molla Muhammed Parlak, Molla Ahmet Görceğiz ile Molla Abdullah Asilsoy Ramazan'ı fırsata çevirmemiz gerektiğini söylediler.
Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) "Kim Ramazan'ın gelmesi ile sevinirse Allah ona cehennem ateşini haram kılar" Hadis-i Şeriflerini hatırlatarak konuşmasına başlayan Molla Muhammed Parlak, "Ramazan ayı ismi Kur'an-ı Kerim'de geçen mübarek bir aydır. İlk defa Ramazan'a bu kadar hüzün ile girdik. Bu hüzne rağmen yine de biz Ramazan'ı sevinçle karşılayacağız. Camilerin kapalı olması nedeniyle evimizin bir odasını mescide çevirebiliriz. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu konuda bir fetva yayınladı. Mescide çevirdiğimiz odamızda itikâfa da girebiliriz. Bazıları eve kapanmaya karantina diyor ama biz buna karantina değil itikâfa çekilmek demeliyiz. Ramazan'ı fırsat bilip evlerimizde karantina değil itikâfa çekilmeliyiz. Daha önce çocuklarımızla bir araya gelemiyorduk. Bu fırsatı değerlendirip bir araya geldik. Evlerimizde hadis ve fıkıh derslerini yapıp Kur'an-ı Kerim okuyarak çeşitli faaliyetleri yapmamız gerekiyor. Ramazan ayının ilk 10 günü rahmet, ortadaki 10 günü bereket ve son 10 günü ise cehennemden mağfiret günleridir. Bundan dolayı bu ayı çok iyi değerlendirip kıymetini bilmemiz lazım." dedi.
"Bu ay Kur'an ve rahmet ayıdır"
Yeryüzünün Müslümanlara mescid kılındığını belirten Parlak, "Özellikle Kur'an-ı Kerim'in indiği bu ayda mutlak surette Kur'an-ı Kerim'i okumamız gerekir. Hatta evlerde Kur'an-ı Kerim'i bilenler bilmeyenlere de okutabilirler. Kur'an-ı Kerim'in nazil olduğu bir ayda Kur'an-ı Kerim'i çok okumamız lazım. 'Biz Kur'an-ı Kerim'i Kadir Gecesinde indirdik' diyor Ayet-i Kerime'de. Kadir gecesi de yine bu Ramazan ayının içerisindedir. Bir Hadis-i Şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'Elif, lam ve mim bir harftir demiyorum. Elif bir harftir, lam bir harftir ve mim bir harftir.' Her bir harfi okuyuşumuzda Cenabı Hak 10 sevap veriyor. Ameller Recep ayında bire 70, Şaban ayında bire 700 ve Ramazan ayında zirve yapıyor. Bu ay Kur'an ve rahmet ayıdır." ifadelerini kullandı.
"Teravih, mukabele ve fıtır sadakası gibi ibadetler Ramazan'a hastır"
Ramazan ayı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Molla Ahmet Görceğiz, ise "Bu Ramazan ayından hakkıyla istifade edebilmeliyiz. Yaygın olan Covid-19 salgını nedeniyle camilerimiz şu anda kapalı. Bir araya gelmenin hasreti içerisindeyiz. O halde Rabbimizi razı edecek başka alternatifler bulmalıyız. En güzel alternatif de evlerimizdir. Allah-u Teâlâ'nın Hazreti Musa'ya 'evlerinizi mescitlere çevirin' ayetinin hükmüyle bizim de ortam müsait olmadığı zaman evlerimizi mescitlere çevirmemiz lazım. Evlerimizde cemaatle namaz, Kur'an-ı Kerim mukabelesi ve teravihleri kıldığımız zaman aile içi muhabbeti de artırmış oluruz. Teravih, mukabele ve fıtır sadakası gibi ibadetler Ramazan'a hastır. Onun için Ramazan'ı iyi değerlendirmeliyiz." diye konuştu.
"Camilerin kapalı olmasından dolayı itikâf sünnetini evimizde yapabiliriz"
İslam fıkhına göre itikâfın camilerde yapıldığını belirten Görceğiz, "Salgın sebebiyle camilerin kapalı olmasından dolayı itikâf sünnetini evimizde mescide çevirdiğimiz bir odada da yapabiliriz. Mademki ortam müsait değil ve Rabbimizin mescitlerine gidemiyoruz. Cuma ve cemaatle namazı camilerde kılamıyoruz o halde evde cemaatle namaz kıldığımız gibi itikâf sünnetini de yapabiliriz. Özellikle Ramazan'ın son 15 gününde tamamıyla kendimizi evin bir köşesinde inzivaya çekip itikâf sünnetini yapmalıyız." tavsiyelerinde bulundu.
"Her musibet aynı zamanda içinde intihamı barındırır"
Allah'tan (Celle Celaluhu) Covid-19 salgını ve benzer bela ve musibetlerden ümmet-i Muhammed'in kurtulması için dua ettiğini belirten Molla Abdullah Asilsoy, "Her musibet aynı zamanda içinde imtihanı barındırır. Ümmet-i Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ve tüm insanlık için, içinden geçtiğimiz bu süreç hem bela musibet ve hem de imtihandır. Bu sene camilerimiz, mescitlerimiz alışık olduğumuz Ramazan ikliminden çok uzak. Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) meşhur Hadis-i Şeriflerinde Ramazan ayı için 'evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden azat olmak' olduğunu buyuruyor. Bu Hadis-i Şerif ile bize bir yol gösteriliyor. Ramazan-ı Şerifi normal şartlarda üçe taksim edeceğiz. Ramazan'ın rahmet dilimi, mağfiret dilimi ve cehennem azabından azat dilimi var. Kur'an-ı Kerim'in birçok ayetinde 'Ey müminler (Allah'a iman edenler) kendinizi ve çoluk çocuğunuzu yakıtı insan ve taşlar olan ateşten koruyun.' buyruluyor. Müfessirlerimiz faklı manalar vermişlerdir. Eğer işin içine taşlar ve insanlar giriyorsa bunun bir kısım mecazi manaları da vardır. Şu anda içinde yaşadığımız evlerin bizler ve çoluk çocuğumuz için Allah muhafaza etsin cehennem ateşi olma ihtimali vardır. O zaman cehennem yakıtı olacak meskenlerimizi cennete dönüştürmeye bakacağız." dedi.
"Neyin içini boşalttıysak Cenabı Hak onun kapısına kilidi vurdu"
Evlerimizde kalmayı fırsata çevirmemiz gerektiğine değinen Asilsoy, şunları aktardı:
Onun için Efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurmuş olduğu Hadis-i Şerifteki 3 vasfı yani rahmet, mağfiret ve cehennemden azat olmayı nasıl değerlendirebiliriz. Kısaca o konuya girelim. İslam ümmeti olarak çok şey kaybettik. Değerlerimizden çok ödünler verdik. Neyin içini boşattıysak Cenab-ı Hak onun kapısına kilidi vurdu. Bu vesileyle hem bela ve musibet hem de çıkarmamız gereken dersler var. Madem evlerimize kapandık öyleyse ne yapacağız. Ramazan'ın rahmet diliminde ilk 10 gününü evlerimizi Darul Erkam'a dönüştüreceğiz. Darul Erkam kuvvetli bir iman, sağlam bir itikat inşası ve Muhammed-i ahlakın inşasında önemli bir rol oynamıştır. O halde evimizde aile fertlerimizle Darul Erkam eğitimine başlayacağız. Eğer bilgimiz buna müsaitse kendi bilgilerimizle eğer müsait değilse kitaplarımızdan istifade edeceğiz.
"Evlerimizi Darul Erkam ve Ashab-ı Suffa çevirmeliyiz"
Son olarak Asilsoy, "Ramazan'ın mağfiret dilimi olan sonraki 10 gününde de evimizde Medine dönemindeki Ashab-ı Suffa ortamını oluşturacağız. Çoluk çocuğumuza imanın, güzel ahlakın ve sağlam itikadın üzerine doğru ibadetleri ve ibadetlerin nasıl olması gerektiğini günlük İslami hayatın nasıl yürüdüğünü anlatacağız. Her bir Müslüman fert eğer bu düşünceyle hareket eder de Ramazan ayı içerisinde Ramazan'ın ilk bölümünü Dar'ul Erkam orta bölümünü Ashab-ı Suffa'ya dönüştürürse milyonlarca Dar'ul Erkam ve Ashab-ı Suffa ortamı oluşacak demektir. Ramazan'ın cehennem ateşinden azat dilimi olan son 10 güne gelince itikâf dönemidir. Bu da tefekkür, tezekkür ve taakkul yani İslam medeniyeti içerisinde Kur'an-ı Kerimin bize sürekli hatırlattığı düşünce, tefekkür ve ders çıkarma zemini içimizde oluşturacağız. Böylece hem Ramazan'ın başını hem ortasını hem de sonunu sünnete uygun bir şekilde değerlendirmiş ve inşallah bayrama kâr ile çıkmış oluruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)