Eczaneler üzerinden ücretsiz maske dağıtımı bazı sorunları da beraberinde getirdi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de vatandaşların cep telefonlarına gelen kod ile eczanelerden maske dağıtımı devam ediyor.

Bu iller dışında kalan vatandaşlar ise çaresiz. Maskelerin para ile satılmasının yasaklanmasının ardından vatandaş ya kendi maskesini yapıyor ya da maskelerini yıkayarak yeniden kullanıyor.

 

Öte yandan maske bulamayan vatandaşların yasak olmasına rağmen sebze pazarına girdiği ve alışverişini maskesiz bir şekilde gerçekleştirdiği gözden kaçmazken, "Neden maske takmıyorsunuz?" sorularına da "Maske bulamıyoruz" yanıtının verildiği görüldü.

"Eczanelerde maske satışının yasaklanmasından önce önlem alınmalıydı"

Eczanelerde maske satışının yasaklanmasından önce devletin bir önlem alması gerektiğini ifade eden eczacılardan Adnan Efe, üretici, depo ve eczanelerde maske fiyatlarının belli olduğunu bu nedenle daha önceden sabit bir fiyat getirilerek vatandaşın ihtiyaç duyduğu maskenin temin edilebileceğine dikkat çekti.

"Devlet maskeye 50 kuruş veya 1 TL gibi sabit fiyat getirseydi, vatandaşın maske ihtiyacı giderilmiş olurdu." diyen Efe, "Şimdi biz maske alamıyoruz, depo bize satmıyor, elimizde olanları da bitirdik. Bu maskeleri en azından eş, dost, müşteri ve yakın çevremizdeki insanların ihtiyacını karşılamak için almak istiyoruz ama depolar satış ekranını kapatmış." dedi.

"Çarşamba günü maskeler eczaneler tarafından halka dağıtılmış olacak"

Efe, "Hükümetin maskelerin bedelsiz gönderilmesi noktasında aldığı bir karar vardı. İlk önce maskeler PTT aracılığı ile gönderilecekti ama bu büyük bir problem olduğu için Türk Eczacılar Birliği, bir kamu hizmeti olarak dağıtılmasını önerdi. Sağlık Bakanlığı da 'Maskeleri eczaneler dağıtsın' dedi. İlk etapta maskeler büyük şehirlerde dağıtılmaya başlandı. Ve 35 milyon kişiye mesaj yolu ile kodlar gönderildi. 35 milyon kişiye maske dağıtılması gerçekten kolay bir iş değil. Şu anda büyük şehirlere dağıtıldı ve kademe kademe diğer illere dağıtılıyor. Maskeler ecza depolarına bedelsiz gelecek ve ecza depoları da eczanelere gönderecek. Eczaneler de 5'li paketler halinde hak edişi olan vatandaşlara dağıtacak. Bölgemiz içinde depolarla görüştük, yarın depoya gelecek ve çarşamba günü eczaneler de halka dağıtmış olacak." ifadelerini kullandı.

"Market ve bankalara girebilmek için 4 gündür aynı maskeyi kullanıyorum"

Normal şartlarda 2 saat kullanıldıktan sonra atılması gereken maskeyi banka ve markete girebilmek için günlerdir kullandığını söyleyen Şemsettin Fırat, bu sorunun bir an önce çözülmesini istedi.

Fırat, "Daha önce paramızla eczanelerden aldığımız maskeleri şu an alamıyoruz. Bazı eczanelerin elinde maske olduğu halde devlet, ücretsiz maske satışını yasakladığı için alamıyoruz. Bugün bankaya gittim, banka maskesiz içeriye almıyor. Markete gittim o da maskesiz almıyor. İşletmeler kendi müşterilerine de maske dağıtmıyor. 'Nasıl olacak?' şaşırmışız. En azından daha önce paramızla alıyorduk ama şimdi onu da alamıyoruz. Ücretsiz sistem de hayata geçmediği için böyle durma noktasına gelmişiz. Cebimde bir maske bulunduruyorum ve bu maskeyle bankaya, markete gittiğimde takıyorum. Bu maskeyi tam 4 gündür cebimde taşıyorum. Maske olmadan nasıl alışveriş yapacağım? Devlet yetkililerine buradan sesleniyorum, bir çözüm bekliyoruz." diye konuştu.

"Dün gece markete gittim almadılar, bu nedenle alışveriş yapamadım"

Özellikle esnaf olduğu için maske takmak zorunda olduğunu ama satışının yasaklanmasından dolayı maske temin edemediğini belirten Servet Kayar, maske bulamadığı için bazen bir peştamal takıp müşterisinin karşısına çıktığını ifade etti.

Kayar, "Dün gece markete gittim almadılar, almadıkları için de market alışverişini yapamadım. Ben kendim esnafım. Daha önce bir kutu maske temin etmiştim ama maskelerim tükendi. Gelen müşterilerime vermek zorunda kalıyordum ama şu anda maalesef maskem kalmadı. E-devlet üzerinden verileceği söylendi, ondan da bir haber çıkmadı. Eczanelere gidiyoruz onlar da satamadıklarını, ücretli de veremeyeceklerini söylüyor. Özellikle biz esnaflar bu konuda çok mağduruz. Çıksak bir türlü, çıkmasak bir türlü. Gerekirse ücretli getirilsin, çünkü maske sıkıntısı var. Bazen bir peştamal bulup bağlıyorum, az önce son maskem takılıyken hapşırdım ve maskemi atmak zorunda kaldım." dedi.

"Bu uygulama vatandaşa çok sıkıntı verdi, kimse maske bulamıyor"

Market ve banka gibi kurumların büyük paralar kazanmasına rağmen insanları maskeleri olmadığı için içeri almadığını ifade den Servet Sayit, hiç olmazsa poşet uygulamasında olduğu gibi cüzi bir miktar karşılığında maskelerin vatandaşa verilmesi gerektiğini kaydetti.

Sayit, "Bankaya gidiyoruz 'bize maskesiz içeri giremezsiniz.' deniliyor. Ama sonuçta banka bizden para kazanıyor, bir zahmet oraya bir maske koysun. Kurumsal bir firmaya gidiyorsun, aynı muamele ile karşılaşıyorsun. Siz vatandaştan para kazanıyorsanız bu hizmeti de sunmak zorundasınız. Ben bir esnaf olarak müşterilerime 'maskesiz giremezsin' diyor isem en azından 200 tane maskeyi alır müşterime veririm, çünkü ben müşterimden para kazanıyorum. Şu anda markete gittiğimizde bizden poşet parası alınıyor. O zaman maskeyi de bulundursun, fiyatı neyse verelim. Bu uygulama vatandaşa çok sıkıntı veriyor, çünkü Siirt'te kimse maske bulamıyor." ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar sadece 2 maske bulabildiğini ve daha sonraları bir terzide kendisi için birkaç maske yaptırdığını ifade den Cahit Isı, her gece bu maskeleri yıkayıp kullandığını belirtti.

Maske satışının yasaklanmasından dolayı eczaneler dâhil hiçbir yerde maske bulamadığını ifade eden lokanta çalışanı Cengiz İnan, lokanta siparişlerini dağıtmak için servise çıktığını ama maske bulamadığı için kendisini koruyamadığını söyledi. (İLKHA)