Kiralık Araçlar Dezenfekte Ediliyor mu?

Son dönemde ortaya çıkan Coronavirüs ile hijyen gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. Dışarı çıkılmaması, sosyal mesafenin korunması, toplu taşıma araçlarına binilmemesi gibi çeşitli önlemler birer birer hayatımıza giriyor. Dışarı çıkması zorunlu olmayanlar için herhangi bir sorun yok. Ancak hayat devam ediyor ve dışarı çıkmak zorunda kalan insanlar var. Bugünlerde yine doğumlar devam ediyor, farklı nedenlerle cenazeler kaldırılıyor ya da lojistik sektörü canhıraş bir şekilde malların dağıtılmasına devam ediyor.

Peki diyelim ki eşiniz doğum yapacak. Hastaneye ulaşmanız gerekiyor. Aracınız yok, ne yaparsınız? Taksi mi çağırırdınız, araba mı kiralardınız, ya da durduk yere 112’yi arayıp bu yoğun ve sıkıntılı dönemde ambulans mı çağırırdınız? Öncelikle ambulans çağırmak son derece riskli. O ambulansla hangi hastalar taşındı bilmiyorsunuz. Bu aralar ambulanslara daha fazla ihtiyacı olanlar olabilir. Bu da işin bir başka yönü. Peki taksi çağırır mısınız? Geçtiğimiz günlerde Bitaksi’nin kurucusunun yaptığı açıklamaya göre taksicilerin işleri %87 oranında azaldı. Belli ki bu aralar dışarı çıkılmama önleminin en çok vurduğu sektörlerden biri taksiciler. Bir diğer konu da taksilerin yeterince temiz olup olmadığı ile ilgili. TV’da gördüğümüz bazı görüntüler özellikle Büyükşehir Belediye’lerinin inisiyatif alıp taksileri dezenfekte etmek için çalışmalar yaptığını gösteriyor. Peki bu bütün taksiler için geçerli mi? Tam olarak bilmiyoruz. Uçak sektörünün bu süreçte büyük yara alması sebebiyle Sabiha Gökçen ve İstanbul havalimanı kiralık araba talepleri de büyük ölçüde bu süreçten etkilendi diyebiliriz.

Geriye araç kiralama seçeneği kalıyor. Peki kiralık araçlar dezenfekte ediliyor mu? Önceki müşteriden teslim alındıktan sonra yeterince temizleniyor mu? Bu aralar araç kiralamak güvenli mi? Araçlar hijyen kurallarına uygun mu? Bu soruları araç kiralama sektörünün önde gelen oyuncularından Otorento araç kiralama firmasının Genel Müdürü Şehnaz Kırmızı’ya sorduk.

Kırmızı, araç kiralamak isteyen herkesin mutlaka güvenilir araç kiralama firmaları arasından tercih yapması gerektiğini, merdiven altı sayılabilecek şirketlerden kiralama yapılmaması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, dezenfekte işlemine ilişkin teyit alınmasını, araç kiralarken bu sorunun mutlaka sorulması gerektiğini ve kiralama firmalarının bu işlemi nasıl yaptıklarını öğrenmeleri gerektiğini belirtiyor. Otorento bünyesinde yer alan firmaların kiralık araçları için ek bazı önlemler aldıklarını ve dezenfekte işlemini ciddiyetle uyguladıklarını aktarıyor.

Bu aralar toplu taşımaya binip risk almak istemiyorsanız, 1-2 aylık araç kiralama fiyatlarının cazibesini de düşündüğünüzde araba kiralamak iyi bir alternatif haline dönüştü. Kırmızı, aylık araç kiralama fiyatlarının 2.000 TL’nin altına düştüğünü ve talep yetersizliğinin bu sektör için fiyatların önemli oranda düşmesine neden olduğunu belirtiyor.

Karantina günlerinde araç kiralamak ve şehirden uzaklaşma ihtiyacı duyduğunda ya da iş için kullanmak istediğinde iyi bir seçenek olarak görünüyor. Temizliğine de dikkat edildiğinde uygun fiyatlı araç kiralama seçenekleri cazip görünüyor.