10 Ocak 1846`da İstanbul-Ayamama Çiftliği`nde ‘Ziraat Mekteb-i Âliyesi’ (Ziraat Yüksek Okulu) adıyla başlayan tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri Tarım Öğretim Günü olarak kutlanıyor. Bu sene 167.si kutlanan gün ile ilgili açıklama yapan GÜBRETAŞ Genel Müdürü Osman Balta, bilinçli tarım üretiminin önemine işaret ederek, bilinçlenme arttıkça tarımda verim ve kalitenin yükseldiğini söyledi.
Bilinçli tarımın yaygınlaştırılması için kendi mühendisleriyle Türkiye genelinde çiftçi eğitim toplantıları düzenleyen GÜBRETAŞ, geçen yıl 2 bine yakın noktada 150 bin civarında kişiye bilinçli gübreleme, toprak analizi ve tarımsal ürün yetiştiriciliği alanında eğitim verdi. Sosyal sorumluluk algısı ile tarım yapılan köy ve kasabalara kadar ulaşarak çiftçi eğitim toplantıları düzenlediklerini belirten Osman Balta, “Her yıl yüzlerce noktada gerçekleştirdiğimiz eğitim toplantılarının yanı sıra ‘Bilinçli Üretici Kazanır’ sloganıyla üniversitelerimizle işbirliği halinde seminerler düzenliyoruz. Eğitimin bir parçası olarak farklı tarımsal ürünlere özel yayınlar ve föyler yayınlayarak, bunları çiftçilerimize dağıtıyoruz.” diye konuştu.
Tarım arazilerini doğru ve verimli kullanarak olumsuz faktörlerden korumanın da önemli olduğunu vurgulayan Balta, bunun da yolunun toprak analizinden geçtiğini ifade etti. Genel Müdür Balta, “GÜBRETAŞ olarak 2006’dan beri sürdürdüğümüz ve sektör açısından da büyük önem taşıyan Türkiye Toprak Verimliliği Haritası projesi ile tarımsal arazilerden alınan toprak numunelerini laboratuvarlarımızda analiz ettikten sonra çiftçilerimize o arazi için en uygun reçeteyi hazırlayıp veriyoruz.” diye konuştu.
CHA