MERSİN - Mersin son yıllarda hızlı bir yapılaşma içersine girmiş… Yeni yapılaşma ile birlikte beraberinde sorunlar getiriyor. Yaşanan sorunların başında ise Camii yapımı için arsa bulma sorunu gelmekte. Gerek İmar Yasasında yaşanan sıkıntılar, gerekse de belediyenin yeni yerleşim yerlerinde Camii için yer ayırmaması tepki çekmeye başladı.


Yaşananlar hakkında İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulunan Diyanet-Sen Mersin Şube Başkanı Ahmet Görgülü, Camii yapımının önündeki engel olan İmar Yasasının biran önce değiştirilmesini istedi.


50 Bin Nüfuslu Mahallede Bir Camii
Yenişehir ilçesinin 200 bin nüfusunun olduğunu, ilçe köyleri ile beraber toplam olarak 34 caminin olduğunu söyleyen Görgülü, "İlçedeki bazı mahallelerde ise hiç Camii bulunmamaktadır" dedi.

Görgülü açıklamasını şöyle sürdürdü, "Yenişehir yeni kurulmuş bir ilçedir. İmar mevzuatına göre imara açılan yerlerin belediyeleri, ibadethanelere yer ayırmak zorunda. Fakat ne yazık ki Yenişehir Belediyesi Camii için hiç bir yer ayırmamış. Örneğin, benim oturduğum mahallenin nüfusu 50 bin ve bir Camisi var. Batı Kent Mahallesinin nüfusu ise 17 bin hiç Camii yok. Biz Camilerin arsaları için belediyeye gerekli girişimlerde bulunduk, fakat belediye imar yasasındaki bir değişikliği önümüze engel olarak koydu. Yasa ise şöyle, `En küçük camii alanının en 2500 metrekare olması` gerekmekte. Yeni yapılan bir ilçede 2500 metrekareyi bulmak çok zor. Bundan daha küçük yerler buluyoruz, fakat bu sefer belediyenin engeline takılıyoruz."


İmar Yasasının Değişmesi Gerekir
Bu imar yasındaki sorun için gerekli yerlere müracaatta bulunduklarını ifade eden Görgülü, "Bu sorun için Diyanet İşleri Başkanlığına müracaatta bulunduk, Başkanlıkta devletin ilgili birimleri ile girişimlerde bulundular. İnşallah bu imar yasası değiştiği zaman küçük alanlara da Camii için izin verilmesi sağlanacaktır" dedi.

Görgülü, hayırsever vatandaşları daha duyarlı davranmaya davet ederek, "Bu noktada belediyemizde bizlere yardımcı olsun. İnşallah camisiz bir mahallemiz kalmasın. Normalde baktığınız zaman bazı il ve ilçelerin nüfusu 8 ve 10 bin olmasına rağmen oralarda 50-100 camii bulunmaktadır. Ne yazık ki Mersin`imiz de özellikle Yenişehir ilçemizde bu noktada sıkıntı yaşanmakta. Bu sorunun çözümü için başta devletten, belediyemizden ve müftülüklerimizden, halkımızdan ve STK`lardan destek bekliyoruz" dedi.


Cemaatimiz Uzun Yol Yürümek Zorunda Kalıyor
Yenişehir ilçesinin Mahallelerinde yeterli derecede camii olmadığı için Camii cemaatinin uzun mesafe ket etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Görgülü, "Malumunuz cemaatimiz çoğunluğu yaşlılardan oluşmaktadır. Yaşlı insanlarımız cadde üzerinde bulunan camilere gidebilmek için bazen trafik kazası geçirebiliyorlar. İşte bu esnada hayatını kaybettikleri gibi sakatlananlarda oluyor" dedi.


Çocuklar Camilerden Faydalanamıyor
5 bin kişinin olduğu bir yerde en az bir caminin olmasının gerekliliğini anlatan Görgülü, "Yaz aylarında camiler halkın oturduğu yerlere uzak kalınca vatandaş çocuğunu camilere gönderemiyor. Yaz aylarında verdiğimiz bu hizmetten ne yazık ki çocuklarımız faydalanamıyor. Camiler toplumun sosyal bir dokusudur. Camiler olmadığı zaman vatandaşlarımız ciddi sıkıntılar çekmektedir. Çocuklarımız camilere devam ettiği müddetçe, toplumu rahatsız edici davranışlardan uzak duracaklarını biliyoruz" dedi.


Halkımız Daha Duyarlı Olmalı
Gürgülü son olarak şunları söyledi, "Türkiye`de camiler devlet eli yapılmaz. Ülkemizin her köşesinde yapılan camiler vatandaşlar tarafından yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın Camii yapımında duyarlı olduğunu biliyoruz. Ülkemizin bazı yerlerinde Camii bulunmamaktadır. Bu noktada halkımızın daha duyarlı olmasını umut ediyorum. Çünkü Camii, Sadaka-i Cariye içerisine girmektedir." (Osman Öksüz-İLKHA)