Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı`yken 3 Şubat 1994`te kafasından tek kurşunla vurulmuş olarak bulunanan, kayıtlara "intihar" olarak giren Albay Kazım Çillioğlu`nun Düzce`deki mezarı, savcılık kararıyla açılmaya başlandı.

Bir dönemin en karanlık olaylarından Albay Çillioğlu`nun şüpheli intiharıyla ilgili soruşturmada kritik bir adım daha atılıyor. Savcılık bugün Çillioğlu`nun mezarını açtırıyor. Mezarın açılmasında emekli bir askerin tanıklığı etkili oldu.

Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı`yken 3 Şubat 1994`te kafasına sıkılmış tek kurşunla ölü bulunan ve kayıtlara ‘intihar etti” şeklinde giren Albay Kazım Çillioğlu`nun mezarı bugün açılıyor.

Gökhan Çillioğlu`nun babasının ölümünün şüpheli olduğu ve soruşturulması için 4 ve 19 Ekim 2010 tarihlerinde Düzce Başsavcılığına verdiği ifadeler üzerine Malatya Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma genişletildi.

Soruşturma kapsamında Çillioğlu`nun naşının bulunduğu Düzce Kaynaşlı yolundaki Sarıçiçek Köyü Mezarlığı`nda bugün sabah savcı eşliğinde kazı yapılacak. Soruşturmayı yürüten savcılığın özellikle Çillioğlu`nun çalışma arkadaşı olan emekli bir askerin ifadeleri üzerine soruşturmayı genişletme kararını netleştirdiği öğrenildi. Adı açıklanmayan emekli askerin, cinayetin ipuçları ile ilgili önemli bilgiler verdiği ifade edildi. Emekli askerin ifadesinde Çillioğlu`nun, şüpheli bir helikopter kazasında yaşamını yitiren eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis`in ekibinden olduğu ve faili meçhul cinayetlerin üzerine gittiği için öldürüldüğünü söylediği belirtildi.

Faili meçhulleri araştırıyordu

Kazım Çillioğlu`nun dış otopsinini yapıldığı ancak iç otopsinin yapılmadığı ortaya çıkmış ve Çillioğlu`nun mezarının açılmasına karar verilmişti. Diğer taraftan Kazım Çillioğlu ölmeden 45 gün önce öldürülen bir başka askerin ölüm sebebini araştırdığı da ortaya çıkmıştı. Çillioğlu`nun ajandasında kendi el yazısıyla “Faili meçhul cinayetler liste yapılsın” notu bu iddiayı güçlendiriyor.

Raporda ‘intihar denilemez` dendi

Düzce Adli Tıp Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bora Büken`in 3 Ocak 2011`de hazırladığı ‘Adli Muayene Raporu`nda “Kazım Çillioğlu intihar etti denemeyeceği” açıkça yer aldı. Kazım Çillioğlu`nun öldüğünde üzerinde bulunan küçük not defteri, üzerinde askeri ibareler olduğu gerekçesiyle ailesine verilmezken, üzerinde benzer askeri ibarelerin olan dökümanlar aileye teslim edilmişti. Muhafazakar yapısıyla bilinen Çillioğlu`nun, evine ayakkabı ile hiç girmediği ancak Çillioğlu`nun evinde ölü olarak bulunduğunda ayaklarında neden bot bulunduğu da izah edilememişti.

Oğlunun iddiası: İsmail Kuru azmettirdi Yeşil tetiği çekti

Gökhan Çilloğlu, STAR`a yaptığı açıklamada “Babamı öldüren kişinin Yeşil olduğunu biliyorum. Görüştüğüm tanıklar, babam ile Tuğgeneral İsmail Kuru arasında ciddi sürtüşmeler olduğunu, babam Tunceli`ye gitmeden önce Yeşil`in elini kolunu sallayarak Alaya girip çıktığını anlattılar. Bölgede işlenen çok sayıda faili meçhul cinayette Yeşil`in imzası var. Benim ulaştığım bulgu babamın Yeşil`i yakaladığı, Kuru`nun ise saldığı yönünde. Faili meçhulleri bu ekiplerin işlediği bilgisine ulaşan babam bu nedenle öldürüldü” demişti.