Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,  Instagram hesabı üzerinden canlı yayınla 8'inci sınıf öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Bu yıl, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınavına girecek öğrenci sayısının arttığını belirten Bakan Selçuk, bu doğrultuda sınavla öğrenci alan okulların kontenjanlarının da yükseltildiğini açıkladı.

Selçuk, sınava girecek öğrenciler için başvuruları Bakanlığın yaptığına dikkat çekerek "Bir milyon 670 bin civarında öğrenci, 2020 yılı LGS için otomatik olarak kaydedilmiş oldu." bilgisini paylaştı.

Bakan Selçuk, öğrencilerin şu önemli sorularını yanıtladı:

"LGS'de konular azaldı' diye soruların zor olma ihtimali var mı?"

Selçuk, LGS'de konuların azalmasından soruların zor olma ihtimali sorusuna, "Sorular çok zorlaşacak ya da sorular çok kolaylaşacak gibi bir durumdan söz etmek mümkün değil. Bir sorunun zorluğunu, güçlüğünü, güçlük derecesini istatistiksel hesaplarla hayata geçiriyoruz. Birinci dönemin konularından olacak, konular belli, kazanımlar, ders kitapları belli. Bu kazanımların, konuların dışında soru sorulabilir mi? Kesinlikle sorulamaz. Dolayısıyla nereden soru geleceği de belli, hangi konulardan, kazanımlardan olacağı da belli. Herhangi bir zorlaştırma veya basitleştirme kesinlikle söz konusu olmayacak. Lütfen içiniz rahat olsun."

Öte yandan Selçuk, LGS kapsamında yapılacak merkezi sınav için örnek çalışma soruları yayınlamaya sürdüreceklerini ve sınavın online değil yüz yüze gerçekleştirileceğini söyledi.

"LGS ertelenir mi?"

LGS'nin ertelenip ertelenmeyeceği sorusuna, "Bu tümüyle sağlık durumunuzun gidişatına bağlı." diye cevapladı.

"LGS'ye girerken sağlık tedbirleri nasıl alınacak?"

Bu soru üzerine, okulların temizliği konusunda büyük bir hassasiyet gösterdiklerini hatırlatan Bakan Selçuk, okullar açılmadan ve sınav yapılmadan önce kapsamlı çalışma gerçekleştirileceğini duyurdu.

"Telafi eğitimler ne zaman başlayacak, neyi kapsayacak?"

Koşulların her gün değiştiğini vurgulayan, bu nedenle okulların ne zaman açılacağına ilişkin kesin bir şey söyleyemediklerini belirten Selçuk, "Okullarda görmediğimiz müfredatı kapsayacak. Yoksa özel bir müfredat hazırlamak ya da müfredatı değiştirmek gibi bir derdimiz yok. Bu tamamen, önümüzdeki günlerde virüs seyrine bağlı olarak değişecek." diyerek cevapladı.

Selçuk, telafi eğitim ile ilgili şu sözlere yer verdi:

Telafi eğitimi şu andaki durumun devam etmesi ya da etmemesine bağlı olarak değişir. Diyelim ki 30 Nisan'dan sonra okullar açıldı, o zaman telafi eğitimin süresi ve içeriği değişir. Mesela; diyelim ki açılmadı, ona göre değişir.

"Yaz tatilinde okul olacak mı?"

Bakan Selçuk, şu ifadelerle öğrencilerin sorusuna yanıt verdi:

Yaz tatilinde eğitim öğretim yapılmasını biz en son ihtimal olarak görüyoruz. Sadece tedbir amaçlı planlamalarımızı yapıyoruz. Yoksa bizim yaz aylarında ders yapmak ya da okulları tümüyle açmak gibi bir derdimiz yok. Biz çocuklarımızın yazın dinlenmesini de önemsiyoruz. O yüzden de bu tatil konusundaki endişelere hiç gerek yok diye düşünüyorum.

"Yazılılar ne olacak?"

Bakan Selçuk, bu soruya ise "Mevcut durum devam ettiğinde, ilk dönemde yapılan yazılı sınavları baz olarak alacağız ve bu şekilde değerlendirmiş olacağız." şeklinde yanıtladı.

"Bu dönem sınıf geçme nasıl olacak?"

Bu dönem sınıf geçmenin nasıl olacağı soruna da Selçuk, "Biz, bir karar vereceksek bunu muhakkak çocuklarımızın lehine veririz." cevabını verdi.

(İLKHA)