Çin'in 11 milyon nüfuslu Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs ile mücadelede herkesin parmakla gösterdiği Güney Kore'de bilim insanlarını da 'şaşırtan' ve 'korkutan' bir gelişme yaşanmıştı.

Güney Koreli yetkililer, yeni koronavirüsü yendiği açıklanan en az 116 kişinin test sonuçlarının tekrar pozitif çıktığını bildirdi. Korkutan haber, yetkililerin yakında katı önerileri hafifletmeye başlayacaklarını duyurmalarının hemen ardından geldi.

Güney Kore merkezli Yonhap haber ajansında yer alan habere göre; Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (KCDC) Genel Sekreteri Jung Eun-kyeong, hastalığa yakalanan bu kişilerin yeniden enfekte olmadığını, virüsün vücudun hücrelerinde gizlenerek yeniden aktif hale geldiğini düşündüklerini açıkladı.

Bilim insanları, bilinmeyen nedenlerden dolayı viral partiküllerin daha sonra yeniden etkinleştirilebileceğini söylüyor. Ancak hastaların virüsü tekrar bulaştırıp bulaştıramadıkları hâlâ belirsiz.

İngiliz Daily Mail'e konu hakkında açıklama yapan bazı uzmanlar ise, bu hastaların karantinadan bırakılmadan önce yapılan son testlerinin sonucunun doğruyu yansıtmadığını ileri sürdü.

East Anglia Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar profesörü Paul Hunter, "Bunların yeniden enfeksiyon kapmadığına katılıyorum. Ancak virüsün yeniden etkinleştiğini de sanmıyorum. Bence en olası açıklama, negatif çıkan test sonuçlarının gerçeği yansıtmadığıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Profesör Hunter, geleneksel koronavirüs testlerinin yüzde 20 ila 30 oranında yanlış sonuç verebileceğini de vurguladı.

Profesör, Güney Koreli hastaların karantinadan çıkarılmadan önce yapılan testin, iyileştiklerini gösterse de aslında doğru sonuç vermediğini söylüyor.

Yetkililer tarafından yapılan yeni açıklama ise, dünya gündemine bomba gibi düştü. Güney Koreli yetkililer, yeni koronavirüsü yendiği açıklanan en az 116 kişinin test sonuçlarının tekrar pozitif çıktığını bildirdi.

Korkutan haber, yetkililerin yakında katı önerileri hafifletmeye başlayacaklarını duyurmalarının hemen ardından geldi.

Güney Kore Pazartesi günü sadece 25 yeni vaka bildirdi, ancak virüsün 'yeniden aktif hale geldiği' hastalardaki artış, ülke enfeksiyonlu hasta sayısını bastırmaya çalışırken endişelerini artırdı.

Yetkililer hala virüsün nüksetme sebebini araştırıyor. Ancak Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (KCDC) müdürü Jeong Eun-kyeong, virüsün yeniden enfekte olmaktan ziyade yeniden aktif hale geldiğini söyledi.

Üst düzey bir yetkili Pazartesi günü Reuters'e verdiği demeçte, Güney Kore'nin ABD Cumhurbaşkanı Donald Trump'ın talebi üzerine Salı günü (bugün) ABD'ye 600 bin corona virüs test kiti göndermeyi planladığını açıklamıştı.

Bu arada hükümet liderleri, Güney Korelileri sosyal toplantılara ilişkin yönergeler ve kısıtlamaları sürdürmeye devam etmeye çağırdı, ancak bu tür önlemlerin yakında hafifletilebileceğini ima etti.

Güney Kore, halkı en az 19 Nisan'a kadar katı sosyal mesafeler kurallarını takip etmeye çağırdı, ancak vakalar düştükçe ve havalar ısındıkça, giderek artan sayıda insan yönergeleri önemsememeye başladı.

Pazartesi günü afet yönetimi konulu bir toplantıda Başbakan Chung Sye-kyun, hükümetin yakında insanların evde kalmasını, her türden sosyal toplantıdan kaçınmasını ve sadece temel nedenlerden ötürü çıkmasını isteyen yönergeleri gevşetmeyi planladığını söyledi.

Başbakan, 'Bu haftanın ilerleyen günlerinde, yürüttüğümüz yoğun sosyal mesafe kampanyamızı gözden geçirmeyi ve rutin güvenlik önlemlerine geçip geçmeyeceğimizi tartışmayı planlıyoruz' açıklamasında bulundu.

Öte yandan KCDC Genel Müdürü Jeong Eun-kyeong, vakalara epidemiyolojik bir soruşturma yürütmek için koronavirüsten en çok etkilenen bölge olan Daegu'ya bir araştırmacı ekibinin gönderildiğini söyledi.

Güney Kore'de toplam 10 bin 565 koronavirüs vakası bulunuyor. 222 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği ülkede, koronavirüs tespit edilen kişilerin yarısından fazlasının iyileştiğini gösteriyor.

Benzer bir olay daha önce de Japonya'da yaşanmıştı. Japonya'daki uzmanlar daha önce yaşlı bir erkek ve kadının yeniden enfekte olduğunu bildirdikten sonra hastaların nüksetme endişelerini dile getirmişlerdi.

Ancak 16 Mart'ta yayınlanan maymunlar üzerinde yapılan bir araştırma, hayvanların laboratuarda virüs bulaştıktan sonra virüse karşı bağışıklık geliştirdiğini gösterdi.