MERSİN-Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şubesi Başkanı Armağan Öner, kısa süre önce açıklanan 2012 yılı ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)`nin açıkladığı 2012 yılı iller ihracat rakamlarının, Çukurova bölgesi açısından umut verici olduğu söyledi.

 

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şubesi Başkanı Armağan Öner, \"Özellikle Suriye`deki olaylar nedeniyle ihracatı sekteye uğrayan Çukurova illeri yaşanan olumsuzluklara 2012 yılını ihracat açısından az kayıpla atlatmıştır. 2011`de 1.293 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye 13`ncüsü olan Mersin, 2012 yılında 1.277 milyon dolara gerilemişse de iller sıralamasında 12`nciliğe yükselmiştir. Aynı şekilde Adana ve Hatay da 2012 ihracat sıralamasında önceki yıla göre üst sıraya yükselerek, en fazla ihracat yapan ilk 10 kent arasına girmeyi başarmışlardır. Mersin`in ihracatta en çok gerilediği dönem, 2012 yılının Nisan-Eylül ayları arasındadır. Bu aralıktaki tüm aylarda ihracatımız 100 milyon doların çok altına düşmüştür.\"

 

İhraç Ürün Çeşitlerini Artırmalıyız
Türkiye`nin 2023 yılı için koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmada Çukurova illerinin katkısının büyük olacağını da ifade eden Öner, \"Mersin bugün ağırlıklı olarak bakliyat, yaş sebze-meyve ihracatı yapan bir kent. İhraç ürün çeşitliliğini mutlaka arttırmamız, alternatif pazarlara yönelmemiz gerekmektedir. Turizmde, sanayi üretiminde aşama kaydettiğimiz, yeni yatırımlar yaptığımız taktirde ihracat rakamları daha da büyüyecektir. Yatırımların bölgenin bir bütün olarak ele alınarak yapılmasıyla ortaya çıkacak dev pastadan tüm iller payını alacak, gelişmişlikten her il yararlanacaktır. Ar-ge ve inovasyon ile markalaşmaya verilecek önem de bölgemizdeki şirketleri devler ligine çıkaracaktır. Ne yazık ki şirketlerimiz ar-ge ve inovasyona yeterince kaynak ayırmıyor, markalaşmaya önem vermiyor. Halbuki rekabet gücü, istihdam, üretim ve ihracatın artması için bütün bu konular hayati önem arz etmektedir\" dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)