MİT Müsteşarı Hakan Fidan`ın ardından yeni yılın hemen ertesinde BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ile Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk`ün İmralı`ya gönderilerek Abdullah Öcalan`la görüşmesi ile başlayan "Yeni İmralı" süreci ile ilgili gerek hükümetten, gerekse, sürece dahil edilen BDP kanadından gelen açıklamalar, sorunun çözümü konusunda "net yol haritası"nı ortaya koymuş değil.

Geçmiş Oslo ve Habur deneyimlerinin yaptığı "hayal kırıklığı" nedeniyle BDP çok daha "temkinli" bir yaklaşım ortaya koyarken, hükümet kanadı da "Öcalan`a ev hapsi yok, genel af yok, Bağımsız Kürdistan ve demokratik özerklik yok" açıklamalarıyla, "kırmızı çizgilerini" bir anlamda kamuoyuna deklare ediyor.

Akat ve Türk aracılığıyla kendilerine gönderilmiş bir "yol haritası, çözüm planı" olmadığını ısrarla vurgulayan BDP kanadı ise -varsa bile- çözüm formülleri konusunda bilgi vermezken, gerek iç değerlendirmelerinde gerekse kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda "müzakere masasına oturma" koşullarını açıklamakla yetiniyor.

BDP Genel Başkanı Demirtaş`ın grup toplantısında "İmralı kapatılmalı, Öcalan müzakere koşullarına kavuşturulmalı, KCK sürece dahil edilmeli, halkla diyalog kurması sağlanmalı" diye açıkladığı koşulların doğrudan Öcalan`ın talebi olduğuna dikkat çekiliyor.

Demirtaş, grup toplantısından sonra gazetecilerle yaptığı sohbette bu mesajlarını daha da açarak, sürecin asıl aktörlerinin BDP, Kandil, yani PKK ve Abdullah Öcalan olarak görülmesi, hükümetin de doğrudan "KCK`yi muhatap alıp görüşmesi" gerektiğini belirtti.

İKİNCİ HEYET

Demirtaş`ın verdiği önemli bir başka bilgi ise "ikinci bir heyetin" İmralı`ya gideceği açıklaması oldu. Demirtaş, "BDP Eşbaşkanları da İmralı`ya gitmeli" diyerek, ikinci heyette yer alma isteğini de ortaya koydu. BDP Eşbaşkanının verdiği dikkat çekici bir başka bilgi ise kendisini ziyaret eden Norveç`in Ankara Büyükelçisi`yle yaptığı görüşmenin içeriğiydi. Her ne kadar geçmiş "Oslo görüşmeleri"nin hüsranla sonuçlanması nedeniyle yeniden Norveç`in bu görüşmelere evsahipliği yapamayacağı hükümet ve BDP tarafından dile getirilse de, Büyükelçi Janis Björn Kanavin, Demirtaş`a yeniden görüşmelere "evsahipliği yapabileceği" mesajını verdi.