Kapasitesini aşan bu kamplar, insan hakları örgütleri tarafından sıkça çocuklar için uygun olmamakla eleştiriliyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre Nisan itibarıyla Yunanistan’da 5 bin 200 refakatçisi olmayan çocuk bulunuyor.
Mart ayı başında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Belçika, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Portekiz, Lüksemburg ve Litvanya toplam bin 600 sığınmacı çocuk ve genci alma taahhüdünde bulunmuştu.
Refakatçisi olmayan çocukların Avrupa'ya getirilme sürecinin koordinasyonunu AB Komisyonu üstleniyor. Çocukların yeniden yerleştirme sürecinde ise söz konusu ülkelere Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Avrupa Birliği’ne bağlı Avrupa İltica Destek Birimi (EASO) destek verecek.
Önceki yıllarda da Avrupa’ya yönelik yaşanan mülteci akınında on binlerce çocuk ve genç yanlarında velisi olmadan Almanya’ya gitti. Bunların bazıları hemen, bazıları ise bir süre sonra ortadan kayboldu.
Almanya Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) verilerine göre 2017 yılının başında bu gruba dâhil 8 bin 400’den fazla kişi kayboldu.
BKA verilerine göre son yıllarda kaybolan çocuk ve gençlerin ne yaptığı bilinmiyor.
Çocukların birçoğunun sokaklarda yaşadığı, suç örgütlerine karıştığı, cinsel istismara uğradığı ve organ mafyalarının eline düştüğü belirtiliyor. (İLKHA)