Uzmanlar, buzlu yolda yürürken, ellerin cepte olmamasını, adımların kısa ve yere yakın atılmasını, çok sık aralıklarla yere bakılmasını ve lastik tabanlı ayakkabı giyilmesini tavsiye ediyor.

Kış mevsimine ilişkin akıllarda kalan en bariz görüntülerin cadde ve sokaklarda yürüyen insanların düşme vakaları olduğunu ifade eden uzmanlar, oluşabilecek sakatlıkların önüne geçilmesi, mağduriyet yaşanmaması için yürüme tekniklerine önem gösterilmesi gerektiğini kaydettiler. Uzmanlar buzlu zeminde yürünürken kesinlikle ellerin cepte olmaması gerektiğini vurgulayarak, teknikleri şöyle sıraladılar:

"Sık aralıklarla yere bakarak yürünmeli. Mümkünse dik yokuşları inip çıkmayın. Merdiven inip çıkarken trabzanları kullanın. Çocuğunuzu ya da ağır eşyalarınızı kucakta taşımayın. Kar gözlüğü kullanın. Lastik veya kauçuk tabanlı ayakkabılar tercih edilmeli. Kar ve buzlu ortamda ayakların ıslanacağı endişesiyle daha kuru olan buzlu ortamın seçilmesi de, sık yapılan yanlışlardan biri. Zira gizli buzlanma, size tatsız bir sürpriz hazırlayabilir. Daha yumuşak ve kayma riski daha az olan karda yürümek tercih edilmeli"

Uzmanlar ayrıca düşme vakalarının ardından mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiği hatırlatmasında bulunarak, "Düşme sonucunda darbe alan kol veya bacak gibi organların yaralanması durumunda parmakların oynatılması kırık olmadığı şeklinde yorumlanıyor. Bu yanlış inanış nedeniyle insanlar genellikle kırık olmadığını düşünerek ilk etapta tedaviye başvurmuyor. Parmakların oynatılabilmesi kırık olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle, özellikle sert düşüş ve darbelerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" dediler.

İHA