EKONOMİ SERVİSİ

Yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgınına bağlı olarak azalan talep ve üretici ülkeler arasındaki fiyat savaşı sebebiyle 30 doların altında seyreden petrol fiyatları, Suudi Arabistan, Irak, İran ve Nijerya gibi, ekonomileri büyük ölçüde petrol gelirlerine bağlı ülkeler üzerinde ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in verilerine göre, ekonomileri yüksek ölçüde petrol üretimi ve ihracatına bağlı ülkelerden birçoğu Orta Doğu'da bulunuyor ve bu ülkeler bütçelerini dengeleyebilmek için yüksek petrol fiyatlarına ihtiyaç duyuyor.

Verilere göre, bu yıl Nijerya'nın bütçesini dengelemesi için Brent türü ham petrolün varil fiyatının 144 dolar olması gerekirken, Bahreyn 96 dolara, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan ise 91 dolara ihtiyaç duyuyor.

Bütçe dengesini sağlamak için Umman'ın varil başına ihtiyaç duyduğu petrol fiyatı 82 dolarken, bu seviye Abu Dabi için 65 dolar, Katar için ise 55 dolar.

ÜLKE EKONOMİLERİ KÜÇÜLÜYOR

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, petrol fiyatının olması gereken seviye, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerinden Cezayir için 109 dolar ve Angola için 55 dolar iken, Birleşik Arap Emirlikleri (UAE) için 70 dolar, Venezuela ve Libya için 100 dolar, Irak için 60 dolar ve İran içinse 195 dolar olarak görünüyor.

IMF verileri, ayrıca, Rusya, Meksika ve Kazakistan gibi OPEC dışı üretici ülkelerin de bu yılki bütçelerini dengeleyebilmek için sırasıyla 42 dolar, 49 dolar ve 58 dolarlık ortalama petrol fiyatlarına ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü'ne (IIF) göre, düşük petrol fiyatları ve Covid-19 salgınının etkisiyle, bu yıl yüzde 2 büyüyeceği tahmin edilen Suudi Arabistan ekonomisi yüzde 0,7, yüzde 2,8 büyümesi beklenen Kuveyt yüzde 0,8 ve yüzde 1,9 büyümesi öngörülen BAE yüzde 0,6 büyüyecek. Ayrıca, bu yıl yüzde 3,2 seviyesinde büyümesi öngörülen Irak ekonomisinin yüzde 0,3 daralacağı tahmin ediliyor.

İran ekonomisine ilişkin küçülme öngörüsü de yüzde 5,1'den yüzde 8,4'e revize edildi. IIF, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki 9 petrol ihracatçısı ülkenin bu yılki toplam hidrokarbon gelirlerinin ise 192 milyar dolar düşeceğini öngörüyor.

Kaynak, dünya