DOĞRUHABER
Koronavirüs salgını tüm Türkiye'yi eve kapattı. Esnaf dükkânını açamıyor, işçiler işe gidemiyor. Hayat eve sığar sloganı karşılık buldu; ama faturalar eve sığmıyor. Fatura yükü artan vatandaş da faturalara indirim yapılmasını veya ertelenmesini istiyor. Esnaf ise kira stopajının kaldırılmasını istedi.
TÜRKİYE EVDE KAL ÇAĞRISINA UYUYOR
Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görülmesiyle birlikte küresel ölçekte hissedilen korku ve panik ülkemizde de görülmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı'nın aldığı tedbirlere büyük oranda uyulduğu Türkiye'de zaman zaman aksaklıklar yaşansa da alınan önlemlerin etkisi bugünlerde görülmeye başlandı. Vaka sayısında artış olmadığı gibi düşüş yaşandığı görüldü.
FATURALAR YÜKSEK GELDİ
Vatandaşlar evde kalırken faturaların yüksek gelmesi de tepki çekti. Ülkemiz ve dünya zor günlerden geçerken faturaların ertelenmesi gerektiğini belirten vatandaşlar sorunlarını sosyal medyadan yazıyor. Evde kalmış olmanın da etkisiyle faturaların yüksek geldiğini belirten vatandaşlar indirim bekliyor. Birçok kişinin işini kaybettiği, birçok kişinin ise ücretsiz izne ayrıldığı bugünlerde evlerinde kalıp salgının bitmesini bekleyenler faturalarını ödemekte güçlük çekiyor. Belediyelere 3 ay fatura erteleme yetkisi verilmesine rağmen şu ana kadar hiçbir belediyenin bu yetkiyi kullanmadığı görüldü.
İNDİRİM VEYA ERTELEME İSTENİYOR
Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini en aza indirmek için birçok paket açıklandı fakat açıklanan paketlerde vatandaşın beklediği faturalarda indirim veya erteleme bulunmuyor. Yıl içerisinde yapılan zamlarla birlikte geçen yıla oranla %50'ye yakın artan faturalar son günlerde zor zamanlar geçiren vatandaşlar için daha da çekilmez oldu. Faturalarda indirim veya erteleme isteyen vatandaş ise umutla hükümetin böyle bir adım atmasını bekliyor.
"KİRA STOPAJI YÜKÜ ESNAFIN SIRTINDAN KALDIRILMALI"
Koronavirüs günlerinde zor günler geçiren esnaf ise kira stopajının kaldırılmasını istiyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf dükkân açmak için işyeri sahiplerinin isteklerini kabul etmek durumunda kalıyor. Bu nedenle, yapılan kira sözleşmeleri net kira üzerinden belirleniyor ve vergi yükü de mülk sahibinin değil, kiracı durumundaki esnaf ve sanatkârın üzerinde kalıyor. Esnaf ve sanatkârlar, ticari faaliyetlerinden dolayı zarar da etseler bir başkasına ait olan bu vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Daha da ötesi, vergiyi esnaf ödüyor ama kâğıt üzerinde işyeri sahibi ödemiş gözüküyor. " diyerek kira stopaj yükünün esnafın sırtından kaldırılması gerektiğini ifade etti.