DİYARBAKIR- Türkiye`de uzun yıllardan beri yaşanan kamuda başörtüsü yasağı ile ilgili Memur-Sen Konfederasyonu tarafından Türkiye genelinde başlatılan, "Kamuda Kılık ve Kıyafet Özgürlüğü İçin 10 Milyon İmza" kampanyası Diyarbakır`da Memur-Sen tarafından yazılı basın açıklaması ile başlatıldı.
 
Basın açıklamasını okuyan Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, açıklamada, kanayan bir yara olan ve dinimizin şiarı olan başörtüsünün hala kirli ellerin emellerinden kurtarılamadığını vurgulandı.
 
Dinimizin Şiarı Başörtüsü
Ak Partinin olayı çözmede pasif kaldığını belirten Memiş, iktidara gelen Ak Parti Hükümeti`nin, maalesef 10 yıldır ezilen ve manevi hakları yırtık bir gömlek gibi askıya asılan halkın gömleğini hala giydiremediğine dikkat çekerek, "Kanayan bir yara olan ve dinimizin şiarı olan başörtüsü, geçen 10 yıllık iktidar ve imkâna rağmen hala kirli ellerin emellerinden kurtarılamamıştır" dedi.
 
Başörtülüler Yok Edilmeye Çalışılıyor
Bu yönetmeliğin faşist zihniyetlere anayasal hak tanıdığını belirten Memiş, "Bu yönetmelikle, baskıcı uygulamaların bazılarına son verilmiş; başörtüsü konusunda ise, ellerini ovuşturan fırsatçı ve faşist zihniyetlilerin ellerine anayasal bir değnek verilmiş, başörtülü kadınlarımız ve kızlarımız bu dayağı yemeye devam etmiştir. Kamusal alan radyoaktif alan haline getirilmiş ve inancı gereği başını örten kadınlarımız da tümör olarak değerlendirilerek yok edilmeye çalışılmaktadır" şeklinde konuştu.
 
Bu Zihniyeti Şiddetle Kınıyoruz
Başörtülülere baskıların artırıldığına dikkat çeken Memiş, her gün Türkiye`nin değişik noktalarında başörtüsü konusunda mağduriyetlerin yaşatılmaya devam edildiğini söyleyerek,"Son olarak ilimizin bazı okullarında, öğretmen ve öğrencilere yönelik başörtüsünden dolayı baskılar devam etmektedir. Öğrenciler derste oldukları halde keyfi olarak dışarı atılmakta yok yazılmaktadırlar. İnancından dolayı başını örten öğretmenlerimize ve kızlarımıza baskı uygulayan, insanları ayrıştıran ve ötekileştiren bu baskıcı zihniyeti Şiddetle kınıyor, lanetliyor, halkımıza şikâyet ediyor ve yetkilileri bir an önce göreve davet ediyoruz." ifadelerine yer verildi.
 
Bu Yönetmelik Derhal Kaldırılmalı
Memiş basın açıklamasını daha sonra, "Kamu görevlilerinin inançlarının gereğini yapmasını engelleyen hükümleri ile anayasaya, uluslar arası sözleşmelere, demokrasi kültürüne ve insan onuruna aykırı hükümler içeren söz konusu yönetmeliğin özellikle 5 inci maddesinde yer verilen sınırlamaların kaldırılması ve başta kadın kamu görevlilerin inançlarının gereği olan başörtüsüyle görev yapmalarını mümkün kılacak şekilde düşünce ve kanaat hürriyeti ile din ve vicdan özgürlüğünü gerçek anlamıyla kullanılabilmesi çerçevesinde, anılan yönetmelikte gerekli değişikliklerin yapılmasını özgür ve bağımsız irademizle talep ediyoruz" dedi.
 
Peygamber ve 541 Sahabenin İmzasını Arkamıza Aldık
Memiş son olarak, bu tür hak ihlallerinin yaşanmaması ve sona ermesi adına Memur-Sen Konfederasyonu tarafından Türkiye genelinde başlatılan, "Kamuda Kılık ve Kıyafet Özgürlüğü İçin 10 Milyon İmza" kampanyasını bugün itibariyle; kadim kentimiz Diyarbakır`da yatan 3 Peygamber ve 541 sahabenin imzasını arkamıza alarak Diyarbakır`da başlatıyoruz" şeklinde ifadeleri kaydetti.
(Osman İçli, M. Sait Adiyaman- İLKHA)