BATMAN- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milliyet Gazetesinin geleneksel olan ve 11.`sini düzenlediği \"Geleceğe Yatırım Türkiye`ye Yatırım\" konulu toplantıya katılmak üzere bugün Batman`a geldi.
Diva Konferans Salonunda düzenlenen toplantı, verilen yemekten sonra saat13.30`da başladı.

 

Toplantıya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Batman Valisi Yılmaz Arslan, Siirt Valisi Ahmet Aydın, Batman Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Batman Belediye Başkanı Vekili Serhat Temel, kamu kurum müdürleri, avukatlar, STK Temsilcileri, İş adamları ve Milliyet Gazetesi Yöneticileri katıldı.

 

Açılış konuşmasını Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu üyesi Meltem Demirören Oktay yaptı. Batman`da olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Oktay, tüm katılımcılara gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.

 

Batman Nüfusunun Yüzde 61`i 24 Yaşın Altında
Daha sonra söz alan Bakan Şimşek, bir ülkenin ve ya bir şehrin kalkınmasının temelinin beşeri sermaye olduğunu söyledi. Yatırımı devam eden 150 milyon liralık okul inşaatlarının olduğunu söyleyen Şimşek, son 10 yıl içerisinde öğretmen sayısını 3`e katladıklarını belirtti

 

Şimşek, \"Batman`a baktığımız zaman beşeri sermaye anlamında hakikatten geleceğimiz çok parlaktır. Burada 170 bin`e yakın öğrencimiz var. 9 bin`e yakın meslek okullarında öğrenim gören öğrencilerimiz var. Üniversitemiz ve 4 bin öğrencimiz var orada. Batman nüfusunun yüzde 61`i 24 yaşın altında. Batman, Türkiye`nin en genç illerden bir tanesidir. Şimdi biz bu beşeri sermayenin nitelikli hale gelmesi için buralarda yapılacak yatırımlarda eleman sıkıntısının yaşanmaması için diğer illerle rekabet etmek için Batman`ın eğitimine yatırım yapıyoruz\" dedi.

 

Batman 10 Yıl Sonra Milyar Dolar Üzerinde İhracat Yapacak
Cumhuriyet tarihinin en cömert teşvik paketinin uygulamaya koyduklarını vurgulayan Şimşek, Batman`da her imkanın olduğunu ama algı eksikliği yüzünden imkanların faaliyete girmediğini belirtti.

 

Şimşek, \"Batman iller açısında huzur anlamında fena bir yerde değil. Ama bir algı meselesi var. Tabi ki bölgede genel anlamda huzur ve barışın sağlanması çok önemli bir konudur. İşte bu konuda da Hükümet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Organize Sanayi Bölgesinde şuanda yer kalmadı ve yetmedi vatandaştan parayla 430 dönüm orayı genişlettik. Şimdi orada 40 firmaya yer veriyoruz ve inşallah orada üretimi katlayacağız. Ama bu çok küçük proje, esas projemiz yeni Batman Üniversitesi`nin yanında 4,5 milyon metrekarede şuan da ikinci Organize Sanayi Bölgesini hazırlıyoruz ve süreci başlattık. Batman 10 yıl sonra milyar dolar üzerinde ihracat yapacak\" ifadelerini kullandı.

 

Şimşek, verilen teşvikler sayesinde Batman`da, Bekirhan Beldesinde, Hasankeyf`te, Beşiri`de, Kozluk`ta tekstil ve konfeksiyon fabrikalarının olduğunu ve bunlarda en kaliteli işlerin yapıldığını ifade etti. Şimşek, \"Bu genç nüfusla, verilen bu teşviklerle ve bu altyapıyla, bir de huzurun artmasıyla birlikte Batman kendisinden kat kat büyük olan illeri geride bırakacak\" dedi.

 

Bakan Şimşek`in konuşmasından sonra söz alan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, yaklaşık 30 yıl boyunca bu bölgelerde kan döküldüğünü belirterek artık barışın ve şiddetin durmasına ihtiyacın olduğunu vurguladı.

 

Son olarak iş adamları Ethem Sancak ve Nihat Özdemir söz alarak, terör olaylarının bitmesiyle bu bölgelerde çok büyük yatırımların olacağını ve yatırım için ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini söylediler.
Konuşmaların ardından Milliyet Gazetesi yöneticileri karşılıklı sohbet havasında katılımcılara tek tek kendilerini tanıttıktan sonra program son buldu. (M.Fatih Akgül-İLKHA)