SORU: Zemzem Suyunun Ticaretini Yapmak Caiz midir?

CEVAP: Her hangi bir şahsın, kendisine ait arazide açtığı kuyu, sondaj, çeşme vb. su kaynaklarının mülkü yine kendisine aittir. Eğer suyu Allah yolunda sebil olarak adamamışsa başkasının bu suyu izinsiz kullanması uygun değildir. Her ne kadar bu suyu umuma açık bir şekilde bırakması kendisi için daha hayırlı olsa da, ticaretini yapmasında herhangi bir beis yoktur.

Asli itibariyle umuma açık olan nehir, kuyu, pınar, çeşme ve göl gibi suların satışı caiz değildir. Zira bu tür suların mülkü tek bir şahsa ait değildir. Herkes bu sudan faydalanma hakkına sahiptir. Ancak bir kimse söz konusu bu suları başkasının tasarrufuna mani olmayacak şekilde çeşitli vesilelerle yanına alırsa, su artık o şahsın mülkiyetine geçmiş sayılır, dilediği gibi kullanma hakkına sahip olur.

Hüküm konusunda zemzem suyunu diğer kaynak sularından ayıran farklı bir özellik yoktur. Kaynağındayken satışı caiz değil, fakat kişi çeşitli edavatlarla kaynağından alıp kendi yanına alırsa dilediği gibi satıp ticaretini yapabilir.