Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Elektrik ve Doğal Gaz faturalarında 3 ay boyunca kıyasen fatura düzenlemesinin kullanılacağını açıkladı.
Yeni düzenlemeye göre, mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacaktır. Örneğin Mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı Mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacak.
Yeni düzenlemeye tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları, bir çok mağduriyetin oluşabileceğine dikkat çekti.
Söz konusu 3 ay içerisinde hiç evde bulunmadığı halde, vatandaşa fatura çıkarılabileceğini belirten kullanıcılar, aynı şekilde az veya çok tüketim yapanların da adil bir şekilde belirlenemeceğini ifade etti.
Bazı kullanıcılar ise bir çok kişinin işinden olduğunu belirterek bu 3 aylık zaman zarfında maddi durumu kötü olanlardan fatura alınmaması gibi bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini ifade etti.
Kullanıcılardan bazıları da yeni bir eve geçtiklerini ancak oturamadıklarını, kıyasen fatura ödemeleri durumunda bunun büyük bir haksızlık olacağına dikkat çekti.
Bazı kullanıcılar da PTT, kargo, emniyet benzeri kurum ve kuruluşların personelinin salgına rağmen önlem alarak çalıştığını, elektrik ve doğal gaz faturalandırma personelinin de çalışabileceğini belirtti.
Şu an oturduğu evde kiracı olarak kaldığını ve 2 yıl önce başkalarının oturduğunu söyleyen bazı kullanıcılar da geçmiş kiracıların faturaları üzerinden kendi faturalandırmalarının yapılmasının da yanlış olacağına işaret etti.
EPDK gelen tepkiler üzerine yeni bir açıklama yaptı
Sosyal medyadaki bu tepkiler üzerine EPDK da yeni bir açıklama yaparak düzenlemenin detaylarını paylaştı.
Açıklamada, Kıyasen Fatura Düzenlemesine ilişkin yanlış anlaşılan hususlara açıklık getirmek amacıyla bazı konuları yeniden vurgulamak ve kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldırmak için ikinci bir açıklama yapılmasını gereğine işaret edildi.
Yapılan açıklamada şu maddelere yer verildi:
“- Kurumumuz tarafından yapılan Kıyasen Fatura Düzenlemesi’nin önceliği hem sektör çalışanlarının hem de tüketicilerimizin sağlığının korunmasıdır. Böylece saha çalışanlarının azami düzeyde izolasyonu da sağlanacaktır.
- Alınan kararla vatandaşlarımızın faturalarına hiçbir şekilde ilave bedel çıkartılması söz konusu değildir. Sayaçlarda yer alan değerlerin okunması esas olmakla birlikte okuma esnasında yaşanabilecek yakınlaşma, sosyal mesafenin ortadan kalkabileceği durumları ortadan kaldırmak hem vatandaşların hem de çalışanların korunması sağlanacaktır.
- Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında elektrik ve doğal gaz faturalarında kıyasen fatura düzenlemesi ülkemizin tamamında uygulanmayacaktır.
- İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde kıyasen fatura düzenlenmeyecektir. Hataen fatura düzenlenmesi durumunda yapılacak olan başvurular neticesinde gerekli düzeltmeler ivedilikle yapılacaktır.
- Meskenler için ise tüketimin olmadığı şirketler tarafından tespit edilebilen öğrenci evi, karantina veya sağlık sebepleri ile boşaltılan evlerde tüketimin olmaması nedenleri ile zaten kıyasen bir fatura çıkartılması söz konusu olamaz, bu şekilde tüketimi olmayan ve kapalı olan yerlere fatura düzenlenmeyecektir.
- Özellikle doğalgaz tüketicilerimizin dönemsel değişen tüketimlerimiz nedeni ile geçmiş tüketimlerinin kış aylarında olanların dikkate alınmasının fatura tutarını arttıracağı endişesi ise yersizdir. Şöyle ki geçmiş aylar değil geçmiş 2 yılın aynı tüketim döneminin ortalaması üzerinden hesap yapılacağı, geçmiş dönem tüketimlerinin olmaması halinde emsal tüketim veya tüketici beyanı ile kıyas yapılacaktır. Hiçbir vatandaşımıza Ocak veya Şubat tüketimleri baz alınarak Haziran ayında doğalgaz faturası çıkartılamaz.
- Aşağıda yer alan bölgeler dışında ülke genelinde rutin sayaç okuma işlemleri devam edecektir.
Karantinaya alınan bölgelerde
İdari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgelerde
Sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı bölgelerde
- Mahsuplaşma sonucu fazla alınan tutar olursa ya da itiraz edilir ise tüketicilere muhakkak defaten iade edilecektir. EPDK bunun teminatıdır.
- Kıyasen fatura düzenlemesi son 3 ayın değil önceki iki yılın aynı ay ortalamaları baz alınarak belirlenecektir. (Örneğin Mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı Mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacaktır.)
- Sayaçların uzaktan okunabildiği uzaktan sayaç okuma sistemleri kurulmuş olan tüketicilerimiz (ki bunlar sanayi ve ticarethane yoğunlukludur) için sayaç değerleri üzerinden işlem yapılmaya devam edeceğinden bu yerlerin tüketimini düşürmesi veya artırması halinde bile gerçek fiili tüketim değeri üzerinden fatura çıkarılacaktır." (İLKHA)