Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) hastalığının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tedbir amacıyla camiler ibadete kapatılmış, Ramazan ayında da teravih namazı ve yüz yıllardır devam eden camilerdeki mukabele geleneğine ara verildiği duyurulmuştu.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte bazı çevreler tarafından orucun başka bir aya ertelenmesi ile ilgili çeşitli söylemler de dile getirilmeye başlandı.
Ramazan ayının önemi, orucun şartları ve orucun ertelenmesi ile ilgili spekülasyonlara değinen DİN-BİR-DER Şanlıurfa Şube Başkanı Hacı Kurt İLKHA'ya konuştu.
İslam dininin Allah'ın gönderdiği şekilde kaim olduğunu belirten Hacı Kurt, hasta olduğundan dolayı oruç tutamayanlarla ilgili İslam'ın görüşünün belli olduğunu, dolayısıyla Ramazan orucunun başka bir zamana ertelenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
"Oruç; kitap, sünnet ve icma ile sabittir"
Orucun, Allah'ın Müslümanlara bir nimeti olduğunu belirten Hacı Kurt, "Oruç ibadeti, İslam'ın 5 temel şartından bir tanesidir. Ramazan orucu; Kur'an-ı Kerim, sünnet ve icma ile sabittir. Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Allah (Celle Celâluhu), 'Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.' diye buyurmaktadır. Demek ki Allah-u Teala önceki ümmetlere bu güzelim ibadeti verdiği gibi Ümmet-i Muhammed'e de ikram etmiştir. Bu, kitap ile sabittir. Sünnetten delili ise 'İslam (dini) beş temel üzerine bina edilmiştir: Cenab-ı Allah'tan başka ilah olmadığına ve Hazreti. Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Allah'ın Peygamberi olduğuna şahadet etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekâtı vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır.' Bu da gösteriyor ki; oruç ibadeti sünnet ile de sabittir. Ayrıca icma ile de sabittir." şeklinde konuştu.
"Orucun sıhhat şartlarından bir tanesi, oruç tutanın sıhhatli olmasıdır"
Kurt, "Oruç öyle bir ibadettir ki, Cenab-ı Allah O'nu Müslümanlara ihsan etmiştir. Herkese oruç tutmak farz değildir. Oruç kimlere farzdır: Oruç tutanın Müslüman olması, akıllı olması ve bulûğ çağına ermiş olması gerekir. Orucun sıhhat şartlarından bir tanesi de oruç tutanın sıhhatli olmasıdır. Ramazan ayına hasta olarak giren bir kimse, mümin ve mütehassıs bir doktora müracaat ederek, orucun kendisine zarar verip vermeyeceğini öğrenmelidir. Eğer orucun edası mümkün olmazsa sıhhat bulduğu zamanda kaza eder veya o hastalık sebebiyle ölürse yakınları her gün için bir fidye verirler." diye konuştu.
"Oruç tutmanın sıhhat şartlarından bir diğeri de mukim olmaktır "
Oruç tutmanın sıhhat şartlarından bir diğerinin de mukim olmak olduğunu ifade eden Kurt, "Oruç tutan mukim olmalıdır, yani seferî halde bulunmamalıdır. Ancak seferde olduğu halde orucunu tutabiliyorsa tutması daha hayırlıdır. Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de, 'Eğer (sevabını) bilirseniz, (seferde iken) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.' diye buyurmaktadır. Çünkü Ramazan ayı mübarek bir aydır. Ramazan'ın dışında kaza olarak tutulan orucun sevabı, Ramazan'da tutulan orucun sevabı kadar değildir." ifadelerini kullandı.
"Kesinlikle orucun zamanı Ramazan ayıdır"
Coronavirus salgınında dolayı bazı çevrelerin oruç ibadetinin ertelenmesi ile ilgili söylemlerine dikkat çeken Kurt, "Gündemde bazı söylentiler var. 'Coronavirus yaygındır. Biz orucu ertelesek olur mu?' diye söylenmektedir. Allah'ın dini, Allah'ın gönderdiği şekilde kaimdir. Kimsenin Allah'ın dinine müdahale etme yetkisi yoktur. Allah kimseye bu yetkiyi vermemiştir. Eğer kişi hastaysa, doktor raporu varsa, oruç tutma imkânı yoksa zaten Allah ruhsat vermiştir. İslam dinimizi protestanlaştırmak için çalışmalar yapılmaktadır. Yahudi ve Hristiyanların yaptığı gibi… Kesinlikle orucun zamanı Ramazan ayıdır. Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de, 'Sizden her kim bu aya (Ramazan ayına) şahit olursa (kavuşursa) onda oruç tutsun.' diye buyurmaktadır. Bunun için Ramazan ayını ne Recep ne Şaban ne de Zilkade ve Muharrem ayına götürmeye bizim ruhsatımız yoktur. Bunlar dini tahrip etmek istiyorlar. Müslümanın, Ramazan-ı Şerif'in bereketiyle Allah'a daha fazla yaklaşmaya gayret etmesi lazımdır. Müslümanın Kur'an ve sünnete göre hayatını devam ettirmesi gerekir." diye konuştu. (İLKHA)