Yüzmilyonlarca belki milyarlarca insan evinde oturmak zorunda kalınca -yani benzin-motorin kullanmayınca- enerji piyasası tepetaklak oldu.

Asya pazarlarında, Kuzey Denizi’nden çıkarılan Brent petrolün varil fiyatı bugün yüzde 12.13 gerileyerek, 16,98 dolardan işlem gördü.

Haziran kontratlı Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise yüzde 5 azalarak 11 dolara kadar düştü.

ABD ham petrol fiyatları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu talep düşüklüğü ve stokların dolması nedeniyle hafta başında varil başına eksi 40 gibi görülmemiş bir seviyeye gerilemişti.

Mayıs sözleşmesinin sona ermesi ve üreticilerin bu süre bitmeden alıcı bulmak zorunda olmaları nedeniyle WTI tipi ham petrol fiyatları çökmüştü.

Bu benzeri görülmemiş çöküş, milyarlarca insanı evde kalmaya zorlayan koronavirüs salgınının küresel ekonomiye olumsuz etkileri sonucunda yaşandı.

Gözlemciler, bu salgın sona ermedikçe petrol sektöründe yaşanan sıkıntının çözümü olmayacağı görüşünde.

Finans alanında faaliyet gösteren IG Group şirketinde piyasa analisti olan Jingyi Pan, “Tüm dünyada askıya alınmış ekonomik faaliyetin kademeli olarak yeniden başlamasıyla tünelin sonunda ışığı görene kadar fiyatlar kısa vadede düşük olabilir” yorumunda bulundu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), geçtiğimiz Salı günü OPEC ve OPEC+ üyeleriyle video konferans aracılığıyla ham petrol pazarında yaşanan ‘şok edici durum’ hakkında görüşüldüğünü açıkladı.