Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Bugün yüzlerce petrol taşıyan tankerler, dünya çapında bir dizi büyük petrol ve aktarma limanlarının yakınında demir atmış beklemektedir. Uzmanlara göre, bunun sebebi hala devam eden petrol piyasasındaki kriz ve koronavirüs. Ayrıca, şuanda petrolü satmak kârsız olduğu gibi, üreticilerin elinde petrolü depolayacak bir yerleri de artık kalmadı. Sonuç olarak, OPEC+ ülkeleri tarafından üretim hacmini düşürmek için imzalanan anlaşmaya rağmen petrol fiyatı düşmeye devam ediyor. Ancak, bazen çok uygun fiyatlarda bile petrol alınmıyor! "Siyah Altın" gözlerde hızla değer kaybediyor.

Tüm petrol üreticisi ülkelerde üreticilerin durumu hemen hemen aynı. Malakka Boğazı, dünyanın en önemli deniz sevkiyatı hatlarından biridir. Malakka Boğazı, tüm açık deniz petrolünün yaklaşık dörtte birini taşıyan bir boğaz olarak, yüzlerce petrol tankeriyle adeta dolmuş durumdadır. Tankerler demir atmış durumda beklemektedir. Galveston/Teksas limanında da benzer bir durum söz konusu. Aynı durum Rotterdam limanlarında da yaşanmaktadır. Durum böyle iken, petrol üreticisi ülkelerin gelirleri düşerken, tüketici ülkelerde yakıt fiyatlarında düşüşler başladı. Ayrıca bu durumun, tüketici ülkelerde ekonomi alanında iyi yansımalarının olması beklenmektedir.

Bu, tüm dünyayı ilgilendiren bir konudur. Bugünkü hayatımızda petrol, pek çok alanı kapsamaktadır. Tarladan başlayarak bir sebzenin bizim mutfağımıza gelene kadar artan fiyatın artışında en önemli rol oynayan şey petroldür. Dolayısıyla, petrol fiyatı düşük olursa hayat pahalılığı da düşecektir. Fakat, buna karşı direnen ülkeler var. Rusya, Arabistan gibi petrole dayalı ekonomileri olan ülkeler petrol fiyatını yukarıya çıkarmak için adeta savaşıyorlar. Diğer ülkeler gibi tarımda, tekstilde, ağır sanayide, teknoloji alanında üretim yaparak çalışmak istemeyen ve adeta yeryüzünün “kanını emerek” bedava para kazanmak isteyen petrol üreticisi ülkeler, diğer ülke vatandaşlarının adeta hayatına müdahale ediyorlar. Rusya’nın Oligarkhları ve Arab Şeyhleri petrolü satarak kolay yaşamak isterken, birilerin anlaşma yaparak yükselttiği petrol fiyatlarıyla petrol satın almak zorunda kalan diğer ülkeler yakıtın pahalılığı yüzünden zorluk çekmek zorunda kalmaktadır.

Bugünlerde petrol fiyatları çakıldı. Alan yok, talep yok. Rusya petrolü depolayacak yer bulamıyor, petrol taşıyıcı tankerler denizde dolu halde demir atmış bekletiliyor. Rusya petrolü artık tren tanklarına depolamaya hazırlanıyor. Çünkü, sürekli çalışması gereken işletmeleri olan petrol rafinerilerinin çalışmasını bir süre durdurmak imkansızdır. Dolayısıyla, üreticiler borsada zararına petrol ve yakıt satmaya başladılar. Arabistan’ın durumunun da aynı şekilde olduğu biliniyor. Bu gibi ülkeler ne pahasına olursa olsun petrol fiyatlarının yükselmesini istiyor. Soru, neden?

Arabistan petrolden elde ettiği parayı kendi halkıyla bölüşmüyor. Rusya ise hiç paylaşmıyor. Şuanda koronavirüs nedeniyle karantinada olan Rusya’nın halka yönelik aldığı kararlar ve uygulamalar ortada. Bu ülkeler petrolden elde ettikleri gelirlerle dünyada bugüne kadar her türlü zulmü yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. BAE, Suriye’de Esed rejimine silah ve destek sağlıyor. Libya’da ise General Hafter’e destek sağlıyor. Suudi Arabistan aynı şekilde işgalci israil ile birlik olmuş, Sisi’ye destek çıkarak Filistin’i umursamıyor. Esed’e destek çıkıyorlar, Irak’ı darmadağın etti. ABD’nin, Ortadoğu politikalarına destek çıkanlar yine onlar. Bunlar hepsi petrolden elde ettiği gelirleriyle yapılıyor.

Rusya neler yapıyor? Rusya, Suriye’de sivilleri bombalıyor. Libya’da Hafter’e destek veriyor ama, kendi halkına bugün bir maske bile vermiyor. Koronavirüs, bu ülkelerin halkları için hiç bir şeyi yapmadıklarını ve petrolden elde ettikleriyle kendilerine yatırım yaptıklarını ve dünyaya zulüm ettiklerini ortaya koydu. ABD’yi hiç konuşmamıza bile gerek yok. Rus Oligarkhlarını ve Arap Şeyhlerini düşünmek zorunda değiliz! Dolayısıyla, petrol fiyatlarının yükselmemesini sağlamak için diğer devletlerin birleşmesi gerektiğini düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum. Petrol fiyatı düşük olursa savaşlar azalır, uluslararası terör biter, dünya rahatlar ve mutlu oluruz inşallah!